Tonårsångest - myt eller verklighet?

Tonårsångest - myt eller verklighet?
Francisco Pérez

Skriven och verifierad av psykologen Francisco Pérez.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

Tonårsångest är något vi alla har upplevt i någon grad. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak, men det gör verkligen just detta livsstadium unikt.

Tonåren är en utvecklingsperiod mellan barndom och vuxen ålder. Det är utan tvekan ett svårt stadium för de flesta.

Tonåren är en ganska lång fas. Den exakta längden varierar lite beroende på vem du pratar med, men den sträcker sig generellt från strax före 13 års ålder till lite efter 19 års ålder. Det är en övergångsfas som du kommer att se nedan.

Det som verkar ganska tydligt är att tonåringar inte längre är barn, men de är inte heller vuxna. De måste möta många fysiska, sociala och psykologiska förändringar som påverkar dem varje dag.

Tonåren representerar övergången till vuxenlivet

Det finns många olika sätt att definiera begreppet övergång. Det faktum att tonåren är en universell upplevelse är anledningen till att denna fas bör benämnas som en övergång.

Övergångar har olika egenskaper. Övergång betyder:

  • En entusiastisk förväntan på framtiden.
  • En känsla av saknad av tiden som du lämnar bakom dig.
  • Oro inför framtiden.
  • En viktig psykologisk omställning.
  • Tvetydighet om din sociala position under övergången.
En ledsen tonåring med huvudet på knäna.

Alla dessa egenskaper är överraskande nog närvarande under tonåren. Idén om vuxenlivet lockar tonåringar. De vill ha friheten och de möjligheter som följer med att vara vuxen. Samtidigt känner de sig ledsna för att de lämnar sin barndom bakom sig.

När allt kommer omkring finns det inom varje tonåring ett barn som kämpar för att komma ut. Unga människor oroar sig för vad som kommer härnäst. Det är därför den här artikeln är tillägnad tonårsångest.

Psykologisk omställning

Eftersom jobb, livssituationer och relationer är ständiga samtalsämnen, är det inte konstigt att tonåringar känner sig oroliga för framtiden.

Tonåringar genomgår en betydande psykologisk omställning. Denna psykologiska omställning påverkar varje aspekt av tonåringars liv. Saker och ting förändras även inom deras familjer, bland deras vänner och bland andra vuxna i deras omgivning. Och inte bara det, även deras egna identiteter förändras.

Det är därför det är vettigt att betrakta tonåren som en övergång. Tonåringar når också många betydelsefulla milstolpar under denna livsfas.

Tonårsångest och identitet

Sättet som tonåringar förstår och uppfattar sig själva har en kraftfull effekt på hur de kommer att reagera på framtida livshändelser. Tonåringar går också igenom ett stort dilemma. De tror att de måste leva upp till andras förväntningar samtidigt som de tar reda på vilka de är.

Tonåringar kämpar med att ta reda på vilka de är och definiera sig själva. De måste fatta beslut som kommer att definiera dem som personer. Unga personer kan uppleva avpersonalisering om de inte försöker ta reda på vilka de är.

En pojke med tonårsångest.

Omogen tankeprocess

På många sätt är tonåringars tankeprocess väldigt omogen. De kan vara oförskämda mot vuxna, har svårt att bestämma sig för vad de ska ha på sig varje dag och agerar ofta som om världen kretsar kring dem.

Enligt psykologen David Elkind manifesterar sig deras omogna tankeprocess på minst sex karaktäristiska sätt:

  • Idealism och kritisk karaktär: Eftersom tonåringar föreställer sig en idealisk värld, skyller de på vuxna när de inser hur långt den verkliga världen är från vad de föreställt sig.
  • En tendens att argumentera: Tonåringar letar alltid efter en möjlighet att testa och visa upp sina nya formella resonemangsfärdigheter.
  • Obeslutsamhet: Tonåringar kan ha många olika alternativ i sina sinnen samtidigt. De är oerfarna och som ett resultat saknar de effektiva beslutsstrategier.
  • Tydligt hyckleri: Tonåringar inser ofta inte skillnaden mellan uppsättning av mål och de uppoffringar som man måste göra för att faktiskt uppnå dem.
  • Självkännedom: Tonåringar kan förstå sina egna tankar, såväl som andras. Ändå tror de ofta att andra tänker på samma sätt som dem.
  • Antagandet att de är speciella och oövervinnerliga: Tonåringar tror att de är speciella, att deras erfarenhet är unik och att de inte är föremål för reglerna som styr resten av världen.
En tonårsflicka som tittar på skogen.

Tonårsångest är en realitet

I ljuset av denna kunskap är det lättare att förstå varför vi hör så mycket om tonårsångest. Tonårsångest är en realitet, inte en myt. Tonåren representerar övergången till vuxenlivet, med all den osäkerhet som denna fas medför. Dessutom är tonåringars tankeprocesser inte mogna än och de har inte upptäckt vilka de är.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.