Transsexualitet i filmer: Från Glen or Glenda till The Danish Girl

Transsexualitet i filmer: Från Glen or Glenda till The Danish Girl
Leah Padalino

Skriven och verifierad av filmkritikern Leah Padalino.

Senaste uppdateringen: 13 juni, 2023

I den här artikeln kommer vi ta upp två kontroversiella filmer om transsexualitet: Glen or Glenda och The Danish Girl. Transsexualitet är ett kontroversiellt ämne som det länge har varit tabu att prata om. Det har varit en väldigt långsam process för transpersoner att få samhället att öppna upp sig, samt att få det normaliserat som samtalsämne.

Det verkar dock som att det nuförtiden är allt färre personer som har fördomar rörande homosexuella och transpersoner, och alltfler förstår att kärleken inte bara är något kroppsligt. Det är också alltfler länder som nu tillåter att personer av samma kön gifter sig.

Det är samtidigt viktigt att man fortsätter verka för en kärlek utan gränser. Det förekommer fortfarande fördomar och stereotyper och vi hör dagligen om nya fall av trakasserier och våldshandlingar mot homosexuella och bisexuella personer. Men hur är det med transpersoner?

Det är många som fortfarande stigmatiserar dessa personer. Att vara transsexuell är därför inte lätt för någon överhuvudtaget. Stereotyperna och det medföljande stigmat överlever till och med i de miljöer där de flesta är homosexuella.

“Att älska sig själv är början på en livslång romans.”

Oscar Wilde

Stigmat existerar fortfarande

Det är svårt att tro att det fortfarande finns familjer som måste flytta för att en familjemedlem är transsexuell. Att det fortfarande finns personer som inte kan få ett visst jobb på grund av sin läggning. Det värsta är att det finns många familjer som inte accepterar sina barn som de är.

Faktum är att transsexuella inte syns mycket i medierna. De få gånger de tas upp handlar det om våld eller trakasserier mot dem eller så förlöjligas de i filmer och tv-serier.

Transsexuella personer har sällan några ledande roller inom filmer och tv-serier. För det mesta visas de upp som prostituerade eller som karaktärer som man har roligt åt. Det förekommer ofta humoristiska scener där en man går till sängs med en kvinna som han sedan upptäcker är transsexuell.

Glen or Glenda och det första steget mot ökat synliggörande

1952 blev Christine Jorgensen väldigt omtalad i amerikanska medier för att ha varit den första personen som genomgått en lyckad könsoperation; en händelse som sedan inspirerade filmskaparna bakom Glen or Glenda. Den regisserades av Ed Wood, som är känd för att vara tidernas sämsta filmskapare. Ed Wood anses dock nuförtiden ha skapat flera kultfilmer, och flera av dem har använts inom diverse studier. Tim Burton gjorde till och med en film om honom.

“Alla är lite av varje kön i olika grader. Jag är mer kvinna än jag är man.”

-Christine Jorgensen-

Glen or Glenda, där huvudrollsinnehavaren spelas av Wood själv, är en film med många felaktigheter, vilket är en av anledningarna till att han har fått detta rykte som tidernas sämsta regissör.

Scen från Glen or Glenda.

I filmen spelar han en heterosexuell person som tycker om att klä sig i kvinnokläder, precis som regissören själv. Den innehåller även en karaktär som är hermafrodit som genomgår en könsoperation.

Filmen tar upp skillnaden mellan transvestism och transsexualitet och visar att en heterosexuell person också kan vara transvestit. Problemet var att filmen släpptes 1953, och under denna tid ansågs transsexualitet och transvestism vara sjukdomar, vilket Wood reflekterar över i filmen. Många år senare kom det ut andra liknande filmer, som Todo sobre mi madre (Allt om min mamma), Dallas Buyers Club samt musikaler som Rocky Horror Picture Show och Priscilla – Öknens drottning.

The Danish Girl

I filmen The Danish Girl får vi möta karaktären Lili Elbe, som var den första personen som genomgick en könsbytesoperation. Lili hette innan operationen Einar och var en målare som var gift med en annan målare vid namn Gerda Wegener.

Lili stötte på många utmaningar. Detta utspelade sig under 1920- och 30-talet då dessa typer av fall fortfarande behandlades som mentalsjukdomar, och man använde många gånger elchockterapi som behandling. Han lyckades dock få en tysk läkare till att utföra operationen, vilket också inkluderade en äggstockstransplantation. Alla sådana typer av operationer var vid denna tid experimentella.

Scen från The Danish Girl.

Från Einar till Lili – förvandlingen i The Danish Girl

I The Danish Girl får vi se denna förvandling. Lili/Einar spelas av Eddie Redmayne och Gerda spelas av Alicia Vikander. Det är en fantastisk film med en nästan poetisk atmosfär som ger oss en inblick i den rådande tidsperioden.

Många kritiker till filmen anser att ämnet urvattnades eller att den är för dramatisk, men The Danish Girl är faktiskt en nödvändig film där Redmayne och Vikanders tolkningar visar oss ett annat perspektiv av transsexualiteten som är mer naturligt och intimt.

Allt börjar som en lek: Einar ersätter den vanliga modellen genom att klä ut sig till kvinna för Gerdas målningar. Till en början tycker de båda att det är roligt, men det är även en process som väcker vissa känslor till liv hos Einar. Han börjar känna att Lili alltid har funnits inom honom, dold bakom hans maskulina utseende.

Kvinna som målar tavla.

Instängd i en främmande kropp

Einar hade haft en homosexuell upplevelse under barndomen, men det var något som han inte hade berättat för någon, och Lili levde instängd i Einars kropp. Lili identifierar sig med porträtten som Gerda målar och ser sin reflektion i dem. Men när hon sedan tittar sig själv i spegeln faller hela denna identitet och bild samman.

Filosofen och psykoanalytikern Jacques Lacan tar upp något som kallas för spegelstadiet där personen känner igen sig själv i spegeln och börjar forma sitt “jag”. När vi är bebisar ser vi kroppen som något fragmenterat: en arm, ett ben, en hand… När vi börjar se hela kroppen som en enhet börjar vi också att bli självmedvetna. Lili försöker känna igen sig själv i spegeln men misslyckas. Istället känner hon att målningarna är en bättre representation av den hon är.

Det finns en scen där Einar/Lili står naken framför spegeln och inte känner igen sig själv, vilken är en av de mest dramatiska scenerna i filmen. Lili döljer sin penis mellan sina ben eftersom hon känner att den inte tillhör henne då hon upplever sig själv som kvinna.

Kvinna bredvid sitt porträtt.

Gerda visar acceptans

Något liknande sker när han går in på en bordell där män kan titta på en naken prostituerad kvinna genom olika titthål. Lili börjar imitera kvinnans gester som om hon såg sig själv i denna kvinna.

The Danish Girl tar också upp kärleken som ämne. Vi får se hur Gerda accepterar Lili. Till en början förstår hon inte vad som håller på att hända hennes man, och det är svårt för henne att förstå att Einar har dött och att han inte längre finns. Men hennes kärlek visar sig vara större än hennes fördomar och hon stannar kvar vid Lilis sida till slutet. De har inte längre en romantisk kärlek, men den finns ändå där. Filmen gör därför mänskligheten en tjänst då den tar upp dessa ämnen, för den visar kärlekens sanna natur.

“Inatt drömde jag något vackert. Jag drömde att jag var en bebis i min mors armar, och att hon tittade ner på mig och kallade mig Lili.”

-The Danish Girl-


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.