Mowrers tvåfaktorteori: så här fungerar dina rädslor

Fobier, ängslan och förlamande ångest... Men rädslans mekanik är inte så mystisk som du förmodligen tror. Lär dig mer om den tillsammans med oss!
Mowrers tvåfaktorteori: så här fungerar dina rädslor
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Trots att Mowrers tvåfaktorteori lades fram för så länge sedan som år 1939 så är den fortfarande en av de mest intressanta modellerna av två skäl. För det första låter den dig förstå rädslans mekanismer samt hur ångestsyndrom och fobier uppstår. Den andra anledningen är att den ger dig en värdefull utgångspunkt för att hantera många av de manifestationer där rädslan sätter gränser för ditt välbefinnande.

När vi talar om ångest innebär det att vi också talar om rädsla och ängslan. Ingen dimension är så komplex som själva rädslan. Så komplex att poeten Horatius sa att den som lever i rädsla aldrig kommer att bli fri. Få argument är lika sanna som detta, men inget är så typiskt för människan som att hålla fast vid oron och rädslan.

Det är trots allt logiskt, eftersom den är en del av den mänskliga naturen och fungerar som överlevnadsmekanism. Ändå kan den ibland leda en individ till ett patologiskt tillstånd. Faktum är att panikstörningar, tvångstankar och fobier styr det dagliga livet för tusentals och åter tusentals människor samt hindrar dem från att leva ett normalt liv.

Dessa tillstånd är övergripande, krävande samt svåra att förklara för någon som inte upplever dem. Att förstå de mest grundläggande mekanismerna för rädslan kan hjälpa dig att avslöja din värsta fiende. Låt oss gräva lite djupare i detta ämne.

Rädslan för att konfrontera dina rädslor är svårare att övervinna än rädslorna själva.

-Anonym-

Mowrers tvåfaktorteori: vad består den av?

Mowrers tvåfaktorteori skapades av Orval Hobart Mowrer år 1939. Denna amerikanska psykolog och psykologiprofessor vid University of Illinois är mest känd för sin forskning om beteendeterapi. Ett av hans intressen var att lära sig var fobier kommer ifrån och varför de är så svåra att eliminera när de väl har uppstått.

Det är till exempel ganska meningslöst att förklara för någon som är rädd för att flyga att sannolikheten att dö när man korsar ett övergångsställe är större än att uppleva en flygolycka. Sinnet håller fast vid vissa idéer och behåller dem över tiden tills de helt förändrar vårt beteende. Mowrer var en pionjär gällande denna fråga. Faktum är att han belyser mekanismerna bakom många ångestprocesser.

En orolig man full av fobier

Enligt Mowrers tvåfaktorteori härrör rädsla, fobier och ångest från två faktorer:

  • Föreställ dig någon som behöver få kontroll över alla aspekter av sitt liv, någon som är nitisk och mycket krävande. Plötsligt stiger de för första gången på ett flygplan och inser att de inte har någon som helst kontroll över den situationen.
  • De börjar känna sig fastlåsta och bundna högt över marken, vilket får dem att drabbas av en panikattack. Som en följd av detta kan de sedan inte gå ombord på ett flygplan igen, på grund av denna ursprungliga upplevelse.
  • Och inte bara det, utan nu är deras rädsla ännu mer omfattande. De är rädda för att åka på semester och på arbetsresor. Och att bli tvingade att flyga förstärker deras ångest ännu mer.

I exemplet ovan kan du se de två dimensioner som definierar Mowrers tvåfaktorteori. Låt oss titta närmare på dem.

Faktor 1: klassisk betingning

Psykologiprofessorn Orval Hobart Mowrer fokuserade sin forskning på behaviorism. Av den anledningen konstaterade han att den första processen som förmedlar uppkomsten av fobier och många ångeststörningar är klassisk betingning.

  • Individen förvandlar en neutral och oskyldig stimulans (ett flygplan, en spindel, en händelse på jobbet, en fullsatt stormarknad etc.) till en smärtsam eller traumatisk stimulans.
  • Till exempel: ”Ända sedan jag hade en dålig upplevelse med mina medarbetare har jag väldigt svårt att gå upp och göra mig i ordning för att gå till jobbet. Den platsen har blivit en mardröm för mig”.
  • Som du kan se upplever personen i denna fas något som egentligen är normalt på ett obehagligt sätt.

Faktor 2: instrumental betingning

Efter att ha lidit påverkan av klassisk betingning (en specifik stimulans får en smärtsam konnotation) skulle det vara tillräckligt att bara undvika den situationen för att återgå till det normala. Men när det gäller fobier och ångest fungerar hjärnan annorlunda.

Det är då den andra fasen, instrumental betingning, kommer till spel.

Låt oss återvända till exemplet på arbetsplatsen. Om individen är mobbad av sina medarbetare skulle det vara mer än tillräckligt att bara lämna jobbet för att lidandet skulle ta slut, eller hur?

  • Inte riktigt. Så är inte alltid fallet. Det kan vara mycket mer komplicerat än så. Till exempel kan samtliga arbetsplatser därefter komma att utlösa minnet från den tidigare upplevelsen.
  • ”När jag kommer ihåg allt som hände är det omöjligt för mig att gå tillbaka till jobbet. Mitt sinne relaterar alla jobb till vad jag har gått igenom tidigare.”
  • Med detta beteende förstärks all rädsla. Det finns en läskig stimulans -> de undviker den -> de undviker också allt som påminner dem om den ursprungliga stimulansen -> rädslan blir större.

Därför undviker individen inte bara den ursprungliga stimulansen, utan allt som därefter påminner om den.

En rädd kvinna som vill övervinna sina fobier genom Mowrers tvåfaktorteori

Hur kan Mowrers tvåfaktorteori hjälpa dig?

Mowrers tvåfaktorteori visar den irrationella grund som många rädslor har och hur de hindrar en individ från att leva ett normalt liv. För det första är det okej att fly från det som gör ont, från det som fungerar som ett verkligt hot. Men många av fobierna och rädslorna är inte logiska eller nödvändiga för vår överlevnad. Tvärtom, vissa rädslor gör ingenting annat än att hindra vår tillväxt.

Exponeringstekniker är mycket lämpliga för att hantera dessa psykologiska realiteter. Att utsätta dig själv för den skrämmande fobiska stimulansen och rationalisera bort rädslan är ofta ett bra steg. På samma sätt är kort strategisk terapi också en bra resurs för att avblockera allt som begränsar dig och som lämnar dig nedsänkt i din rädsla.

Att bekämpa din rädsla är ditt ansvar. Använd de verktyg du har för att göra det.

Mod är att veta vad man inte ska frukta.

-Platon-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mowrer, O.H. (1939). A Stimulus-Response Analysis of Anxiety and its Role as a reinforcing agent. Psychological Review, 46 (6): 553-565.
  • Mowrer, O.H. (1954). The psychologist looks at language. American Psychologist, 9 (11): 660-694.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.