Du är tillräckligt stark för att inte ge upp!

Du är tillräckligt stark för att inte ge upp!
Adriana Díez

Skriven och verifierad av psykologen Adriana Díez.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2024

Var hittar jag viljan att fortsätta kämpa när jag känner som om jag är på botten? Hur finner jag styrkan att fortsätta gå framåt när det känns som om jag inte kommer klara av att möta det som komma skall? Är jag starkare än jag tror? Hur ska jag klara av att inte ge upp?

Dessa är några av frågorna du kan ställa till dig själv när du genomgår en tuff period. Människor har otrolig styrka och en fantastisk förmåga för överlevnad. Vi kan tolerera mer smärta än vi tror. På något sätt finner vi alltid motivationen att köra på trots att styrkan sinar och allt mörknar.

Ibland kommer vi på oss själva med att bygga vår egen väg, sten för sten, utan att egentligen veta hur vi kom dit, trots den djupa smärta vi känner inombords. Vår kapacitet för motståndskraft är gränslös.

Men var hittar vi styrkan att inte ge upp och sätta ihop oss själva igen?

Den lever inom oss, men ibland är den gömd och svår att hitta, och andra gånger ger den oss bara subtila tecken på sin existens. Oavsett så finns styrkan där på ett eller annat sätt. Ibland måste vi bara veta hur vi ska skörda den.

Våra överlevnadsinstinkter ansvarar för att aktivera styrkan inom oss, tillsammans med alla andra interna resurser vi har. Men för att det ska ske måste vi lyssna på våra känslor, så att vi kan ta reda på vad de ber oss om och sedan göra något åt det.

Lyssna på dina känslor

Ge inte upp – Finn din inre styrka

När du överrumplas av smärta och du tror att det inte finns något mer du kan göra, ska du inte ge upp. Fortsätt söka efter svaren till alla dina frågor. Och om du inte kan finna dem ska du finna en annan anledning att fortsätta.

För sånt är livet – att resa sig, gå framåt, kämpa, lära sig av varje misstag du begår och lyssna samt känna dina känslor. Kanske finner du inte viljan idag, men vem vet vad morgondagen kommer med?

Varje dag är en ny berättelse att skriva. Även om du ibland inte kan välja hur den ska sluta, kan du välja hur du vill att den ska börja.

Fortsätt! Ta ett andetag, fyll lungorna, hoppa och flyg. Om du måste gå bakåt lite, låt det endast vara för att ladda om, lappa vingarna och samla styrka från allt du lärt dig. Och när du är redo tar du klivet.

Sluta inte kämpa, för du har all styrka och alla resurser du behöver för att vandra vägen du har framför dig. Du måste bara finna dem inom dig.

Men glöm inte att låta dig få några dagar att vara ensam. Gör lite utrymme för sorg och rädsla. Du måste uppleva dessa negativa känslor så att du senare kan resa dig och leva upp till din potential.

Bred ut dina vingar och ge inte upp

Du är inte ensam

Om du fortfarande känner dig svag efter att smärtan lagt sig ska du inte oroa dig, du är inte ensam. Hitta någon du bara kan slappna av med, någon som kan vara en tillflyktsort för dig.

Denne kommer hjälpa dig att resa dig igen och finna styrkan att fortsätta. Det krävs mod för att veta när man behöver be om hjälp och sedan acceptera den.

Låt andra personer hjälpa dig när du behöver det, glöm dina rädslor och luta dit mot en närståendes axel. Ta dennes händer och släpp bördan som tynger ned dig. Du kan göra det. Om du drömmer det, tror på det och agerar mot det, kommer du vara närmre att uppnå det.

Tappa inte hoppet. Fortsätt jobba tills du finner resurserna inom dig. Lita på din potential.

Be om hjälp

Kom ihåg att det inte finns något slut utan en ny början, inget ljus utan mörker. Du kan inte resa dig om du inte fallit. Du kan inte finna ny styrka eller viljestyrka om du inte letar efter den. Kontraster kan få dig att växa om du ser dem som en mittpunkt som balanserar saker och ting.

Så gå vidare – finn styrkan, kämpa och pusha dig själv! Res dig upp, borsta av dammet och fortsätt framåt, för det är värt det. Glöm inte att livet går vidare, tiden passerar och att du berättar din egen berättelse.

Du har tillräckligt med styrka inom dig för att inte ge upp.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.