En ensamvargs hjärna är annorlunda

Ensamvargar har annorlunda hjärnor, både anatomiskt och funktionellt. I den här artikeln talar vi om de mest intressanta vetenskapliga rönen i detta avseende.
En ensamvargs hjärna är annorlunda
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Det är vetenskapligt bevisat att en ensamvargs hjärna är speciell. En studie visar att människor som föredrar att vara ensamma tenderar att se saker annorlunda. Faktum är att de fattar beslut på ett annat sätt än andra. Dessutom upplever ensamvargar mindre aktivitet i det område av hjärnan som är relaterat till belöningssystemet. Det är dock ännu inte känt vad som inträffar först: isoleringen eller förändringen i aktiveringen.

En ensamvarg kan vara ensam genom eget val eller på grund av andra. Till exempel kan någon säga att denne mår bättre om denne tillbringar större delen av sin tid utan andra människors sällskap. Å andra sidan kanske personen helt enkelt inte kan hitta någon att spendera sin tid med. Hur som helst har en ensamvargs hjärna en hel del med detta att göra.

“Den som njuter av ensamhet är antingen ett vilddjur eller en gud.”

-Aristoteles-

Belöningar och ensamvargens hjärna

Enligt en rapport i Journal of Cognitive Neuroscience är det område av hjärnan som kallas striatum mindre aktiv hos ensamvargar. Detta område är förknippad med vissa dagliga belöningar, såsom pengar och mat.

Ensam kvinna som tittar på soluppgången

I denna studie deltog 23 universitetsstudenter. De fick en rad frågor för att reda ut i vilken grad de kände sig socialt isolerade och ansåg att de var ensamma. Dessutom i vilken utsträckning de trivdes med och ville ha social kontakt.

Forskarna iakttog sedan studenterna medan de tittade på bilder på glada människor. De upptäckte att hos de studenter som inte hade ett intensivt socialt liv lyste belöningsområdet upp mindre, ett tecken på mindre aktivering.

Urvalet som gjordes för studien var dock litet och extremt begränsat när det gäller variationen av vissa parametrar, såsom ålder, sysselsättning och kön. Därför poängterade författarna att den skulle tolkas med försiktighet.

“De starkaste männen är de mest ensamma.”

-Henrik Ibsen-

Forskarna som ansvarade för experimentet föreslog följande hypotes. Ensamvargar är mindre beroende av samhället. Därför väcker inte belöningarna relaterade till detta sammanhang någon större entusiasm hos dem.

Ensamhet, introversion och perception

Inte tillräckligt många studier har ännu genomförts för att framgångsrikt definiera egenskaperna hos ensamvargars hjärnor. Men trots det faktum att litteraturen på detta område inte är omfattande, har forskare funnit några märkliga resultat.

Till exempel har det visat sig att det finns ett nära samband mellan introversion, kreativitet och originalitet. Dessutom upplever ensamvargar större glädje eller tillfredsställelse när de får resultat av sina “mentala ansträngningar”.

Kvinnans händer skriver i en anteckningsbok i fältet

Enligt Amanda Guyer, psykolog vid National Institute of Health i Maryland i USA, är socialt tillbakadragna människor mer känsliga för sensoriska och känslomässiga interaktioner. Detta innebär att interaktion har större effekt på dem.

För att komma fram till denna teori designade Guyer en studie med två grupper av barn, av vilka vissa var reserverade och vissa inte. Alla var tvungna att delta i ett spel där de, om de tryckte på en knapp, vann pengar. Hjärnaktiviteten i striatum var tre gånger högre hos de reserverade barnen jämfört med deltagarna i den andra gruppen.

Det pågår mer aktivitet i en ensamvargs hjärna i situationer med social kontakt

Ibland befinner sig ensamvargar på ett möte, en fest eller ett evenemang som innebär en närhet till andra människor. I dessa ögonblick ökar vissa delar av hjärnan markant blodflödet, vilket orsakar en slags överexcitation. Detta kan vara en av anledningarna till att blyga människor inte gillar att umgås.

“De säger att jag är en hjälte. Jag är svag, blyg, nästan obetydlig. Om att vara som jag är, och att ha gjort det jag har gjort, tänk vad ni alla kan göra tillsammans.”

-Mahatma Gandhi-

Å andra sidan tyder studier på att en introvert persons hjärna har en förmåga att bättre anpassa sig till olika upplevelser tack vare sin ökade känslighet. Detta gör att dessa personer kan reagera snabbare i situationer där de omgivande kraven är högre. Till exempel i vissa akuta situationer.

Kvinna som målar en oljemålning på fältet, visar att en ensamvargs hjärna är kreativ

Slutligen är det värt att säga att introverta människor är bra på att uppfatta subtiliteter eller detaljer som vi andra tenderar att ignorera. Därför är de vanligtvis bra författare, målare eller vittnen eftersom deras hjärnor har förberett dem för det. Faktum är att genialitet, förutom att vara förknippat med en viss grad av galenskap, också är kopplat till ensamhet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cacioppo, J. T., Norris, C. J., Decety, J., Monteleone, G., & Nusbaum, H. (2009). In the eye of the beholder: individual differences in perceived social isolation predict regional brain activation to social stimuli. Journal of cognitive neuroscience21(1), 83-92.
  • Spreng, R. N., Dimas, E., Mwilambwe-Tshilobo, L., Dagher, A., Koellinger, P., Nave, G., … & Bzdok, D. (2020). The default network of the human brain is associated with perceived social isolation. Nature communications11(1), 1-11.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.