Emotionellt fokuserad parterapi (EFCT)

En av grundpelarna i ett lyckligt förhållande är hälsosam anknytning. Det är det berikande bandet som gör att vi kan fungera som en tillflyktsort för varandra. I stunder av kris måste vi arbeta med denna dimension via en specifik typ av terapi. Ta reda på mer här.
Emotionellt fokuserad parterapi (EFCT)
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 25 oktober, 2023

När ett förhållande vacklar beror det ofta på en sorts “korruption” av denna typ av anknytning. Förtroendebrott uppstår och känslor dominerade av förbittring och missnöje börjar flöda över. Dessa är relationella förvrängningar. Lyckligtvis kan de läkas. Faktum är att det finns en specifik terapi som är särskilt effektiv i dessa situationer: emotionellt fokuserad parterapi (EFCT).

Att känna att du ansluter känslomässigt till någon och att dina önskningar passar denna persons, är en magisk och extraordinär upplevelse. Det innebär att uppleva en nästintill elektrisk kemisk koppling. Dina känslor blir mer intensiva, dina rädslor lugnas och det verkar som om du har hittat en fristad och ett hem.

Att älska någon innebär faktiskt att utveckla ett band med personen. Denne får dig att känna dig trygg och tillfredsställer många av dina behov. Men detta betyder inte att du är känslomässigt beroende. Faktum är att varje sund relation bygger på fasthållande. Det måste dock vara en trygg, mogen och medveten anknytning.

I våra relationer tenderar vi ofta att använda bristfällig känslomässig kommunikation som orsakar extremt skadliga interaktionsmönster.

Par i emotionellt fokuserad parterapi
EFCT hjälper dig att hantera nödsituationer i relationer samtidigt som det återställer anknytning och tillit.

Emotionellt fokuserad parterapi

Emotionellt fokuserad parterapi (EFCT) är en terapeutisk modell som syftar till att förbättra anknytning och bindning hos par. Dr Susan M. Johnson, professor emeritus i klinisk psykologi vid University of Ottawa, utvecklade denna metod. Hennes bok, The Practice of Emotionally Focused Couple Therapy, publicerad 1996, är ett referensverk inom just detta område.

Par som befinner sig i kris upplever ofta en fraktur i sitt känslomässiga engagemang. Även om de fortsätter att behöva varandra, börjar misstro, uppgivenhet och skadliga ord dyka upp. Dessutom tenderar partnerna kontinuerligt att beskylla varandra för allt. Följaktligen blir kommunikationen ineffektiv och båda upplever djup ångest.

Dr Johnson beskriver emotionellt fokuserad parterapi som en resa genom vilken relationen kan repareras via känslor. Det är ett mycket värdefullt psykoterapeutiskt tillvägagångssätt som strävar efter att uppnå en rad mål.

Terapeutiska syften

Det mest avgörande syftet med emotionellt fokuserad parterapi är att gå från isolering till återhämtning av känslomässig anknytning. Varje relationskris orsakar huvudpersonerna missnöje. Det betyder att de båda ser på varandra med förbittring och misstro. Och att underlätta ett progressivt närmande är inte lätt. Men om paret tar upp en serie specifika sfärer kommer denna övergång att bli framgångsrik.

  • EFCT syftar till att reparera parets känslomässiga engagemang.
  • Det syftar till att avaktivera defensiva beteenden och ge plats för mer öppna och empatiska attityder. Paret måste dock kunna lägga sin förbittring åt sidan och ta risker för varandra.
  • Det syftar till att förbättra emotionell kommunikation.
  • Det försöker bryta cirkeln av skuldbeläggande. Detta ersätts med förståelse och sökandet efter lösningar.
  • Det lär partners att inte projicera ilska på varandra. Istället lär de sig att uttrycka sin rädsla, sin ilska, sina behov och sina brister.

Den känslomässiga upplevelsen hos varje partner i ett par i kris valideras och förstås i emotionellt fokuserad parterapi.

De sex faserna för att reparera ett förhållande genom emotionellt fokuserad parterapi

Emotionellt fokuserad parterapi är en modell som bygger på giltiga och tillförlitliga vetenskapliga bevis. Till exempel visar en studie utförd av University of Ottawa i Kanada att det är effektivt inte bara när det gäller parrelationer utan även för familjer.

