Sömnproblem påverkar neurodegenerativa sjukdomar

En studie vid Torontos universitet fann att sömnstörningar kan ha stor påverkan på neurodegenerativa sjukdomar.
Sömnproblem påverkar neurodegenerativa sjukdomar
Andrés Navarro Romance

Granskad och godkänd av psykologen Andrés Navarro Romance.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Sömnproblem och neurodegenerativa sjukdomar verkar enligt ny forskning vara kopplade till varandra, och idag ska vi berätta på vilket sätt.

Neurodegenerativa sjukdomar är tillstånd där det centrala nervsystemets nervceller slutar fungera eller sakta dör, vilket ger upphov till olika neurologiska tecken och symptom.

Dessa tillstånd tenderar att förvärras över tid och kan inte botas. Det kan manifestera sig p.g.a. en genetisk komponent, en tumör eller en stroke.

Dessa sjukdomar är också vanliga hos personer som dricker mycket alkohol och som utsätts för vissa typer av virus och gifter.

Sömnstörningar kan också påverka manifesteringen av neurodegenerativa sjukdomar. En studie vid Torontos universitet visade att problem med REM-sömnen kan vara ett tidigt tecken på neurologiska åkommor.

Äldre person med händerna på huvudet.

Att drömma

Ända sedan 60-talet har forskarna sagt att drömmarna uppstår under REM-fasen och att de kontrolleras av hjärnstammen. Denna del av hjärna kommunicerar med hypotalamus.

Hjärnstammen skickade signaler så att musklerna slappnar av och lemmarna inte börjar röra på sig. Forskarna har länge försökt analysera REM-störningar, som exempelvis narkolepsi.

Sömnstörningar under REM-sömnen

De personer som lider av sömnstörningar under REM-sömnen rör sina lemmar och kan även resa sig från sängen då de fortfarande drömmer. Faktum är att vissa patienter också kan prata eller skrika.

Läkarna anser att denna patologi gör att personerna riskerar att skada sig själva eller andra runt omkring. Den goda nyheten är att sömnstörningar under REM-sömnen oftast kan behandlas.

Sömnstadier och neurodegenerativa sjukdomar

Sömnen inkluderar olika stadier: vaket tillstånd, REM-sömn samt icke-REM sömn. De finns många egenskaper som kännetecknar varje tillstånd.

För att kunna förstå de sömnstörningar som är relaterade till REM-sömnen så är det viktigt att man känner till vad som händer under detta stadie.

Under detta stadie påminner hjärnans elektriska aktivitet om den som hjärnan har då du är vaken. Även om nervcellerna i hjärnan fungerar likartat under REM-sömnen som då du är vaken, inkluderar REM-sömnen en temporär muskelförlamning.

Vid vissa sömnproblem, som narkolepsi, parasomni och liknande, finns det nästan ingen skillnad mellan de olika stadierna.

Experterna anser att de “neurologiska barriärer” som separerar sömnstadierna inte fungerar ordentligt. Orsakerna till dessa fenomen är inte ännu inte klarlagda.

De flesta personer kan därför inte röra sina kroppar, inte ens när de har livliga drömmar. Folk som har problem med REM-sömnen “drabbas” dock inte av muskelförlamningar, så deras kroppar kan därför röra sig då de sover.

Man som sover.

Sömnproblem och kopplingen till neurodegenerativa sjukdomar

Forskarna har gjort en väldigt intressant upptäckt: REM-sömnstörningar är relaterade till flera neurodegenerativa sjukdomar som tenderar att manifestera sig hos äldre personer.

Det visade sig också att över 80% av de personer som lider av sömnstörningar under REM-sömnen kan utveckla åkommor som exempelvis Parkinsons.

Dessa forskningsresultat visar därför att sömnproblem kan vara ett tidigt tecken på neurodegenerativa sjukdomar som kan uppstå upp till 15 år senare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.