Tips för att hjälpa ditt barn med den första skoldagen

Tips för att hjälpa ditt barn med den första skoldagen
Anet Diner Gutverg

Skriven och verifierad av psykologen Anet Diner Gutverg.

Senaste uppdateringen: 18 december, 2022

Den första skoldagen är starten på ett nytt kapitel i barnens liv, och detta kan medföra intensiva känslor för både dig och dina barn. Men till skillnad från vad vissa tror så behöver inte upplevelsen vara hård eller obehaglig. Faktum är att det finns strategier som du kan använda dig av för hjälpa ditt barn med den första skoldagen.

I den här artikeln kommer vi ge dig några tips för den första skoldagen som kan vara till nytta. Något av det viktigaste som du bör tänka på är att det innebär en förändring att börja skolan. Som vuxna kanske vi ser annorlunda på saker, men dörrarna till världen håller på att öppnas för ditt barn. Så du måste behandla detta tillfälle med respekt. Tänk på både barnets och dina egna känslor.

“Skydda inte ditt barn från livets svårigheter, utan lär istället barnet att komma över dem.”

-Louis Pasteur-

Prata med ditt barn om vad som kommer hända under den första skoldagen

Ju mer information du ger ditt barn, desto säkrare kommer han eller hon att känna sig när det är dags för dessa förändringar. Du kommer då hjälpa ditt barn att förstå vad som händer. Dessa detaljer inkluderar saker som att besöka den nya skolan innan skolåret börjar, presentera lärarna och köpa både väska och skolmaterial.

Förklara rutinen steg för steg, de aktiviteter som barnet kommer hålla på med, vilka situationer som kan uppstå, hur många andra barn som kommer vara där… Lär också barnet att det måste följa skolans regler, lyssna på andra vuxna samt vara respektfull mot andra barn.

Pojke med ryggsäck.

Förklara vad som kommer hända efter skolan. Exempelvis: “Mormor kommer och hämtar dig” eller “Jag ska försöka att inte bli sen, men om jag är det så vänta på mig på lekplatsen tills jag kommer.” Du kan ge barnet något som tillhör dig, som ett armband eller en tygduk med din parfym. Du kan också ge barnet en puss på kinden så att han eller hon ska känna sig tryggare.

“Utbildning är vad som återstår när man har glömt det man lärde sig i skolan.”

Albert Einstein

Hjälp barnet att vänja sig vid vissa aktiviteter och beteenden innan första skoldagen

Det finns utmaningar för både föräldrar och barn under det första skolåret, som att gå upp tidigt eller äta skolmaten. När det gäller sömnen så kan du sätta upp en rutin för att gå till sängs för att ni gradvis ska närma er 8-10 timmars sömn.

När det kommer till kosten så kan du börja laga vissa typer av rätter redan innan och uppmuntra barnet att prova dem för att vänja sig vid skolmaten. Du kan också hjälpa barnet genom att gradvis införa ett striktare schema. Den lille kommer då bli bättre på att anpassa sig till skolans miljö.

Det är också viktigt för ditt barn att spendera tid med andra barn för att förbereda sig för skolan. Du kan ta med det till mammagrupper, familjeyoga eller musikklasser. Det är såklart också bra med en runda i parken. Barnet kommer då exponeras för situationer som påminner om dem som kommer förekomma på skolgården.

Alla barn är inte likadana

Det är viktigt att man är medveten om att barnet kommer uppleva den första skoldagen baserat på sin unika personlighet, samt sina styrkor och svagheter. Det lönar sig inte att jämföra ett barn med ett annat.

Det är inte en bra idé att “uppmuntra” barnet genom att säga “du ska gå till skolan precis som din bror eller syster”. Det är istället bättre att säga “du kommer gå till skolan och uppleva nya saker” eller något i den stilen.

“Denna värld är en fantastisk skola där alla har många möjligheter att bli en bättre person.”

-Swami Sivananda-

Som föräldrar beter vi också oss annorlunda med varje barn, så det är en anledning till att det inte lönar sig att jämföra. Det kan även sluta med att det blir värre än vad man tänkt. Det är inte heller samma sak att gå till skolan för ditt första barn som det är för ditt andra.

