Anuptafobi: Den irrationella rädslan för att vara singel

Har du hört talas om anuptafobi? I den här artikeln kommer vi att förklara dess orsaker och utlösande faktorer och hur det kan påverka våra liv.
Anuptafobi: Den irrationella rädslan för att vara singel
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 23 april, 2023

Livet som par kan vara underbart, berikande och tillfredsställande. Vi njuter alla av att bli älskade, att ha en livspartner och att få känslomässigt stöd. Med det sagt vet vi också att parförhållanden inte passar alla och att ensamhet ibland är det bästa alternativet. Men för dem som lider av anuptafobi är det helt enkelt inte acceptabelt att inte ha en partner. Enligt dem är att vara singel en katastrof som de försöker undvika till varje pris.

Dessa människor kommer att göra allt för att se till att de inte kommer att bli övergivna eller att deras förhållande inte tar slut. Närhelst de blir singlar, kommer de att ragga på alla som visar den minsta antydan till tillgänglighet. Faktum är att de, utan att ens vara medvetna om det, befinner sig i en dynamik som motiveras av rädsla.

Anuptafobi

Anuptafobi är den irrationella rädslan för att vara utan en partner eller att vara singel. Det är den intensiva rädslan för ensamhet och att inte vara romantiskt kopplad till en annan människa. Det anses vara en fobi eftersom rädslan är oproportionerlig och extremt begränsande. Med andra ord är det inte en enkel önskan att vara i ett förhållande. För en person som lider av anuptafobi är det att vara singel synonymt med misslyckande, tomhet och olycka.

Denna föreställning leder till att drabbade uppvisar en rad iögonfallande och ohälsosamma beteenden.

Tecken på anuptafobi

  • De som lider av detta upprätthåller skadliga och otillfredsställande förhållanden för att undvika ensamhet. De uthärdar övergrepp och upprepade otrohetsaffärer och lever med partners som inte tillfredsställer dem överhuvudtaget. Faktum är att de kommer att göra allt för att hålla fast vid ett förhållande.
  • För dem är det att vara i ett förhållande en besatthet eller en skyldighet. Därför har de praktiskt taget inga krav på sina kärlekspartners. Till exempel kan de besluta sig för att bli tillsammans med någon enbart på grund av fysisk attraktionskraft eller bara för att den presumtiva partnern vill ha ett förhållande. De fastställer inga kriterier och kräver inte den nödvändiga samhörigheten eller kompatibiliteten.
  • De ser alla de möter som en potentiell partner som kan befria dem från det dramatiska tillståndet att vara singel. Därför tenderar de att vilja knyta an för intensivt och snabbt och vill formalisera förhållandet utan att ens känna efter om det kommer att vara fruktsamt. Kort efter att de träffat någon tenderar de faktiskt att hävda att de är kära.
  • De går in i det ena förhållandet efter det andra och har ofta en ny partner varje månad. Deras mål är helt enkelt att vara i ett förhållande för sakens skull. Så påtaglig är deras önskan att slippa etiketten att vara singel.
Man som grubblar
Låg självkänsla kan vara en av orsakerna till rädslan för att vara singel.

Orsakerna till anuptafobi

Det finns olika orsaker och faktorer som förklarar varför anuptafobi uppstår. Här är de främsta:

1. Grupptryck

Anuptafobi är mycket vanligare hos individer över 30 år. Vi kan faktiskt inte bortse från det faktum att det finns ett starkt socialt tryck för att formalisera ett förhållande, gifta sig och bilda familj vid en viss ålder. Men dessa normer som praktiskt taget är ingjutna i oss från barndomen kan bli en plåga och en börda för vissa människor.

Om alla i omgivningen strävar mot att hitta en partner, anses det att vara singel som ett tillstånd av brist eller misslyckande. Följaktligen stämplas de som inte är i ett förhållande negativt. Detta får dem ofta att känna sig överväldigade och bekymrade. På något sätt antar de tanken att ett fulländat och ansvarsfullt liv bara är möjligt inom ett kärleksförhållande. De avvisar andra typer av kärlek och vägrar att överväga några andra alternativ än att vara i ett parförhållande.

2. Låg självkänsla

Detta är en avgörande faktor eftersom individer med låg självkänsla behöver extern validering för att känna sig betydelsefulla och tillräckliga. Genom att vara i ett parförhållande får de således erkännande, tillgivenhet och värde som de inte känner att de äger på egen hand. När de är singlar tappar de alla dessa element och känner sig otillräckliga igen. Faktum är att ett stort tomrum öppnar sig i deras liv som de har svårt att hantera.

3. Känslomässigt beroende

Individer med anuptafobi lider i viss mån av känslomässigt beroende. De underordnar sitt välbefinnande de känslomässiga band som de kan etablera med en partner. Detta beroende har vanligtvis sitt ursprung i en barndom där de inte fick villkorslös kärlek. Därför blev de vana vid att begära tillgivenhet och nu är de djupt rädda för att förlora den.

Det är också vanligt att känslomässigt beroende uppstår hos individer som var överbeskyddade när de växte upp och lärde sig att de behövde andra för att leva. De utvecklade idén att de inte kunde klara sig själva. I vuxen ålder tolkar de därför ensamhet som en överväldigande utmaning.

4. Dålig social kompetens

Slutligen kan anuptafobi förvärras om den drabbade har ett underskott i sociala färdigheter eller en hög känslighet för bortstötning. Att ha en alltför liten eller sluten umgängeskrets, vara extremt blyg eller ha svårt att relatera kan leda till att de blir rädda för att vara ensamma i större utsträckning.

Orolig kvinna
Känslomässigt beroende är vanligtvis närvarande vid anuptafobi.

Behandling av anuptafobi

Som med alla andra tillstånd finns det grader av anuptafobi. Vissa människor kan till och med uppleva sann skräck, inte bara i form av tankar och oro utan också fysiologiska symtom. Till exempel kan tanken på att vara singel, eller faktiskt vara singel, orsaka snabba hjärtslag, svettningar och andnöd, bland andra symtom.

Dessutom påverkas och begränsas livet för en person med anuptafobi kraftigt, antingen genom tid spenderad i ohälsosamma förhållanden eller genom det stora behovet av att knyta an till varje pris. Så om du identifierar dig med något av ovanstående, se till att du söker psykologiskt stöd. Det hjälper dig att arbeta med dina irrationella rädslor och återfå din frihet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ammara, S., & Jameel, R. (2022). Rejection Sensitivity and Anuptaphobia in Unmarried Women: The Moderating Role of Social Support. Journal of Professional & Applied Psychology3(2), 195-207.
  • Watson, J., & Nesdale, D. (2012). Rejection sensitivity, social withdrawal, and loneliness in young adults. Journal of Applied Social Psychology42(8), 1984-2005.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.