Emotionell mognad kan komma vid alla åldrar

Emotionell mognad kan komma vid alla åldrar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Emotionell mognad kan komma vid alla åldrar. Världen är full av vuxna som är arbetsmässigt framgångsrika trots att de har en 3-årings emotionella hanteringsförmågor. Emotionell mognad är komplicerat och personligt, och har att göra med självkänsla, empati och respekt.

Vissa personer ser på ungdomen som en bekymmerslös tid i livet när det är okej att vara galen. Folk bara suckar och säger “nåväl, hon kommer växa upp, hon är fortfarande ung”.

Ibland glömmer vi att det inte betyder så mycket att nå vuxen ålder. Vuxenlivet belönar dig inte automatiskt med emotionell mognad, kunskap eller riktighet. Det gör dig inte immun mot misstag, skyddad mot frustration eller till en expert i relationer.

Eftersom emotionell mognad kan komma vid alla åldrar är det något du måste utveckla tillsammans med andra aspekter av din karaktär.

“Mognad uppnås när en person senarelägger omedelbara njutningar för långsiktiga värderingar.”

-Joshua L. Liebman-

Denna felaktiga syn på vuxen ålder kan faktiskt komma från ordet “mognad”. Alla antar vi att hjärnan genomgår specifika skeden av tillväxt. Vi tror att varje del av hjärnan utvecklas i takt med att vi blir äldre, tills den kulminerar i den perfekta, naturliga maskin som är prefrontala cortex – området av hjärnan som har hand om beslutstagande samt planering och iscensättning av socialt beteende.

Men kognitiva neuroforskare förklarar att hjärnan är i kontinuerlig utveckling, vilket betyder att emotionell mognad kan komma vid alla åldrar. En studie i Journal of Neuroscience förklarar att många associationsfibrer i hjärnans vita massa aldrig slutar att växa.

Dessa är associerade med kognitiva uppgifter, men de fortsätter endast att växa om du ägnar dig åt en aktiv livsstil, bibehåller ett nyfiket perspektiv på livet och förblir social.

Vi försöker bara säga att emotionell mognad inte bara dyker upp när du fyller 30 eller 40. Plasticiteten och potensen hos hjärnan förlitar sig på tidig och kontinuerlig inlärning samt interaktion.

Det är i det “lekfulla nonsens” i barndomen som emotionell hantering bör läras ut. Om det skedde skulle vi inte ha medelålders personer som beter sig som 4-åringar.

Hantera dina känslor

Alla försöker vi se emotionellt mogna ut

Alla vill vi presentera oss som mogna, kompetenta och framgångsrika. Vill du se bra ut framför andra? Samhället kräver att vi har alla typer av förmågor och kapaciteter.

Men sociologen Tony Campolo förklarar att vi fyller världen med emotionellt förkrympta vuxna. Det betyder inte att de är dåliga människor, utan bara personer som är inkapabla att vara lyckliga eller sprida lycka. De vet inte hur man skapar produktiva, fungerande miljöer.

Enligt experter finns det några anledningar till detta. En går direkt till barndomen, som experter har mycket mer information om nu än tidigare generationer.

De flesta personer hanterar tusentals stimuli, data och uppmuntringar under sin uppväxt. Hemma och i skolan måste de lära sig färdigheter och förbereda sig inför arbetsmarknaden såväl som samhället rent generellt. Och denna del fungerar.

Problemet är att vi “fyller” deras sinnen, men utan att träna deras hjärnor i en av de viktigaste färdigheterna av alla: emotionell mognad. Låt oss tydliggöra en gång för alla: det finns ingen anledning att lära sig saker om man inte vet hur man jobbar i ett lag eller hanterar frustration.

Det är meningslöst att vilja bli VD om du inte har hög emotionell intelligens, om du inte vet hur man fostrar en bra arbetsmiljö eller om du inte kan vara empatisk.

Mognad innebär empati

Emotionell mognad kräver ödmjukhet och viljestyrka

Emotionell mognad kan komma vid alla åldrar, men kan uppmuntras i tidig ålder. Den uppstår dock inte vid skada; du behöver alltså inte genomgå en massa motgångar för att veta vad livet är eller bli en stark person.

Det finns i själva verket ingen normativ startpunkt eller utlösare som ger dig förmågan att vara empatisk, reflekterande, bestämd eller skicklig på konfliktlösning.

“Jag har levt ganska mycket bland vuxna. Jag har sett dem intimt, på nära håll. Och det har inte förbättrat min åsikt om dem särskilt mycket.”

-Antoine de Saint-Exupéry, Lille prinsen-

Hur man utvecklar emotionell mognad

Här kommer några nyckelpunkter för att hjälpa dig utveckla emotionell mognad:

  • Misstag är misstag. Fly inte från dem, lär dig av dem.
  • Var inte rädd för förändring, den hjälper dig att växa.
  • Du är inte universums mitt. Du är dock en del av det hela och viktig. Så respektera andra och dig själv.
  • Validera andras känslor och utöva praktisk empati. Det räcker inte att bara förstå dem; du måste visa att du förstår. Känsla utan handling är värdelöst.
  • Utöva bortkoppling. Låt inte något eller någon vara så viktigt att du förlorar dig själv. Skydda din förmåga att besluta, agera och vara fri.
  • Acceptera att du kommer förlora då och då, men förstå att det inte är tillåtet att ge upp.
  • Sluta klaga och fokusera på saker du inte gillar. Om något gör dig obekväm eller olycklig ska du ha modet att förändra eller acceptera det.
Personer av trä som visar att emotionell mognad kan komma vid alla åldrar

Det bör stå klart att mognad kan komma vid alla åldrar beroende på vad du lärt dig under åren du levt, oavsett om du är 20, 30 eller 70. Byt omedelbar tillfredsställelse mot långsiktiga värderingar och lär känna dig själv såväl som dina känslor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.