Vad är egentligen noceboeffekten?

Vad är egentligen noceboeffekten?
Sergio De Dios González

Skriven och verifierad av psykologen Sergio De Dios González.

Senaste uppdateringen: 06 mars, 2021

Alla har vi hört talas om den berömda “placeboeffekten”. Du kanske till och med har upptäckt den själv. Det finns många studier som stödjer konceptet, men samma sak gäller inte dess motpart – noceboeffekten. Den inträffar under liknande omständigheter, men det finns fortfarande inte särskilt mycket forskning kring den, vilket gör termen något mystisk.

Placeboeffekten har varit hjälpsam för läkare och forskare i åratal. En sak är säker: den är väldigt effektiv under experiment, utan att skada deltagarna. Den hjälper även medicinska experter att särskilja allvarlig smärta från mildare varianter.

Det finns många föräldrar som sett sina barn uttrycka smärta på de mest dramatiska av sätt, så de ger dem en bit godis och säger att den kommer hjälpa. Det fungerar nästan alltid (givetvis med undantag för när smärtan faktiskt är stor). Det är bara ett exempel som visar kraften hos suggestion.

Vad är egentligen noceboeffekten?

Precis som sin motpart så fungerar noceboeffekten tack vare falska förhoppningar. Skillnaden är att effekterna är negativa med noceboeffekten. En patient tror att ett läkemedel kommer ha negativa bieffekter, och sedan drabbas han av just dessa problem.

Men dessa effekter försvinner i samma ögonblick som patienten inser att de fått falsk information. Den fantastiska neurologiska processen som orsakar dessa förändringar kommer från stimulans av prefrontala, orbifrontala och främre cingulära cortex.

Samma sak sker med vår amygdala, ryggrad, centrala grå hjärnsubstansen och accumbenskärnan. Enligt forskning med magnettomografi påverkar dessa områden av hjärnan din uppfattning av din hälsa.

Givetvis måste man även ta hänsyn till personens attityd och hur forskarna administrerar nocebon. Studier om denna effekt kommer ofta med sin beskärda del kontrovers, eftersom de strävar på oetisk mark.

Att skriva ut en värdelös behandling till en patient utan att berätta något för denne kan leda till många problem. Kontroversen kretsar främst kring läkare, eftersom deras jobb är att minimera symptom, inte göra dem värre, och definitivt inte försöka få dem att uppstå.

“Lycka ligger framförallt i hälsa.”

-George William Curtis-

Ett läkemedels pris

Enligt en studie som nyligen publicerades i en vetenskaplig tidskrift, har priset på ett läkemedel stort inflytande på folks undermedvetna reaktion.

En grupp forskare testade 49 personer genom att ge dem burkar fulla av en typ av kräm. De sade till dem att det var ett test av eksembehandling med två olika substanser. I själva verket var det bara en.

De blå burkarna (associerade med högre pris och kvalitet) hade samma kräm som de röda (associerade med mer lättillgängliga läkemedel). De sade till volontärerna att de förmodligen skulle uppleva en brännande känsla, eftersom deras hud var hyperkänslig.

De skulle applicera den i en halvtimme och sedan gå till en plats som kunde värma upp deras kroppar.

Resultaten var talande. Personerna som fick de blå burkarna rapporterade högre smärta än personerna i den andra gruppen. Anledningen är att de associerade den dyrare krämen med starkare effekter. Det var ett psykologiskt trick som upprepade sig självt och ökade i intensitet.

Tabletter på sked

Forskare upptäckte även att deras hjärnor visade aktivitet i exakt samma områden som med placeboeffekten. Den huvudsakliga skillnaden var i den grå massan, som visade aktivitet i olika neurala områden. Det var så de kom underfund med att även om samma områden av hjärnan aktiveras, är sättet de aktiveras på annorlunda.

Noceboeffekten och fibromyalgi

Forskare har utfört liknande experiment med fibromyalgipatienter. Personer med denna sjukdom löper högre risk att uppleva negativa effekter av läkemedel, och därför beslutade man sig för att behandla en grupp av dem med nocebon.

Dessa helt harmlösa nocebon orsakade så många problem för personer med fibromyalgi att många av dem var tvungna att avbryta behandlingen.

“Noceboeffekten” kan få en att undra, framförallt angående varför det finns så lite forskning om den. Eller om dess effekter är så här stora hos alla människor. Även om det inte finns några studier som backar upp det, kan det vara så att en persons motivation spelar en del i resultaten.

Personerna som är besatta av vilka förändringar ett läkemedel kan leda till löper högre risk att uppleva smärta. Hypokondrin som uppstår i vissa av dessa fall kan faktiskt ha en negativ effekt på en sjuk persons symptom. Återigen verkar det som att vår hjärna är ett kraftfullt verktyg som vi alla måste lära oss att hantera.

Om du kan kontrollera sättet du hanterar vad du är rädd för, kommer du löpa mindre risk att drabbas av “noceboeffekten” – placeboeffektens onda tvilling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.