Strategin bygger på sex typer av interventioner för att reparera anknytningen. De är som följer:

1. Reflektion: vad händer i förhållandet?

I den första fasen av emotionellt fokuserad parterapi försöker terapeuten att förstå verkligheten hos paret i kris. Det räcker dock inte för denne att bara göra en detaljerad lista över parets problem.

Faktum är att terapeuten måste medla och skapa en spegel för partnerna att uttrycka sina tankar, känslor och behov. Terapirummet måste vara en trygg miljö där paret fritt kan reflektera över de inre verkligheter som bryter sönder bandet mellan dem.

2. Validering av känslor

Emotionellt fokuserad parterapi får partnerna i paret att inse att alla deras erfarenheter, känslor och behov är giltiga. Det är helt acceptabelt att en av dem känner sig ensam eftersom personen upplever att dennes partner inte uppmärksammar honom eller henne. Det är okej att någon av dem känner sig avundsjuk, ifrågasatt eller överväldigad. Faktum är att varje upplevelse och känsla är viktig och giltig och måste läggas på bordet.

Att förstå att allt de känner är både avgörande och respektabelt skapar ett utrymme fritt från ömsesidig kritik för att söka lösningar. Genom denna information vet terapeuten var han eller hon ska börja.

3. Suggestiva svar

Suggestiva svar är påstridiga, tydliga och genomtänkta förklaringar av känslor. Paret måste engagera sig i respektfull men modig känslomässig kommunikation där de uttrycker det som gör ont, irriterar eller oroar dem.

Terapeuten bör underlätta denna typ av suggestiva svar genom frågor som “Vad tänker du när din partner gör det här eller säger så?”, eller “Hur känner du dig i dessa situationer?” etc.

Par som pratar med terapeut
I emotionellt fokuserad parterapi är målet att reparera anknytningen, göra den hälsosammare och emotionellt berikande.

4. Emotionellt fokuserad parterapi involverar också medvetenhet

Krisen och avståndet mellan partnerna kommer inte att lösas om ingen av dem är medveten om den känslomässiga verkligheten, hos sig själv såväl som sin partner. Om partnerna inte har förmågan att ta kontakt, acceptera och förstå det känslomässiga klimatet som omger dem, kommer de inte att återställa sin anknytning och bindning.

5. Empatiska handlingar

Partnerna måste inse vilka åtgärder de kan vidta för att visa varandra att de förstår vad de känner och vill göra saker bättre. Empatiska handlingar är beteenden som strävar efter att känslomässigt få kontakt med en älskad och generera en positiv förändring. De hjälper par att lösa problemen som skiljer dem åt.

I detta känslomässiga och beteendemässiga arbete måste partnerna dela med sig av sina ansträngningar. De måste mobilisera vissa psykologiska områden och förstå vad som skiljer dem åt. Dessutom måste de förstå vad de båda behöver och vilken dysfunktionell dynamik som skiljer dem åt. När de väl förstår dem kan de initiera specifika förändringar som genererar känslor av välbefinnande och närhet.

6. Konsolidering och integration

Under hela den terapeutiska processen dyker det upp några användbara lösningar och mycket effektiva strategier som främjar återuppbyggnaden av förhållandet. I slutet av terapin kommer paret att ha lärt sig nya tekniker för att bygga upp en sund anknytning till varandra. Nästa steg är att integrera dem i sitt dagliga liv.

Slutligen är det primära målet för denna värdefulla psykologiska resurs att bilda en hälsosam, mogen anknytning baserad på skicklig känslomässig kommunikation. Men paret stärker inte bara sin relation genom denna terapeutiska modell baserad på känslor och anknytning. Faktum är att de också skaffar sig värdefulla verktyg för självkännedom. Dessutom lär de sig att ta hand om förhållandet där de vill fortsätta att investera sin tillgivenhet och ansträngning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Greenberg, L. S. (2015). Emotion-focused therapy: Coaching clients to work through their feelings (2nd ed.). American Psychological Association.
  • Johnson, S. M. (2008). Hold me tight: Seven conversations for a lifetime of love. Little Brown Spark.
  • Johnson, S. M. (2020). The practice of emotionally focused couple therapy: Creating connection (3rd ed.). Routledge.
  • Wiebe SA, Johnson SM. A Review of the Research in Emotionally Focused Therapy for Couples. Fam Process. 2016 Sep;55(3):390-407. doi: 10.1111/famp.12229. Epub 2016 Jun 8. PMID: 27273169.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.