Ska du och din partner vara öppna gällande er sexuella historia?

Att prata med din partner om ditt sexuella förflutna stärker ibland bandet, men ibland försämras det. Det är nödvändigt att utvärdera bekvämligheten med att göra det. När är det värt det? Bör det undvikas? I den här artikeln kommer vi att svara på dessa frågor.
Ska du och din partner vara öppna gällande er sexuella historia?

Senaste uppdateringen: 06 juni, 2024

Att bestämma om du och din partner ska dela er sexuella historia är ett mycket personligt beslut. Det beror på dynamiken och känslorna av tillit i ditt förhållande. Det finns inget enskilt eller universellt tillämpligt alternativ, eftersom olika par har olika värderingar, övertygelser och nivåer av öppenhet angående sina tidigare intima erfarenheter.

Vissa människor ser fördelar i att dela sina erfarenheter öppet eftersom de menar att det skapar förtroende och främjar ärlig kommunikation och större ömsesidig förståelse. De kan anse att det är till hjälp för att hantera problem, diskutera preferenser, sätta gränser och bygga starka grunder i både intimitet och känslomässig koppling.

Å andra sidan hävdar vissa att det att prata om sin sexuella historia kan vara ett sätt att utlösa osäkerhet eller konflikt. Faktum är att de ser det som ett ämne som ofta skapar distans snarare än förening.

Så innan du fattar beslutet att beröra detta ämne, måste du därför noggrant överväga hur det kan påverka såväl ert förhållande som din partner.

“Allt i världen handlar om sex förutom sex. Sex handlar om makt.”

~ Oscar Wilde ~

Att prata om din sexuella historia

Innan du och din partner bestämmer er för att dela detaljer om er sexuella historia, finns det vissa faktorer du måste ta hänsyn till. För det första har vi graden av komfort för er båda när det kommer till den här typen av samtal. Om någon av er inte känner sig redo eller har reservationer är det viktigt att respektera dessa gränser och vänta tills ni båda känner er säkrare.

En annan faktor är avsikten. Spelar ditt eller din partners sexuella förflutna någon roll? Är din avsikt att bygga en större förståelse och närhet eller att bedöma eller jämföra er sexuella historia? Att besvara dessa frågor ger värdefulla ledtrådar om hur lämpligt det är att ta upp detta ämne. Det viktigaste är att beakta i vilket sammanhang samtalet ska äga rum och avsikten bakom det.

Du bör också fundera på om ni båda kan prata om detta ämne med respekt. När allt kommer omkring har vi alla vårt eget sexuella förflutna och dessa händelser bör aldrig användas mot oss på ett förringande eller dömande sätt eller för att skapa osäkerhet. Även om öppen kommunikation är viktig, är det också okej att hålla saker från det förflutna privata. Alla har rätt att välja.

Fördelarna och nackdelarna med att dela din sexuella historia

Som ofta är fallet i den mänskliga världen finns det för- och nackdelar med att dela detaljer om varandras sexuella historia. Låt oss ta en titt på fördelarna och nackdelarna.

Fördelar

  • Bättre förståelse och anslutning. Att dela era tidigare sexuella upplevelser kan hjälpa er båda att förstå varandra bättre, bygga större känslomässig intimitet och stärka er relation.
  • Hälsoinformation. Att känna till din partners sexuella förflutna ger dig information om dennes hälsa. Enligt en artikel publicerad i Journal of Sex Research ökar detta både intimiteten mellan er och kunskapen du har om personen.
  • Förväntningsanpassning. Att känna till varandras tidigare sexuella upplevelser är användbart för att anpassa era sexuella förväntningar i förhållandet. Detta kan inkludera era preferenser, fantasier, gränser och andra aspekter som bidrar till ett tillfredsställande sexliv för er båda.
  • Ökar tillfredsställelsen. Din partner kan avslöja saker som kan gagna ert förhållande. Studier om sexuellt självutlämnande pekar faktiskt på en ökning av sexuell och relationell tillfredsställelse (Byers & Demmons, 1999).
  • Ökar sammanhållningen i förhållandet. Du kan uppleva fördelar på nivåerna av tillfredsställelse, anpassning, sammanhållning, affektiva uttryck och dyadisk konsensus, enligt en studie publicerad i Journal of Social and Personal Relationships om tillfredsställelse med sexuell kommunikation.
  • Förbättrar kommunikationen. Det uppmuntrar till öppen och ärlig kommunikation. Detta maximerar tillit och transparens mellan er och skapar ett säkert utrymme för att uttrycka era sexuella önskningar, behov och bekymmer. En forskningsstudie publicerad i Canadian Psychology visar att effektiv sexuell kommunikation har en positiv effekt på långsiktigt sexuellt välbefinnande.
  • Ökar kunskapen om sexuella preferenser. Att dela detaljer om er sexuella historia kan hjälpa er att lära känna varandra bättre och identifiera er smak. En studie fann att avslöjande av sexuella preferenser ökar förståelsen för partnerns smak. Detta gör parets sexliv mer givande (MacNeil & Byers, 2009).

