Vissa saker kommer när du slutar leta

Vissa saker kommer när du slutar leta
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Vissa kallar dem magiska stunder, när saker och ting “klickar”. Vi talar om de stunder när saken vi drömt om, sökt efter eller väntat på så länge plötsligt anländer som från ingenstans. Och det sker endast när du slutar leta.

Det omfamnar dig när du kommer runt hörnet eller dyker upp i inkorgen på e-postkontot en vacker dag… Just när du slutar leta dyker ödet upp med en oväntad gåva. Världen är oförutsägbar och ibland kaotisk. Det känns som en labyrint utan utgång.

Och dessa stunder inträffar faktiskt avsevärt oftare än vi tror. Vissa sammankopplar dessa händelser med den väldigt attraktiva “vetenskapen” tur. Men sanna experter i ämnet känner till sanningen bakom dessa “slumpmässiga” händelser.

När våra drömmar blir verklighet vidrör möjligheternas trollstav oss. Bakom dessa stunder finns det lite vetenskap och massor av psykologi…

“Turen gynnar det förberedda sinnet.”

-Louis Pasteur-

Ett exempel hittas i en väldigt intressant bok. I The Medici Effect förklarar Frans Johansson hur det ibland inte räcker att vara en total expert i ett fält för att bli framgångsrik. Att hänge all vår ansträngning, tid och energi till ett mål garanterar faktiskt inte att vi når det till 100%. Ibland måste vi ta lite avstånd.

Vi måste få andra perspektiv och tänka på ett mindre linjärt, mer kreativt sätt. Ett som är flexibelt, tålmodigt och originellt. Och det finns något lika viktigt vi inte får glömma. Ibland är de mest oväntade handlingarna vägledda av vårt undermedvetna. Och det är när du slutar leta som detta aktiveras på allvar.

När vi ger vårt medvetna, stela, ibland besatta och alltid analytiska sinne en viss mängd avstånd väcks vårt sjätte sinne, och vare sig vi tror det eller inte så har det aldrig fel.

Ta en minut och tänk på det.

Tänkande pojke

Din hjärna är mottaglig även när du slutar leta

Andrea har en litet företag som inte alls går bra. Hon vet att hennes försäljning av bakverk inte är lönsam och att hon måste stänga inom några månader. Hon har spenderat veckor med att tänka på vad hon ska göra.

Så mellan pressen, ångesten och sorgen inför att avveckla sitt familjeföretag har tårar plötsligt börjat rinna nedför hennes kinder. Hon är utmattad. Men nästa morgon kliver hon upp med en tydlig takt. Hon säger följande till sig själv: “Det är bestämt, vad som måste ske kommer ske och jag kommer tackla det som kommer.”

Hon tar en dusch i ett behagligt lugn och rätt typ av mentala frid. Medan hon duschar får hon en avisering på sin telefon från ett av hennes sociala nätverk.

När hon plockar upp telefonen får hon en blixt av inspiration. Hon ska ta sin rörelse online, lägga upp sin butik på sociala medier och göra speciella bakverk och desserter för fester och tillställningar.

Detta är ett enkelt exempel på hur vår hjärna fungerar när vi slutar pressa den. Vi ser hur den blir allt mer mottaglig när du slutar leta och rör dig ut ur dimman av rädsla.

Vi har utforskat dessa magiska stunder men snubblat över ett annat fascinerande område: intersektionellt tänkande.

Alla försöker förutse, men det kommer när du slutar leta

Intersektionellt tänkande

Som människor har vi en viss gemensam vana. Det är att försöka förutse allt som kan ske om vi gör eller inte gör vissa saker. Vi skapar tabeller i vårt sinne. Vi lägger till kolumner, analyserar fakta, korrelerar variabler och gör stora och ibland fatalistiska förutsägelser.

Istället för att använda vår väldigt linjära och analytiska vänstra hjärnhalva skulle det vara mycket mer användbart för oss att använda intersektionellt tänkande. Det karaktäriseras av följande egenskaper:

  • Att kunna göra kopplingar mellan information och stimuli som inte har något att göra med varandra.
  • En person som är kapabel till intersektionellt tänkande kan finna lugn mitt i kaoset.
  • Mitt i denna balans och frid kan en person som använder intersektionellt tänkande koppla samman allt runt sig eftersom denne är öppen, mottaglig och nyfiken. För denne gillar att “leka” med all information denne tar in – testar, avfärdar, uppfinner och omvandlar…

Denna typ av person kommer heller inte vara besatt över att leta efter en enda lösning på sina problem. Oftast kommer hon låta sig svepas iväg av sin omgivning och acceptera det oväntade, det slumpmässiga…

Tur är att veta hur man ser möjligheter

För att ha tur i livet måste rätt omständigheter ibland finnas där. Men för att dessa omständigheter ska dyka upp framför oss måste hjärnan besluta sig för att veta hur man känner igen möjligheter där andra kanske bara ser en stängd dörr.

“Den bästa turen är all tur du skapat själv.”

Douglas MacArthur

Vi vill vara tydliga med något. Tur har inget att göra med magi. Sammanträffanden existerar, men ofta är de “sammanträffanden” som skapas av ett exceptionellt och fantastiskt organ: hjärnan.

Det är ett vi bör lita på i högre utsträckning. Endast när vi frigör vårt sinne från ångest, begränsande attityder, rädsla och besattheter kommer hela vår hjärna expandera och förvandlas. Den kommer börja verka till 100%.

Detta kommer låta oss vara mottagliga, och det ger oss chansen att lyssna på den inre, visa röst som ofta leder oss till sanna möjligheter. Så låt oss inte besatt fokusera på vilka konkreta saker vi vill ha. Låt oss lära oss att vara mer mottagliga; att se den större bilden.

Springande kvinna

Bilder från Ben Giles.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.