Utvärdering och betygsättning är inte samma sak

Är lärare helt enkelt domare som avgör om deras elever klarar sig eller misslyckas eller "trädgårdsmästare" som hjälper dem att växa?
Utvärdering och betygsättning är inte samma sak
Laura Gómez Domínguez

Skriven och verifierad av pedagogen Laura Gómez Domínguez.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2024

Vi gör något fel när det kommer till utvärdering och betygsättning av våra elever. Om lärare har trötta, omotiverade och stressade elever på randen till mental kollaps i slutet av terminen så fungerar ingenting.

Slutprov tenderar att mäta minne mer än inlärning, och det tar ut sin rätt. Lärare utvärderar för att se om eleverna lärt sig eller inte, men glömmer att utvärderingar också tjänar till att visa kvaliteten på undervisningen.

På grund av detta är det viktigt att förstå skillnaden mellan utvärdering och betygsättning. Ett betyg är bara resultatet av en utvärdering; det är en bokstav som inte säger oss så mycket.

Utvärdering är dock bara ett annat sätt att lära sig och en metod för uppföljning. Berättar F, C eller A något för oss utöver vad vi förväntade oss i första hand?

Pojke som pluggar matte

Att utvärdera för att lära sig

Utvärdering är, eller snarare borde vara, ett tillfälle att omsätta kunskap i praktiken och uttrycka idéer. Det borde vara ett tillfälle där tveksamheter och frågor får en chans att komma fram på ett naturligt sätt.

Lärare ska stå sina elever till tjänst och vara uppmuntrande. Därför är det bättre att använda en grön penna för att markera det eleverna har lyckats bra med. Dessutom bör de endast se på fel som utgångspunkter för förbättringar. När lärare utvärderar för att betygsätta men inte för att hjälpa eleverna att förbättra sig, är det en ganska meningslös aktivitet.

Numera vill många länder att lärare ska fokusera mer på förmågor än innehåll. Inte allt vi lär ut ska automatiskt bli ett utvärderingsobjekt. Allt som eleverna lär sig är inte heller nödvändigtvis möjligt att utvärdera.

Att undervisa handlar inte så mycket om att ge kunskap, utan mer om att hjälpa eleverna att lära sig resonera. Därför är lärande inte bara till för att sprida kunskap, utan för att internalisera och integrera det i vårt sätt att tänka.

Utvärdering och betygsättning: Vilket är bäst vid bedömning av provresultat?

Många prov går ut på att eleverna ska memorera och upprepa innehåll. Frågorna är lätta att ställa och enkla att rätta. De ingår i ett inlärningssystem där föräldrar och lärare förväntar sig att eleverna upprepar vad de har sett och hört, inte vad de har verifierat, tänkt på eller föreställt sig.

Å andra sidan, något som många ignorerar är att ett skriftligt prov har en enorm kraft att fokusera en elevs uppmärksamhet. Detta är en magisk egenskap som många försöker förkorta, utan att lämna så mycket tid till svar.

Ett väl utformat prov bör vara en fortsättning på elevens lärande. Det ska vara ett tillfälle att tänka på vad som har lästs och hörts.

Slutligen relaterar prov sällan till personligt eller socialt innehåll. Grundläggande färdigheter ignoreras och eleverna “lär sig” information likt robotar, utan att tänka kritiskt.

Lärare med elever

Ett nytt sätt att förstå utvärderingar

Formativ utvärdering är demokratisk och tjänar undervisning och lärande. Detta är mycket värdefullt när det gäller att samla in relevant och användbar information, och fokuserar lika mycket på processerna som på de sammanhang som antyds i undervisning och lärande.

Sammanfattningsvis är det dags att återerövra betydelsen av begreppen utvärdering och betygsättning!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Andrade, H. (2005). Teaching with rubrics. College Teaching, 53 (1) 27-30.

  • Álvarez Méndez, J. M. (2001). Evaluar para conocer, examinar para excluir. Barcelona: Morata.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.