Din hjärna gillar Jackson Pollock

Gillar du abstrakt konst? Även om du till en början kanske känner ett visst obehag när du betraktar verk av konstnärer som Jackson Pollock, kommer du förmodligen att bli förvånad över att veta att din hjärna bearbetar dessa bilder som en utmaning, och något den försöker förstå till varje pris.
Din hjärna gillar Jackson Pollock
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 30 mars, 2023

Jackson Pollock, Wassily Kandinski, Joan Miró, Paul Klee… Abstrakt konst faller inte alla i smaken, men det finns många som hyllar och njuter av dessa till synes kaotiska verk. Å andra sidan orsakar dessa dukar, dominerade av oprecisa linjer, konstiga former, fläckar här och där, omöjliga perspektiv och godtyckliga färger, en viss förvirring hos andra.

Men som filmregissören, manusförfattaren och konstnären David Lynch påminner oss om, “bortom vad vi ser finns det vad varje konstnärlig manifestation får oss att känna”. Därför ser var och en av oss något annat. Därav konstens magi och singularitet som psykologisk kanal. För även om det kanske överraskar dig, är din hjärna perfekt utrustad för att njuta av denna typ av uttryck.

De flesta av oss finner större nöje i att titta på realistiska målningar med tydligt identifierbara figurer. Till exempel verken av Rembrandt eller Johannes Vermeer. Men med impressionismens intåg exponerades människor för ett nytt fenomen lika stimulerande som det var konstnärligt och neurologiskt banbrytande.

Idag finns det en ny disciplin som försöker förstå hur hjärnan bearbetar impressionistisk och abstrakt konst: neuroestetik. Informationen den erbjuder är fascinerande.

“Den moderna konstnären arbetar med rum och tid och uttrycker sina känslor istället för att illustrera.”

-Jackson Pollock-

Abstrakt verk
Amygdala spelar en mycket viktig roll vid bearbetning av abstrakt konst.

Tro det eller ej, men din hjärna gillar Jackson Pollock

Jackson Pollock var en abstrakt expressionistisk konstnär. Han skapade nästan 400 målningar och 500 teckningar. Hans sätt att arbeta var ganska unikt. Han tillämpade tekniken att droppa färg på en horisontell duk. Om du tittar på en av hans dukar kommer du först att uppleva en brist på förståelse och en känsla av oordning.

Faktum är att när din hjärna exponeras för abstrakt konst upplever den frustration. När allt kommer omkring är dina neurala kretsar programmerade att identifiera mönster. Följaktligen föredrar din hjärna ordning och allt som den enkelt kan bearbeta och identifiera. Men om du har tålamod och lägger lite mer tid på den här typen av verk så händer något.

Faktum är att din hjärna gillar Jackson Pollock mer än du kanske tror. Den gillar det eftersom dessa abstrakta former inbjuder till reflektion, kognitiv ansträngning, analys och fantasi. Förutom att få en förklaring av vad du ser, är dessutom känslorna som väcks hos dig viktiga.

Abstrakt konst frigör dig från verkligheten

2014 genomförde University of Jerusalem i Israel en intressant studie om abstrakt konst. Forskarna betonade att denna konstnärliga modalitet har en dygd. Det frigör sinnet från vardagens verklighet. Faktum är att det är en riktigt stimulerande bro mot vårt inre universum, våra känslor och våra förnimmelser.

Som Jackson Pollock påpekade innebar målandet för honom att han kunde illustrera sina egna känslor och ge rörelse åt sina minnen. Att betrakta hans verk, liksom de av Kandinski, Tapies och Miró, kräver att du gör en viss känslomässig och kognitiv ansträngning. De bjuder in dig att fly från det som omger dig, och fly från det vanliga för att transcendera till andra, mer stimulerande universum.

Neuroestetik, nöjet att finna ordning mitt i det oprecisa

Semir Zeki är neurobiolog vid University College London i Storbritannien. Han utvecklade disciplinen neuroestetik. Efter många års arbete med att undersöka hur hjärnan bearbetar konstnärliga manifestationer, kom han fram till ett mycket intressant faktum.

Han menar att hjärnan upplever stor stimulans när man tittar på impressionistiska och abstrakta verk. Det verkar som om dessa suddiga, felaktiga och oordnade bilder stimulerar amygdala, området som är nära relaterat till våra känslor. Det första vi känner är förvirring, men det är en trotsig typ av förvirring, full av nyfikenhet.

Därför verkar det som om 1900-talets konstnärer fokuserade på att lägga större vikt vid linjer, färg, form, textur och ljus för att skapa vissa förnimmelser i hjärnan. Det är en inbjudan att transcendera bortom verkligheten och det uppenbara, att förflytta sig till andra mer intima, perceptiva, sensoriska och till och med drömlika miljöer.

Hjärna upplyst med färger
Även om våra hjärnor är programmerade att föredra bilder som är lätta att bearbeta, uppmuntrar abstrakt konst till reflektion, kreativitet och kritiskt tänkande.

Abstrakt konst är bra för din hjärna och därför gillar den Jackson Pollock

Du kanske har svårt att tro att din hjärna gillar Jackson Pollock. När allt kommer omkring, hur kan du tycka om en duk som domineras av meningslösa färgfläckar här och där? Det är verkligen sant att vi alla föredrar bilder som är lätta att känna igen. Men vi måste komma ihåg vad konstnärer som Pollock, Franz Kline och Mark Rothko letade efter när de målade.

Abstrakt konst är en välbehövlig nyckel till det undermedvetna. Det är en dörr till dina känslor. När du går genom den frigör du dig från verkligheten. Vi behöver alla utmana våra hjärnor och ta dem ur deras bekväma miljöer för att bjuda in till reflektion, självmedvetenhet och kreativt tänkande.

Att betrakta dessa typer av målningar stimulerar områden av högre strata som främjar fantasi, analys och kritiskt resonemang. Det finns faktiskt många dimensioner av världen som inte kan representeras av konkreta figurer. Tänk till exempel bara på verk som Pablo Picassos Guernica. Han fann ett annat sätt att uttrycka krigets fasor; i konst. Ingen lämnas oberörd efter att ha betraktat detta konstverk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aviv V. What does the brain tell us about abstract art? Front Hum Neurosci. 2014 Feb 28;8:85. doi: 10.3389/fnhum.2014.00085. PMID: 24616683; PMCID: PMC3937809.
  • Ekweariri D. Appreciation of Art as a Perception Sui Generis: Introducing Richir’s Concept of “Perceptive” Phantasia. Front Psychol. 2021 May 28;12:576608. doi: 10.3389/fpsyg.2021.576608. PMID: 34122206; PMCID: PMC8195333.
  • Rasche SE, Beyh A, Paolini M, Zeki S. The neural determinants of abstract beauty. Eur J Neurosci. 2023 Jan 12. doi: 10.1111/ejn.15912. Epub ahead of print. PMID: 36633957.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.