Salvador Dali och hans metod för att väcka kreativiteten

Salvador Dali och hans metod för att väcka kreativiteten
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Denna metod från Salvador Dali baseras på det hypnagogiska tillståndet och försökte höja sig över resonemangets värld och istället vända sig till det surrealistiska. Han skapade det som han kallar “fotografi av handmålade drömmar”, som fortfarande fascinerar oss än idag.

Många ser Salvador Dali som en excentrisk man som är svår att förstå och dessutom kontroversiell och många gånger extrem. Han lyckades dock fånga sina djupaste känslor och föra fram dem i ljuset. Han var en utforskare av sinnet, “en psykonaut” som aldrig behövde droger för att uppnå en kreativ extas.

“Den sanna målaren är den som kan måla fantastiska scener i mitten av en tom öken. Den sanna målaren är den som tålmodigt kan måla ett päron omgiven av historiens tumult.”

-Salvador Dali-

De metoder som Dali använde för att fördjupa sig själv i sina privata och oändliga oceaner av det surrealistiska är något som fortfarande intresserar oss än idag. Många kreativa grupper använder hans tekniker för att få bättre idéer. De kan ta bort resonemangets filter och träna hjärnan till att bli mer fri och mottaglig.

Människa och tigrar.

Salvador Dalis metod för att väcka och förstärka vår kreativitet

Låt oss titta lite på ett av hans mest berömda verk med titeln “Dröm orsakad av biets flygtur runt ett granatäpple innan man vaknar”. Denna konstiga men enkla titel ger oss en liten ledtråd rörande Dalis berömda metod, som han använde för att skapa sina verk. I den här målningen ville han dock visa något annat som han lärde sig genom att läsa Freud. Freud sade att många av våra drömmar stimuleras av exempelvis ljud och lukter, som ljudet av ett bi som surrar runt oss då vi sover.

Dali brukade ta en siesta, och varje gång han gjorde det så tog han en sked med sig. Hans metod, magi och ritual var följande: efter att han hade ätit så brukade han sätta sig ner i en fåtölj. I ena handen höll han en sked och sedan lade han en tallrik på golvet. Hans tupplur varade bara några minuter, för hans syfte var inte att sova, utan att uppnå ett hypnagogiskt tillstånd. Han visste också att han skulle tappa skeden då han uppnådde djupsömnen. Ljudet då skeden nådde tallriken skulle väcka honom direkt. Det var vad han ville uppnå.

Denna teknik lät honom färdas mellan drömmarnas tillstånd och det vaknar tillståndet – den där omätbara oceanen där de mest fantastiska varelserna uppstår, de konstigaste varelserna i den omedvetna världen. Ett tillstånd som han besökte varje eftermiddag under några minuter. Och där han kunde dra nytta av de tillfällen där sinnet är mer flytande och hyper-associativt än någonsin.

Elefant på styltor.

Den hypnagogiska metoden är väldigt vanlig hos kreativa sinnen

Salvador Dalis metod baseras på att uppnå ett hypnagogiskt tillstånd, men det upptäcktes inte av honom och var inte heller okänt för vetenskapen, psykologin och inte heller konstvärlden.

Han skapade också en rutinmetod för att väcka sig själv innan han gick in i djupsömnen. Han placerade ett anteckningsblock bredvid fåtöljen. I den beskrev han varje bild som han såg i den undermedvetna världen.

Eftersom det hypnagogiska tillståndet har denna intressanta förmåga, är det bra att titta på några av dess egenskaper:

  • Detta tillstånd uppstår i faserna 1 och 2 av djupsömnen, inte REM.
  • Det hypnagogiska tillståndet är en fas som vi skulle kunna kalla “försömnen”. Det är då våra hjärnvågor går från beta till alfa.
  • I denna fast uppstår vanligtvis djupa och intensiva hörselhallucinationer.
  • Dessa bilder glöms så fort som vi vaknar.
  • Hypnagogiska tillstånd eller hallucinationer är vanliga hos barn och tonåringar.

Författare som har studerat detta fenomen, som Dorfman, Shames och Kihlstrom, förklarar att varje person som befinner sig i detta tillstånd har en känsla av “absolut kunskap”, av upplysthet. Sinnet börjar skapa multipla associeringar mellan minnen, intuitioner, känslor, tankar och stimuli från den yttre världen. Det bildar en blandning av sin egen riktiga mening i det här “förmedvetna” stadiet.

När vi vaknar så suddas dock dessa bilder ut och vi glömmer bort dem, om vi inte såklart följer en strategi som den Dali använder.

Alice som står bredvid spegel.

Denna metod från Salvador Dali kan också uppnås genom meditation

Det är mycket möjligt att du nu har blivit väldigt intresserad av Dalis hypnagogiska tillstånd. Man bör dock tänka på att det inte är enkelt att nå och dra nytta av denna sömnfas. Salvador Dali var en erfaren “psyko-navigatör” i den undermedvetna världen. Det hade varit väldigt svårt för oss att göra det som han gjorde.

Vi kan dock uppnå liknande effekter genom att använda meditation för att katalysera och förstärka den kreativa processen. Det är vad David Lynch, ett annat geni av det undermedvetna och det surrealistiska berättar för oss i sin bok “Catching the Big Fish”.

Meditation harmoniserar tankarna och lugnar det yttre ljudet. När vi bemästrar tekniken så kommer vi få ett mer fritt mentalt flöde. Vi kommer nå den dimension som nästan alltid är gömd från våra upptagna sinnen. Sinnet som karakteriserar oss, men som nästan alltid kopplar bort oss från dess essens och intuitioner.

Salvador Dali som målar.

Salvador Dalis metod var inte ny, men han lyckades använda den på ett nytt sätt. Om vi vill förbättra vår kreativitet så är det bra om vi låter oss själva vara lite friare, och kanske även lite mer barnsliga. Låt oss inte glömma att titta på oss själva med självdistans. Vi bör även begrunda vårt sinnes innersta djup, där våra mest otroliga idéer och tankar döljer sig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.