Att sätta gränser: bestämdhetens konst

Att sätta gränser: bestämdhetens konst

Senaste uppdateringen: 26 april, 2023

Bestämdhet är en fundamental färdighet för att hantera vissa situationer där personer tar sig mer friheter än de borde. Vi har alla ställts inför brist på hänsyn till en annans rättigheter och till och med brist på respekt. Att sätta gränser på ett bestämt och lugnt sätt är nyckeln till att inte låta någon trampa på dig. Det är nyckeln till att få personer att respektera dig utan att vara respektlös mot dem.

En av fördelarna med att lära sig att sätta gränser är att man på så sätt även erkänner andra personers rättigheter. Man bekräftar sina gränser med andra personers rättigheter. Det betyder att man genom att vara bestämd via denna grundläggande regel även blir till en mer respektfull person.

“Att våga sätta gränser handlar om att ha modet att älska oss själva, även när vi löper risken att göra andra besvikna.”

-Brene Brown-

För att sätta gränser måste du först besluta var de går

Vad anser du är att gå för långt? Vad är du villig att tolerera från andra människor, beroende på typen av relationer du har med dem? Slå fast var du vill sätta gränser, för dig såväl som andra. Var de går beror på olika faktorer, inklusive din personlighet, men även dina värderingar, dina övertygelser och dina förväntningar på livet.

Det är troligt att vissa personer kommer bli upprörda över dina val, men det är inte ditt problem. Detta kan öka dina svårigheter när det kommer till att försöka “passa in”. Men om priset för att passa in är att förråda dig själv så kanske du måste fråga dig vad syftet är med att vandra den vägen överhuvudtaget.

Kvinna sätter gränser

De goda nyheterna är att du över tid blir kapabel att upprätthålla dina gränser på ett fredligt sätt, genom att säga saker på rätt sätt. Folk vänjer sig vid det och kommer börja respektera dig och till och med förstå de röda linjer du etablerat.

Lämna lite marginal, var flexibel

Trots det faktum att det är viktigt att etablera tydliga gränser så måste du lämna lite marginal. Du måste vara flexibel. Alla kommer inte dela dina åsikter, och det kan bereda väg för missförstånd. Alla som korsar dina linjer kommer inte ha dåliga avsikter. De kanske till och med gör det med de bästa av avsikter.

I dessa fall bör du ta en sekund för att överväga den andra personens goda avsikt. Bete dig alltid som om det inte fanns ont uppsåt i andra personers avsikter och handlingar.

“När du vet hur man säger ‘nej’ så får ‘ja’ en annorlunda smak.”

-Alejandro Jodorowsky-

För mycket förlåtelse kan vara kontraproduktivt

Trots flexibiliteten du kan visa så finns gränserna där för att respekteras. Om du konstant ignorerar att någon går över dina gränser kommer du göra problemet svårare. Det är därför du måste tydliggöra saker och ting så snart som möjligt.

Det positiva är att om du säger saker på rätt sätt så kommer du bara behöva säga dem en gång. Men ju längre du väntar desto mer komplicerat kommer det bli, och desto större blir risken att förnärma den andra personen, även om du talar hövligt med denne.

Kommunicerande personer

Därför ska du inte glömma att ju mer du tänjer på dina röda linjer, desto svårare kommer det vara att återvinna förlorad mark. Och ju mer kommer du utsätta dig själv för en konflikt. Om du vill ha respekt måste du alltså börja med att respektera dig själv. Ge förlåtelse, men måla inte upp dig själv som dumdristig. En eller max två gånger, det räcker mer än väl.

“Säg vad du behöver säga. Du kan säga det mjukt men bestämt och tala från hjärtat. Du behöver inte vara kritisk eller taktlös, och ej heller beskylla andra eller vara grym när du säger dina sanningar.”

-Melody Beattie-

Nycklar för att tala bestämt när du ska sätta gränser

För att säga saker bestämt räcker det inte med att slänga ur sig sin lista över gränser. Du kan heller inte bara säga till den andra personen: “Du går över gränsen, vänligen respektera mitt utrymme.” Utöver att klargöra saker och ha förmågan att tala lugnt, måste du även veta vad du ska säga.

Dessa är de fyra nycklarna till att tala med bestämdhet:

  • Informera den andra personen om att du har något att berätta, utan att visa en känslomässig reaktion eller anklaga denne på något sätt. Om du är mitt i en konversation eller om personen tillrättavisat dig, ska du be om en liten paus eller ett avbrott.
  • Berätta för personen vad problemet är och varför. Berätta för denne vad som stör dig och förklara anledningarna.
  • Förklara hur du vill att personen ska behandla dig samt fördelarna som båda skulle få av detta.
  • Sök en överenskommelse och förståelse. Om personen säger att denne inte förstår eller att denne inte gillar din attityd, måste du bekräfta dina anledningar och beslut.

Denna typ av kommunikation kan vara en kraftfull korrigering av dåligt beteende. Sök en återutbildning baserat på er relation, men håll dig samtidigt öppen, ärlig och uppriktig. Självklart finns det alltid en risk att personen inte kommer ändra sin attityd, men du kommer åtminstone ha skapat en chans för en fredlig förståelse.

För att undvika en våldsam konfrontation är alltid en god idé. Om den andra personen är på dåligt humör eller vill bråka och gräla ska du inte falla för dennes spel. Du kommer inte komma någonstans på det viset, och därför är det inte värt att fortsätta. Berätta lugnt att det skulle vara bäst om ni lämnade det till en annan gång när era humör inte stör sökandet efter en överenskommelse.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.