Nikola Tesla, ljusets ensamma geni

Nikola Tesla, ljusets ensamma geni
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 13 september, 2023

Man kan helt klart säga att Nikola Tesla var geniet som lyste upp världen. Att föreställa sig en värld utan honom är lätt – släck bara lampan. Men han stod inte bara för ljuset, han var också mycket ensam och missförstådd. Alltid komplicerad, alltid fascinerande.

Ett av de mest kända citaten av Tesla är ett som förevigades av journalisterna av hans tid. Det följer i hans lite knepiga stil: “Nuet är ditt, men framtiden är min.”

“Om jag hade turen att uppnå några av mina ideal så skulle det vara i mänsklighetens namn.”

-Nikola Tesla-

Kanske har han en poäng. Det finns många som säger att vår värld utan honom skulle se ut som den tysta skogen i Törnrosa. Ett mörkt land, ingen radio, ingen tv, inga stora industrier eller det oändliga bruset i våra moderna städer.

Det är Tesla vi har att tacka för induktionsspolen som inledde radions era. Han låg också bakom transmissionssystemet som transporterar elektrisk energi till våra hus, fjärrkontrollen, den trådlösa telegrafen, röntgenstrålen och magnetröntgen. En annan av hans tekniska drömmar som slutligen misslyckades och glömdes bort var “Wardenclyffe”-projektet. Målet var att tillhandahålla en fri, gratis trådlös energi till hela världen.

För många föll denna moderna Prometheus av serbiskt ursprung i glömska eftersom han försökte utmana makten i den tidens industri och försökte göra dess tjänster mer tillgängliga.

Något vi inte längre pratar så mycket om är Tesla och hans personlighet. Psykologin och personen bakom geniet. Följ med oss så ska vi lära dig lite mer om denna anmärkningsvärda historiska figur.

Kosmiskt sinne

Kreativitet och disciplin: Nikola Tesla och hans komplexa sinne

Det finns flera böcker som dyker in i Nikola Teslas djupa universum. Lightning av Jean Echenoz är en av dem. Även Nikola Tesla, Personality and Neurosis av den serbiska läkaren Zarko Trebjesanin.

Tesla var en person med mycket högt IQ. Hans genialitet tränades med något han lärde sig i ung ålder: envishet och hård disciplin.

“Det finns inga känslor mer intensiva än att se en uppfinning fungera, och den känslan gör att du glömmer allt annat: att äta, sova…”

-Nikola Tesla-

Nikola Tesla och hans demoner

När en idé nådde hans tankar lät han den inte försvinna förrän den blivit helt uttänkt eller helt skrotad. Vi vet att han sov väldigt lite och åt ännu mindre. Sedan unga år ansåg han att kreativitet krävde tuffa regler, konkreta scheman och reglerade känslor.

Hans vetenskap hade en vilja av stål, till den punkt att han ville bli asket. Han ville undvika alla “sentimentala” relationer. Enligt honom skulle denna typ av relation få honom att förlora objektiviteten i sitt kreativa arbete.

Detta var utan tvekan någonting han senare kom att ångra. I vissa intervjuer pratade han till och med om sin ensamhet. Han medgav att kreativitet kräver passion, men att hans hungriga sinne och var en av hans största fiender. Han var alltid full av idéer. Komplexa projekt tog ständigt över honom som stormar och han kunde inte göra annat än att lyda deras mäktiga kraft.

Tesla

Nikola Tesla kom till New York år 1885. Han tog bara med sig en anteckningsbok full av uträkningar, ett sinne fullt av idéer, några dikter och fyra cent i fickan. Men han visste mycket väl vad han ville uppnå.

Bara ett år senare hade han redan sålt ett patent för växelströmsmotorn (AC) till George Westinghouse. Dessutom var han med i det som var känt som “strömmarnas krig” med sin ärkefiende, Thomas Edison.

Tyvärr kom många av Teslas idéer inte tillräckligt långt. Han såg aldrig världen med den el och de osynliga system som han hade hoppats på. Han råkade stöta på två stora rivaler: ett system hugget i sten och en politik som inte levde i harmoni med Teslas “riskfyllda” idéer. Dessutom led han under sitt liv av tvångssyndrom som tog mycket energi och hälsa från honom under hans sista tid.

Ett ädelt men besatt sinne

De sista åren av Teslas liv var särskilt hårda. Hans tvångssyndrom tog över många av hans dagliga rutiner. Han bodde på hotell där han alltid bad om 18 handdukar. Han åt sällan, men när han gjorde det så bad han personalen att placera 18 servetter på bordet.

“Livet är, och kommer att fortsätta vara, en ekvation som är omöjlig att lösa men full av faktorer vi känner till.”

-Nikola Tesla-

Nikola Tesla och uppfinning

Tesla bodde alltid i rum 207 eftersom det numret är delbart med 3. Hans märkliga besatthet kring siffran 3 och tanken på att skapa en gratis, trådlös energi till världen stal hans hälsa från honom. De krav han ställde på sig var så höga att hans neuros eskalerade. Ljud kom att orsaka honom smärta; han blev överkänslig. Dessutom tog hans pengar slut eftersom han inte hade någon känsla för varken affärer eller ambition.

Han sålde alla sina patent och dog i den yttersta formen av fattigdom. Han lämnade alla slags verk och dokument åt andra som använde dem och blev rika. Idag har Teslas namn åter ställts i ljuset. Nu associerar vi också hans namn med altruismen hos en person som aldrig försökte berika sig själv, utan som bara levde för att sätta vetenskapen i mänsklighetens tjänst.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.