Psykologiska skillnader mellan att älska och ha sex
Vad är skillnaden mellan att älska och ha sex? Detta är en mycket omdiskuterad fråga och alla tenderar att ha sin egen åsikt. Till exempel tycker vissa människor om tillfälliga möten, medan tillgivenhet är avgörande för andra. Faktum är att samma persons preferenser kan variera beroende på sammanhang och ögonblick. Men vad är de psykologiska skillnaderna mellan att älska och ha sex?
Det finns ingen universell eller objektiv skillnad mellan dessa två begrepp eftersom språk bara är en abstrakt konstruktion för att namnge specifika realiteter. Därför kanske termerna inte har samma betydelse för alla. Men de delar några gemensamma faktorer.
Liknande men olika upplevelser
För att bättre förstå i vilka aspekter dessa begrepp skiljer sig, kommer vi att börja med att definiera vart och ett.
Att ha sex innebär att ha samlag eller utföra andra aktiviteter av sexuell karaktär med en annan person för att tillfredsställa ett begär. Dessa möten kan vara enstaka eller upprepade och kan variera i frekvens, typ av kontakt och grad av personligt engagemang, som föreslagits av Wentland & Reissing (2011) i en forskningsstudie publicerad i The Canadian Journal of Human Sexuality. Sex utgår från en fysiologisk impuls eller en attraktion mot en annan individ och syftar till tillfredsställelse eller njutning.
Att älska kan å andra sidan definieras som sexuell aktivitet med en annan person som ett uttryck för ömsesidig kärlek. I det här fallet inkluderar motiven önskan att komma emotionellt nära den andra personen, skapa intimitet och uttrycka den tillgivenhet eller beundran som känns för personen.
Således kan vi säga att den största skillnaden mellan de två upplevelserna är i vilken grad det finns ett affektivt band och vilken roll detta tar under mötet.
Psykologiska skillnader mellan att älska och ha sex
Ovanstående argument ger en uppfattning om skillnaderna mellan dessa två erfarenheter. Men vad innebär var och en på ett psykologiskt plan? Här är några nycklar för att känna igen dem, baserat på de handlingar, tankar och känslor som är involverade.
Grad av affektiv nivå
Skillnaden mellan att älska och ha sex ligger oftast i känslor. Under ett tillfälligt möte kan individen känna attraktion, lust eller till och med uppskattning för den andra personen. Men personen upplever inte romantisk kärlek och känslor spelar ingen större roll.
Mål med att älska och ha sex
När någon har sex med en annan person tenderar personens mål att sätta tonen. De som agerar på fysisk impuls eller följer resultatet av en fysisk attraktion, har bara sex. De som vill få kontakt med den andra personen, skapa känslomässig intimitet och fortsätta att odla sin relation, älskar.
Verbala och icke-verbala uttryck
För många människor är verbalt och icke-verbalt språk avgörande för skillnaden mellan att älska och ha sex. I det första fallet används mer delikatess och subtilitet. Varje individ ägnar mer tid åt att förföra den andra personen och fängsla denne med mjuka ord och smekningar.
Att ha sex är däremot en upplevelse mer fokuserad på beröring och fysiska förnimmelser. Som regel ägnas mindre tid åt att odla begär. Dessutom är både verbalt och icke-verbalt språk mer direkt och syftar till att uppnå njutning och orgasm.
Men allt beror på smak och preferenser hos varje individ eftersom det finns några mindre subtila sexuella uttryckssätt där en frånvaro av känslor inte är nödvändig. Faktum är att uttrycksformerna varierar från person till person.
Självfokus eller ömsesidig tillfredsställelse
En annan relevant aspekt är den omsorg som individen har för sin sexpartner och dennes begär, behov och preferenser. Naturligtvis bör varje intimt möte involvera omsorg och ansvar gentemot den andra personen, men när man älskar är det vanligare att individerna är fokuserade på att ge njutning och få varandra att må bra.
När man har sex däremot kan individen bli något självisk och bara fokusera på sina egna preferenser och begär. Återigen, detta skiljer sig mycket från en individ till en annan.
Efterspelet
Eftersom att ha sex innebär ett utbyte, framförallt av ett fysiskt slag, fortsätter interaktionen ofta inte efter att den sexuella handlingen är över. Till exempel tenderar sexpartnerna inte att dela kramar, smekningar eller tillgivna ord (vilket sker efter att man har älskat). Faktum är att om det finns en konversation, kretsar den ofta kring ämnen som inte är relaterade till bandet mellan dem.
Framtidsförväntningar
När man har sex förväntas engagemang eller kontinuitet inte längre än det ögonblicket. När man älskar antar båda att deras band kommer att bestå över tid, och vanligtvis delar de planer för ett liv tillsammans.
