Fem tips för att hantera personer som tror att de alltid har rätt
När du bråkar med personer som tror att de alltid har rätt blir du utmattad. Det är faktiskt inte trevligt för någon att bli blockerad av en tegelvägg, än mindre så när väggen svarar och säger åt dig att inte vara så defensiv. Av denna anledning vill vi ge dig några tips om hur du hanterar den typ av personer som tror att de alltid har rätt.
Allt är en fråga om emotionell intelligens. När en person håller benhårt på sina uppfattningar utan att lyssna på den andra personen, saknar denne sannolikt den nödvändiga känslan för att identifiera vad den andre känner. Faktum är att personen har en underutvecklad emotionell intelligens.
Personer som tror att de alltid har rätt har brist på emotionell intelligens
En brist på emotionell intelligens motiverar inte ett “vet allt”-beteende, men det kastar lite ljus över ämnet. Marta Krajniak, en psykolog vid Fairleigh Dickinson University i USA, hävdar att människor som tenderar att överkontrollera sin omgivning visar svårigheter med att anpassa sitt beteende med vissa människor.
Den amerikanske psykologen bekräftar att låg emotionell intelligens kan vara en av anledningarna till att dessa typer av personer är så svåra att övertala.
Hur man handskas med personer som tror att de alltid har rätt
Interpersonella relationer kännetecknas av att de är flytande och därför svåra att kvalificera. Med hänsyn till denna egenskap kommer vi att ge dig en rad strategier som bör hjälpa dig när du måste hantera dem som tror att de alltid har rätt.
1. Antyd inte att de lider av en personlighetsstörning
Det är sant att vissa av dessa beteenden är typiska för vissa personlighetsstörningar, men det betyder inte nödvändigtvis att personen du pratar med lider av en. Så bry dig inte om att försöka diagnostisera dem. Även om de har en störning är det värsta du kan göra att antyda det.
2. Tänk på att de har en underutvecklad emotionell intelligens
Som vi nämnde tidigare beror dessa situationer vanligtvis på låg emotionell intelligens. Med detta menar vi inte att antyda att deras beteende är berättigat. Faktum är att det bästa du kan göra är att visa upp din egen emotionella intelligens i hopp om att du kan injicera en dos av den i dem.
3. Bli inte upprörd när du möter personer som tror att de alltid har rätt
Det värsta du kan göra i dessa situationer är att bli upprörd eller arg på personen som bråkar med dig, även om det förmodligen kommer att vara din första impuls. Du måste bekämpa dina känslor så att atmosfären i diskussionen inte blir ännu sämre. Återigen måste du visa din emotionella intelligens och se om något av den smittar av sig på personen.
4. Tänk på att du kan ha fel
Dessa tips betyder inte att du inte ska stanna upp ett ögonblick och fundera på om du har fel. Det borde trots allt inte handla om att åsidosätta den andra personen, utan om att ha förmågan att backa eller inta en mer försiktig hållning när det behövs.
Kanske har du någon gång varit personen som har fel. I så fall vet du att det inte finns något värre än att hamna i en otrevlig diskussion och sedan inse att du inte hade rätt.
5. Var varsam med ditt sätt att kommunicera
Kommunikation är grundläggande i livet. Det är ännu mer relevant i den här typen av konflikter eftersom du är tvungen att dela ett utrymme med personen, särskilt om denne är en vän eller familjemedlem. I dessa fall är det bäst att vara villig att lyssna och interagera. Du kommer att bli förvånad över hur många gånger du faktiskt håller med personen.
Som du kan se är dessa typer av konflikter vanligtvis nära relaterade till emotionell intelligens. En brist på denna förmåga fungerar som ett hinder för att lyssna. Faktum är att personer som tror att de alltid har rätt inte kan förstå vad du känner i stunden.
Emotionell intelligens är orsaken till och kan samtidigt vara lösningen på dessa obehagliga situationer. Om du visar din egen emotionella intelligens i dessa diskussioner, kommer du inte att falla offer för deras svåra beteende. Ännu viktigare är att du kanske kan dra in dem i ditt fält av empati och förståelse.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bermúdez, María Paz, & Teva Álvarez, I., & Sánchez, Ana (2003). Análisis de la relaciónentre inteligencia emocional,estabilidad emocionaly bienestar psicológico. Universitas Psychologica, 2(1),27-32.[fecha de Consulta 16 de Diciembre de 2021]. ISSN: 1657-9267. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=64720105
- Krajniak, Marta & Pievsky, Michelle & Eisen, Andrew & McGrath, Robert. (2017). The relationship between personality disorder traits, emotional intelligence, and college adjustment. Journal of Clinical Psychology. 74. 10.1002/jclp.22572.
- Parodi ÚBeda, A., Belmonte Lillo, V., Ferrándiz García, C., & Ruiz Melero, M. J. (2017). La relación entre la inteligencia emocional y la personalidad en estudiantes de educación secundaria. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología., 2(1), 137. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2017.n1.v2.926