Varför hjärnan älskar överraskningar

När du läser ordet ”överraskning” tänker du antagligen på glada sådana: presenter eller överraskningskalas. Hjärnan älskar överraskningar! Fortsätt att läsa för att ta reda på varför.
Varför hjärnan älskar överraskningar
María Vélez

Skriven och verifierad av psykologen María Vélez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Vad är det som gör att hjärnan älskar överraskningar? Att bli överraskad är en basal känsla orsakad av en oförutsedd stimulans. När överraskningen är otrevlig är resultatet en negativ känsla som rädsla, raseri eller sorg.

Men när överraskningen är trevlig är resultatet behagligt och det utlöser intensiv aktivitet i vissa delar av hjärnan. Dessa områden är även ansvariga för andra känslor, som tillfredsställelse.

Således kan vi säga att det finns fysiologiska bevis på att hjärnan älskar överraskningar.

En ritning av hjärnan med ett ljus som kommer från mitten

Involverade områden i hjärnan

Accumbenskärnan, som är en del av de basala ganglierna, spelar en viktig roll i behandlingen av överraskningar.

Den visar sig vara aktiv när du befinner dig i en oförutsägbar situation. Detta händer eftersom hjärnan omedvetet förväntar sig en belöning.

Liksom med andra känslor spelar amygdala också en viktig roll vid överraskningar. Den hjälper dig att avgöra om det du upptäckt är bra för dig eller inte. I detta avseende aktiveras två olika grupper av neuroner:

  • Å ena sidan blir en viss grupp neuroner aktiva när du får en belöning.
  • Å andra sidan, blir andra neuroner aktiva när du upplever något obehagligt. Som två motsatta grupper aktiveras endast den ena i det fall den andra inte gör det.

Hjärnan älskar överraskningar

Som vi nämnde ovan, när överraskningen inte är angenäm, leder den till negativa känslor. Men när överraskningen inte är skadlig, leder den till positiva känslor du kan uppleva under en lång stund.

Otrevliga överraskningar kräver vanligtvis en snabb reaktion från dig, medan trevliga skapar lugn och välbehag.

Många forskare har ansträngt sig för att ta reda på varför detta inträffar, och om man skulle kunna använda överraskningar för att tillämpa någon form av positiv intervention för terapeutiska ändamål. Längs denna linje har några amerikanska forskare visat att accumbenskärnan aktiveras när en oväntad stimulans manifesteras.

Intressant nog är accumbenskärnan ett oerhört viktigt njutningsområde i hjärnan. Detta är förmodligen anledningen till att hjärnan älskar överraskningar. Det spelar ingen roll om överraskningen är bra eller dålig, eftersom detta område lyser upp varje gång och aktiverar nöjesmekanismer.

Ett perfekt exempel är det faktum att många människor älskar att besöka hemsökta hus. Där kan man uppleva många överraskningar som vid första anblick borde vara negativa och leda till känslor som rädsla eller avsky.

En liten flicka med händerna på huvudet ser förvånad ut

Effekt på lärande och minne

Inlärning är en av de mest studerade kognitiva processerna inom psykologi och neurovetenskap. Under de senaste 50 åren har forskare identifierat de faktorer som påverkar eller skapar lärande som människor inte glömmer, och överraskningsfaktorn är en av dem.

Enligt vissa författare blir styrkan med vilket ett element förknippas med ett annat starkare och starkare tills det upphör att vara överraskande. Med andra ord, om du visar upp stimulus A tillsammans med stimulus B flera gånger för en person, kommer denne att börja förvänta sig stimulus B. Men när personen inser att de alltid är anslutna till varandra, kommer reaktionen att bli mindre intensiv. Som ett resultat menar forskare att det, när en stimulation är överraskande, är mer troligt att den stannar kvar i minnet.

Detta förhållande mellan lärande och överraskningar i hjärnan har bevisats i senare neuroradiologiska studier.

År 2001 observerade en grupp brittiska och australiska forskare vad som hände med hjärnan om en överraskning ingick medan de lärde sig något. De drog slutsatsen att accumbenskärnan blev mindre och mindre aktiverad när deltagarna blev bekanta med presentationen av stimulus. Men när de upplevde ytterligare en överraskning, aktiverades den igen.

Studier har också visat att när situationer inträffar ungefär samtidigt som en överraskning, stannar de längre kvar i en persons minne. Detta kan bero på att överraskningar initierar en serie dopaminmekanismer som ökar uppmärksamhet och motivation.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.