Prata inte om dina mål om du vill uppnå dem
Har du någonsin hört att du inte ska berätta för någon om dina mål förrän du har uppfyllt dem? Som med många populära ordspråk är detta ett bra råd. Och det har inget med vidskepelse att göra. Faktum är att det finns bevisade anledningar som kan leda till att du misslyckas om du delar de mål som du ännu inte har uppnått med andra. Konceptet är tydligt, man ska inte prata om sina mål om man vill uppnå dem. Vi ska förklara varför.
Det kan gälla olika vardagssituationer, från att fundera på att flytta hem, till att vilja starta företag eller gå ner i vikt. Med det sagt är det normalt att du vill dela dina planer med andra. Faktum är att självutlämnande (att dela värdefull information om dig själv) hjälper till att skapa intimitet i dina relationer. Men innan du gör det måste du ta hänsyn till vissa aspekter.
Prata inte om dina mål med någon
För att uppnå dina mål är det avgörande att du tror att det är möjligt att uppnå dem. Du kan ha stor övertygelse i dina planer. Å andra sidan kan du ha vissa tvivel och rädslor och känna dig ganska osäker. När du delar dina mål med andra innan du uppnår dem utsätter du dig för att ta emot åsikter och råd av alla slag. Många av dem är sannolikt föga uppmuntrande.
Till exempel kan din närmaste ha en pessimistisk syn på dina planer. Därför kan de ständigt betona vad som kan gå fel och uppmuntra dig att överge dem. Även om de inte har dåliga avsikter kan deras kommentarer få dig att tvivla på dig själv och tveka. De kan till och med få dig att bygga en psykologisk mur som verkligen begränsar dig.
Din motivation kan försvinna
Biologi kan också spela en roll för eller emot dig när det gäller att uppnå dina mål. Framgång beror faktiskt till stor del på signalsubstanser. När du frisätter dopamin som svar på en stimulans eller en handling som du har utfört, upplever du njutning och känner dig belönad. Detta leder till att du vill upprepa handlingen eller fortsätta på samma väg. Med andra ord, det motiverar dig att fortsätta.
När du sätter upp ett mål och bryter ner det i små delmål ger det dig en behaglig och komfortabel känsla när du uppnår vart och ett. Följaktligen fortsätter du till slutet.
Men när du ofta pratar om dina mål och får stöd och socialt godkännande, får du samma dopamininjektion, men du gör inga framsteg i praktiken, du pratar bara om hur du ska göra det. Därför försvinner motivationen du behöver eftersom du, vilket har bevisats, får en för tidig känsla av att redan ha nått det där målet.
Se upp för känslan av misslyckande
När du berättar för andra om dina mål är det normalt att de intresserar sig för dem och frågar dig regelbundet vilka framsteg du har gjort. Om du av någon anledning inte har kunnat gå framåt eller inte så långt som du vill, kan dessa konversationer göra att du upplever en känsla av misslyckande och otillräcklighet.
Därmed tappar du självförtroendet. Genom att inte få positiv social feedback, minskar dessutom nivåerna av serotonin i din hjärna. Eftersom denna signalsubstans är viktig för att du ska kunna koncentrera dig, är det mycket troligt att det kommer att bli allt svårare för dig att ta dig mot ditt mål.
Överdrivet tryck och stagnation
Slutligen bör du inte prata om dina mål eftersom det kan leda till att du inte når dem. En av de grundläggande faktorerna som hindrar dig från att nå dina mål är prokrastinering. Detta är tendensen att lämna det du måste göra till senare, att skjuta upp det och att underhålla dig själv med enklare och onödiga uppgifter. Du kanske tror att detta beror på lathet. Men i realiteten är det en reflektion av rädsla.
När du uppfattar en uppgift som för krävande eller komplicerad, inte har tron att du kommer att klara av den, eller känner dig starkt pressad att utföra den, skjuter du upp den. Du kanske inte gör det medvetet men det är ett sätt att undvika det ansvar du känner att du inte kan hantera.
Genom att prata om dina mål med andra människor ökar du pressen du känner kring dem. Detta beror på att du inte längre känner att du försöker uppnå dem bara för dig själv. Nu måste du nämligen också uppfylla förväntningarna hos dem du har pratat med. I själva verket måste du visa dem att du kan uppnå målen. Om du har en tendens att prokrastinera kan detta blockera dig helt.
Prata inte om dina mål, var tyst
Beslutet om du pratar om dina mål eller inte är naturligtvis helt upp till dig. Du bör dock överväga hur det kan påverka din motivation och din förmåga att slutföra dem.
Om du verkligen känner att du vill involvera andra i dina planer, bör du prata med dem om de steg du tar nu och inte ditt slutmål. Fokusera på uppgifterna och processen, snarare än på det förväntade resultatet. Genom att göra detta är det mer sannolikt att du förblir positiv, aktiv och fokuserad.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gollwitzer, P. M., Sheeran, P., Michalski, V., & Seifert, A. E. (2009). When intentions go public: Does social reality widen the intention-behavior gap?. Psychological science, 20(5), 612-618.
- Sylwester, R. (1997). The Neurobiology of Self-Esteem and Aggression. Educational Leadership, 54(5), 75-79.
- Wise, R. A. (2004). Dopamine, learning and motivation. Nature reviews neuroscience, 5(6), 483-494.