Sju sätt att hantera depression efter semestern

Sju sätt att hantera depression efter semestern
Marián Carrero Puerto

Skriven och verifierad av psykologen Marián Carrero Puerto.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Slutet på din semester närmar sig och du vet vad det betyder. För det första betyder det slutet på grillkvällar och kalla öl på altanen hos din granne eller på stranden. Och vad värre är, det är slut på sovmorgnarna. Nu när semestern snart är över måste du tyvärr återgå till din arbetsrutin. Kanske måste du till och med ta itu med det obehagliga fenomenet depression efter semestern.

Att försöka övervinna depression efter semestern är ingen lätt uppgift. Du har säkerligen vant dig vid ett lugnare tempo i livet under semestern. För att inte tala om de härliga vanorna du har lagt dig till med… att sova långt in på förmiddagen, festa mer än vanligt och äta mycket mat. Kort sagt, du glömde helt bort den karakteristiska disciplinen i din rutin för att slappna av och njuta av dig själv. Men du vet att du inte kan bibehålla dina semestervanor resten av året även om du skulle vilja det.

Även om det inte är lätt att övervinna depression efter semestern, är det dock inte omöjligt. Så med detta i åtanke skulle vi vilja ge dig några tips om hur du kan återgå till din arbetsrutin och ditt vanliga tempo i livet. På så sätt kommer processen att komma tillbaka inte vara så svår för dig.

“När han jobbade jobbade han verkligen. Men när han spelade så SPELADE han verkligen.”

-Dr. Seuss-

Vad är depression efter semestern?

Depression efter semestern är ett syndrom som vissa människor upplever efter att de kommit tillbaka från semestern, därav namnet. Vi skulle vilja göra det klart att vi inte pratar om klinisk depression. Istället är det ett tillstånd av självömkan där nostalgi, sorg och/eller apati greppar tag i dig.

Dessutom är detta “syndrom” inte en mental patologi, bara en “adaptiv störning”. De som drabbas av det uppvisar specifika symtom med koppling till en specifik stressfaktor. I det här fallet återgången till en arbetsrutin. Detta beror på att spänningsnivån minskade mycket under semestern och nu måste du återställa kroppen till vardagen. Du behöver göra detta för att möta kraven från din gamla dagliga rutin.

En man som sitter i mörkret.

Att återta den ovannämnda rutinen (oavsett om du arbetar hemifrån eller på kontor eller återgår till studierna) producerar definitivt irritabilitet, missmod, sorg, känslor av apati och/eller sömnproblem. Dessutom visar studier att så mycket som 25% av befolkningen i USA lider av någon grad av depression efter semestern.

Sätt att hantera depression efter semestern

1. Gå upp tidigt några dagar innan

Det kan verka kontraintuitivt och till och med plågsamt, men om du går upp tidigt minst en eller två dagar innan du går tillbaka till din rutin blir det lättare att gå tillbaka till den. Därmed kommer du att vara bättre förberedd på att återigen följa ditt vanliga schema.

2. Återgå till vardagsrutinerna hemma innan din sista semesterdag

Liksom den föregående åtgärden kommer detta att hjälpa dig att vänja dig vid din vanliga rutin hemma. Därmed kommer du att påminna dig själv om behovet av att ha ett jobb så att du kan fortsätta med ditt liv som du känner det (och ha pengar att betala för din nästa semester).

3. Dela upp dina semesterdagar i framtiden

Människor med längre semester är mycket mer benägna att drabbas av depression efter semestern. Därför bör du dela upp dina dagar så mycket som möjligt för att göra din återgång till rutinen mindre abrupt. Det är dock fortfarande viktigt att ha en längre semesterperiod på flera veckor en gång om året för att få ordentlig återhämtning.

4. Se livet från den ljusa sidan för att hantera depression efter semestern

Att utöva mindfulness eller någon annan meditationsform med jämna mellanrum kan driva bort negativa tankar och irrationella idéer – som är de främsta källorna till ångest. Om du tolkar slutet på din semester positivt, kommer du att göra det lättare för dig själv. Detta är definitivt möjligt om du slutar tro att det är en börda att återgå till din rutin. Försök att fokusera på ett annat perspektiv. Å andra sidan, om det att återgå till din gamla rutin i själva verket är en börda och du absolut hatar den, är det naturligtvis dags att du tar fram en plan för att förändra den. Ansvaret är ditt.

5. Ställ din väckarklocka tio minuter tidigare än vanligt

Särskilt under de första dagarna av återanpassning till din gamla rutin, kommer vanan att lämna sängen lite tidigare hjälpa dig att få mer tid att organisera dig. Det hjälper dig också att undvika onödig stress.

En kvinna som stänger av väckarklockan.

6. Överbelasta inte dig själv med alltför många arbetsuppgifter under din första dag

I linje med föregående punkt bör du, för att göra din återgång till jobbet mycket mer uthärdlig, trappa upp gradvis, lite i taget. Börja med de uppgifter som inte kräver en hög nivå av press.

7. Utför hälsosamma aktiviteter dagarna innan du återgår till jobbet

Slutligen, även om det inte är något som är direkt relaterat till jobbet eller din dagliga rutin, kommer träning och återgång till en hälsosammare kost under de sista semesterdagarna också att förbättra din förmåga att anpassa dig.

Detta beror på att träning, förutom att frigöra endorfiner (de små proteiner som gör att du känner dig glad, avslappnad och optimistisk), också gör det möjligt att befria sinnet från stress. Istället koncentrerar du dig på utförandet av din fysiska aktivitet.

Slutsats

Kort sagt, det viktigaste är att du gör övergången från semestern till din vardagsrutin så smidig som möjligt. Upprätthåll en positiv attityd för att acceptera de anledningar som kommer att inspirera dig att återgå till din verklighet efter semestern.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lavilla Rayo, J. (2012). Síndrome postvacacional. Clínica Universidad de Navarra.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.