Nackdelar

  • Emotionell överbelastning. Att diskutera dessa ämnen kan vara känslomässigt utmanande. Detta kan utlösa skam, skuld eller sorg.
  • Besvikelse. Att känna till specifika detaljer om din partners sexuella förflutna kan göra att du känner dig besviken om dina förväntningar inte stämmer överens med verkligheten.
  • Negativa recensioner. Om din partner har haft många sexuella möten kan du börja utvärdera denne negativt och denne kan bli mindre önskvärd för dig. Detta belyses i en forskningsstudie publicerad i tidskriften Sex Roles.
  • Jämförelser och svartsjuka. Att prata om din partners sexuella förflutna kan leda till jämförelser som skapar känslor av osäkerhet eller svartsjuka. Det är viktigt att närma sig dessa känslor med förståelse och empati.
  • Förlust av intresse eller attraktion. Om du får reda på att din partner har haft ett omfattande sexuellt förflutet kan det påverka ditt intresse för förhållandet (Stewart-Williams et al., 2017).
  • Bedömningar och stereotyper. Dessa problem kan leda till att du skapar fördomar eller stereotyper om din partner. Enligt en analys publicerad i The Journal of Sex Research kan en partner som inte har ett sexuellt förflutet känna sig stigmatiserad på grund av sin brist på erfarenhet och till och med bli mindre önskvärd för sin partner.
  • Misstankar eller tvivel rörande trohet ökar. Baserat på andra studier konstaterar författarna till den tidigare nämnda artikeln publicerad i The Journal of Sex Research att en partner med en större sexuell historia kan uppfattas som mindre trogen med sämre förmåga till långsiktigt engagemang. Dessa uppfattningar påverkar relationen och tolkningen av partnerns beteende.

Vad händer om du och din partner beslutar att inte dela er sexuella historia?

Vi måste vara tydliga med att inget dåligt kommer att hända om ni bestämmer er för att inte ha det här samtalet. Ni kan få samma fördelar på andra sätt. Att hoppa över den här konversationen är dock inte en garanti för att ni slipper de ovan nämnda nackdelarna. Så försök att inte oroa er för dessa för- och nackdelar om ni väljer att inte ta upp ämnet.

Tänk på att varje relation är unik och att det positiva och negativa med att prata om varandras sexuella förflutna kommer att variera. För att hantera dessa frågor på ett hälsosamt och konstruktivt sätt behövs öppen kommunikation, respekt och ömsesidig empati. Om ni känner att dessa samtal skapar svårigheter eller stress, bör ni överväga att konsultera en parterapeut för ytterligare stöd.

Slutliga överväganden

Att välja om man ska prata med sin partner om varandras sexuella förflutna är ett mycket personligt beslut. Det beror på dynamiken i ert förhållande och det förtroende du har för det. Även om vissa par tycker att det är fördelaktigt att göra det, kan det för andra orsaka osäkerhet och konflikter.

Att få tillgång till varandras sexuella livshistoria är inte nödvändigt för att ha ett tillfredsställande förhållande. Om du föredrar att prata om det är det viktigt att du känner till både fördelarna och nackdelarna. Dessutom måste du ta hänsyn till faktorer som graden av komfort, avsikt, respekt och självsäkerhet.

I slutändan är det viktigaste att du och din partner fokuserar på den aktuella situationen. Arbeta tillsammans för att bygga en hälsosam relation och större känslomässigt välbefinnande, oavsett vad som hände innan ni blev tillsammans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.