5 attityder som avslöjar ditt bekräftelsebehov

5 attityder som avslöjar ditt bekräftelsebehov
Alicia Escaño Hidalgo

Skriven och verifierad av psykologen Alicia Escaño Hidalgo.

Senaste uppdateringen: 30 oktober, 2023

Albert Ellis, den välkända kognitiva psykologen, sätter “bekräftelsebehov” på toppen av sin lista över irrationella övertygelser. Många av oss lider i onödan på grund av denna orealistiska uppfattning. Vi tror att vi behöver erkännande och acceptans från nästan alla betydande personer i våra liv för att vara lyckliga.

Varför är denna uppfattning orealistisk? På grund av det enkla faktum att vi aldrig kommer göra alla nöjda. Alla har sina egna personliga värderingar, standarder och åsikter, och de kommer inte alltid stämma överens med din. De är inte bättre eller sämre, bara annorlunda.

Hur hårt vi än försöker vara andra till lags kommer vi aldrig kunna vara det. Vi kommer dessutom upphöra att vara genuina. Sedan kommer ångesten och till och med bortstötning.

Det är inte exakt samma sak som att vilja att vissa personer ska gilla oss. Vi är sociala varelser, vilket är anledningen till att vi alla gillar att vara älskade. Vi vill att människor ska tänka på oss när de smider planer, och vi gillar att få beröm och att känna oss accepterade i sociala grupper.

Men vi behöver inte dessa saker på ett absolut sätt. Om vi intalar oss något annat kommer vi lida och bli till slavar under något vi inte kan kontrollera: oavsett om människor älskar oss eller inte.

Många människor tror att de behöver kärlek från andra för att vara lyckliga. Men vad vi verkligen behöver är självkärlek. Om vi har det kommer vi få bättre relationer med andra människor och faktiskt få mer kärlek från vår omgivning.

Att ha ett överdrivet bekräftelsebehov försämrar faktiskt våra relationer. Det är en självuppfyllande profetia: våra missriktade handlingar tenderar att bekräfta våra irrationella övertygelser. Vill du veta vilket typiskt beteende som präglar personer med överdrivet bekräftelsebehov? Fortsätt läsa…

Ledsen kvinna

Beteenden som avslöjar ditt bekräftelsebehov

Att rättfärdiga allt du gör och förklara dig för mycket

Säg att du får reda på att en person inte gillar dina handlingar. Som ett sätt att ta kontroll över situationen så rättfärdigar du allt du gjort. Du tror att du kommer kunna övertyga den andra personen om att du har rätt.

Men det är inte troligt att det kommer gå vägen. Personliga åsikter förändras sällan på grund av rättfärdiganden eller förklaringar. Det mest resonliga att göra är att acceptera den andra personens åsikt och bibehålla en god relation med personen. Försök att glömma denna pyttelilla, obetydliga skillnad.

Att byta åsikt

Att kunna byta åsikt är ett tecken på mognad och mental flexibilitet. Men endast när personen vi talar med faktiskt lyckas övertyga oss. Om du konstant byter åsikt för att du är rädd för att andra ska ifrågasätta dig och inte gilla det du tycker, har du fallit offer för ett orealistiskt bekräftelsebehov.

Vi måste inse att något vi värderar som mest är när personer är sig själva. Vi dras till personer som är starka och självsäkra. Så håll dig till vad du tycker och acceptera det faktum att alla inte kan hålla med dig.

Att bli arg på andra visar också ditt bekräftelsebehov

Att bli arg varje gång någon inte håller med dig är vanligen ett tecken på starkt bekräftelsebehov. Problemet är att det att visa ilska inte är det bästa sättet att vinna andras erkännande. En så pass negativ känsla stöter faktiskt bort människor. Som ett resultat ökar du risken för att göra motsatsen till vad du försöker göra. Vad du i slutänden uppnår är bortstötning och en oangenäm känsla av ilska.

Kanske är det bästa sättet att komma förbi kritik att acceptera den andra personens synsätt och försöka kommunicera ditt på ett bestämt sätt.

Du kollar tvångsmässigt hur många “gilla”-markeringar du får på sociala medier

Den teknologiska eran som vi lever i idag belyser vårt behov av erkännande på ett unikt, väldigt tydligt sätt. Hur många personer känner du som konstant fotar sig själva? Sanningen är att detta beteende grundas i ett desperat bekräftelsebehov. Antalet “gilla”-markeringar eller kommentarer som de får förstärker bara beteendet.

Var inte en slav under dina virtuella vänners erkännande. Om du inte får tillräckligt många “gilla”-markeringar kommer du bli förkrossad.

Är du beroende av sociala medier?

Att inte säga något när du inte håller med

Människor agerar ofta på ett sätt vi inte gillar, och vi släpper det bara. Alla begår vi misstag, och de går att rätta till. Men problem uppstår när du inte kan ge den andra personen en chans att rätta till sitt misstag. Ett annat problem är att du inte kan respektera en åsikt som inte är i linje med din egen.

När du är rädd för ogillande förblir du tyst, utan att uttrycka vad du känner. Och du tar inte ägarskap över dina egna tankar. Du håller bara din olycka inom dig, sväljer dina känslor och mår dåligt. Vad du istället kunde göra är att uttrycka dig – lugnt och bestämt.

Om du hanterar situationen korrekt kommer båda personerna lämna den tillfredsställda.

Du måste inte vara hela världen till lags. Om vissa personer i din omgivning älskar dig, kommer du verkligen känna dig välsignad. När det ligger inom vår kontroll bör vi alltid försöka vara vänliga och artiga. Men glöm inte att vi även begår misstag och har åsikter som skiljer sig från andras.

Du måste inte vara vän med alla eller känna dig älskad vart du än går. Vad som verkligen är viktigt är att dina handlingar har ditt egna godkännande. Du bör även lära dig att respektfullt uttrycka att du inte håller med.

Gör det så kommer du se att kärlek är som en bumerang. Om du ger kommer den komma tillbaka. Ju mer du älskar dig själv, desto mer kommer andra älska dig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.