Om du kan erkänna och identifiera dina egna känslor så kommer du att kunna kontrollera dem bättre. Detta innebär inte att du inte bör säga att du saknar barnet. Det innebär bara att om du upprätthåller en positiv och avslappnad attityd så kommer barnet antagligen också göra det.

Respektera dina barns individualitet och personlighet. De kommer inte anpassa sig på samma sätt och uppleva skolgången på samma sätt. Lita på dina barn. Även om det tar lite längre tid så kommer de att anpassa sig. Om du inte ger upp direkt så kommer inte de att göra det heller.

Mor och son.

Det är viktigt att man anpassar sig

Det finns en risk för att barnet, efter att ha börjat skolan, kommer börja göra saker som får dig att bli orolig, som att exempelvis börja bråka. Dessa beteenden kommer dock försvinna efter några dagar när barnet har vant sig vid rutinen. När barnet har vant sig vid miljön, klasskamraterna och lärarna så kommer beteendet att förbättras.

Du kan också hjälpa ditt barn lite extra när det går igenom denna process. När det vänjer sig vid den nya rutinen så kan du exempelvis natta det lite tidigare eftersom det kan vara svårt för det att sova. Och se till att allt är klart dagen innan.

Under de första dagarna bör antingen du eller din partner skjutsa barnet till skolan. Det kommer då känna sig säkrare och lugnare. Om någon annan skjutsar så kan barnet ibland känna sig lite övergivet. Försök att vara där lite tidigare för att prata med lärarna, andra barn och andra föräldrar. När barnet ser att du är social och kommer bra överens med personerna där så kommer han eller hon göra likadant.

Hur du kan hjälpa ditt barn genom att säga hejdå på rätt sätt

Det kan vara känsligt att säga hejdå, så det är bäst att det inte drar ut på tiden. Du kan exempelvis ge barnet några kramar och pussar och säga något i linje med, “det kommer gå bra”. Gå sedan därifrån med ett leende. Barnet kommer då komma ihåg ditt leende när han eller hon saknar dig.

Ditt barn kanske börjar gråta, speciellt under de första dagarna. Det är helt normalt eftersom det antagligen är svårt att anpassa sig till den nya miljön. Om du tar det lugnt, har tålamod och litar på personerna som arbetar på skolan så kommer detta inte vara så länge.

Men om du stannar kvar och drar ut på avskedet bara för att barnet ser tjurigt ut så kommer du bara förstärka detta beteende.

Att hämta barnet efter skolan

Medan barnet anpassar sig är det viktigt att den som hämtar det är i tid så att det förstår att skolan är något nödvändigt och att det inte har blivit övergivet. Denna återförening bör dock inte heller vara alltför dramatisk. Försök att ta det så lugnt som möjligt, som om barnet precis hade spenderat en eftermiddag med sin mormor.

“I skolan lärde jag mig att skratta, och de lärde mig också en viktig sak: att skratta åt det jag respekterar och att respektera vad jag skrattar åt.”

Claudio Magris

Pojkar som vinkar under första skoldagen.

Fråga barnet hur dagen har gått och fokusera på det positiva. Om du kan så bör du också uppmana barnet till att spendera lite tid med en klasskamrat om möjligt, och om de tycker om varandra. Om barnet upprättar band med andra barn så kommer det ha mycket lättare för att anpassa sig till den nya situationen.

Som vi tagit upp innan är det normalt att det tar lite tid för ett barn att anpassa sig till en sådan situation. Ditt barn kommer antagligen uppvisa vissa beteenden som kommer försvinna efter ett tag, som att äta mindre, sova mindre, verka irriterat eller känsligt etc. Men om detta fortsätter och barnet fortfarande inte anpassar sig och gråter varje gång ni går hemifrån (eller uppvisar liknande beteenden), så kan det vara en bra idé att prata med en terapeut för att hjälpa ditt barn.

Har du några egna tips för den första skoldagen?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.