Är det bättre att älska eller ha sex?
Dessa två alternativ är lika giltiga och preferensen för det ena framför det andra kommer från olika bestämningsfaktorer. Till exempel varje individs personlighet, värderingar eller ideologi. Även den situation de befinner sig i. Varje alternativ har sina egna konsekvenser.
Hälsofördelarna med sex är obestridliga och väldokumenterade. Sex har visat sig hjälpa till att lindra smärta, minska stress och öka den naturliga immuniteten. Att ha sex på regelbunden basis hjälper oss dessutom att se och känna oss yngre och till och med leva längre. Detta visas av en studie utförd av Dr. David Weeks publicerad i Sexual and Relationship Therapy.
Att ha tillfälligt sex är ett sätt att skörda dessa fördelar, även om individen inte vill vara romantiskt involverad eller engagerad på lång sikt. Men tillfälligt sex kan generera ångest och brist på självförtroende. Detta kan ha en negativ inverkan på en individs psykologiska hälsa, enligt en studie publicerad i Journal of Sex Research.
Dessutom är komponenter som affektiva utbyten efter sexet viktiga för större sexuell tillfredsställelse (Muise et al., 2014). Dessa är vanligtvis inte närvarande i kärlekslösa möten.
Även om det kan tyckas förvånande är att älska högre värderat än att ha sex, även av unga människor. Faktum är att en doktorsavhandling från Universidad de Granada i Spanien fann att universitetsstudenter ansåg sex åtföljt av kärlek vara den mest njutbara upplevelsen.
Att fatta beslutet
Alla är olika, och hur vi ser på skillnaderna mellan att älska och ha sex beror på våra individuella perspektiv. Det är viktigt att förstå oss själva och hela tiden vara i kontakt med vad vi vill och behöver så att vi kan välja fritt.
Vissa tar till tillfälligt sex som en flykt från sina känslor eller obehagliga situationer i sina liv. Andra har den här typen av möten i stundens ingivelse, bara för att i slutändan känna sig sårade och utnyttjade eller avvisade efteråt.
Å andra sidan finns det de som, efter att ha lärt känna varandra och lyssnat på varandra, bestämmer sig för att i det ögonblicket är sex utan kärlek ett bra alternativ och de njuter av upplevelsen utan att drabbas av några problem (Mark et al.., 2015). Därför bör vi alltid utvärdera våra situationer och framförallt se till att våra möten är samförståndsfulla och trygga. Vi måste finna njutning på de sätt som bäst passar våra individuella preferenser.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Barker, M. J. (2018). The psychology of sex. Routledge.
- Bersamin, M. M., Zamboanga, B. L., Schwartz, S. J., Donnellan, M. B., Hudson, M., Weisskirch, R. S., … & Caraway, S. J. (2014). Risky business: Is there an association between casual sex and mental health among emerging adults? Journal of sex research, 51(1), 43-51. https://www.academia.edu/16132398/Risky_Business_Is_There_an_Association_between_Casual_Sex_and_Mental_Health_among_Emerging_Adults
- Jiménez Ríos, F. J. (2003). El valor sexual en la educación integral de la persona. Un análisis estimativo en la Facultad de Ciencias de la Educación de Granada [tesis doctoral, Univeresidad de Granada]. DIGIBUG: Repositorio Institucional de la Universidad de Granada. https://digibug.ugr.es/handle/10481/4409
- Mark, K. P., García, J. R., & Fisher, H. E. (2015). Perceived emotional and sexual satisfaction across sexual relationship contexts: Gender and sexual orientation differences and similarities. The Canadian Journal of Human Sexuality, 24(2), 120-130. https://www.utpjournals.press/doi/abs/10.3138/cjhs.242-A8
- Muise, A., Giang, E., & Impett, E. A. (2014). Post sex affectionate exchanges promote sexual and relationship satisfaction. Archives of Sexual Behavior, 43(7), 1391-1402. https://www.researchgate.net/publication/261956096_Post_Sex_Affectionate_Exchanges_Promote_Sexual_and_Relationship_Satisfaction
- Weeks, D. J. (2002). Sex for the mature adult: Health, self-esteem and countering ageist stereotypes. Sexual and Relationship Therapy, 17(3), 231-240. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14681990220149031?journalCode=csmt20
- Wentland, J. J., & Reissing, E. D. (2011). Taking casual sex not too casually: Exploring definitions of casual sexual relationships. The Canadian Journal of Human Sexuality, 20(3). https://go.gale.com/ps/i.do?id=GALE%7CA276516863&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=11884517&p=AONE&sw=w&userGroupName=anon~bec8c0b0