Escitalopram: Användningar och bieffekter
Akut depression, ångest, panikångest, tvångssyndrom… Detta är riktiga problem som många personer går igenom. Det finns något som dessa tillstånd har gemensamt, och det är att de ofta behandlas med escitalopram (Cipralex). Detta är ett antidepressivt läkemedel som ofta skrivs ut av läkare.
Escitalopram säljs under välkända namn som Cipralex, Lexapro, Ezentius, Ipran och Neuroipran. De som har gått eller går igenom en allvarlig depression har säkert hört talas om detta medel. Om så är fallet så är anledningen att det är väldigt effektivt jämfört med andra läkemedel, som Citalopram och även Fluoxetin (Prozac).
Escitalopram (Cipralex) är ett läkemedel som utvecklats av det danska läkemedelsföretaget Lundbeck, och det är särskilt effektivt för att behandla depression.
Vi kommer prata om ett av de mest utskrivna psykotropiska läkemedlen för behandling av depression. Det kom ut på marknaden 2001 efter att ha utvecklats av laboratorierna Lundbeck och Forest. Det var många som hoppades att läkemedlet skulle ha en bra verkan av en väldigt specifik anledning. Escitalopram är ett snabbverkande antidepressivt medel. Det verkar snabbare än andra läkemedel av samma typ. Låt oss titta lite närmare på detta.
Vad är escitalopram och vad används det för?
På vår blogg har vi redan pratat mycket om serotonin. Detta är en fantastisk substans som agerar som ett hormon i blodet och en signalsubstans i hjärnan. Dess främsta syfte är att reglera vårt humör, få oss att må bra samt känna oss motiverade och optimistiska. Ämnet förstärker våra mentala funktioner och gör att vi kan relatera till andra. Vi blir dessutom mer kreativa.
När man upplever depression eller panikångest så är det för att denna signalsubstans saknas av en eller annan anledning. Det är vanligt att man då vänder sig till läkemedel för att patienten ska kunna återfå sin neurokemiska balans. Escitalopram hjälper med detta genom att blockera återupptaget av serotonin.
Det finns även andra läkemedel som har en liknande verkan, som fluoxetin. Vad är det då som skiljer escitalopram från andra läkemedel? Varför är detta psykotropiska läkemedel så populärt?
Fördelar med escitalopram
- Escitalopram är ett ämne som verkar väldigt snabbt.
- Ämnet underlättar produktionen av serotonerga strukturer.
Ett tag verkade det finnas en annan anledning till att så många läkare skrev ut detta läkemedel – många upplevde att det berodde på marknadsföring. Nu har man dock utfört studier som visar att detta psykotropiska läkemedel är bättre än de andra produkterna på marknaden.
Vad används läkemedlet för?
- För behandling av akut depression
- Ångest
- Panikångest
- Social fobi
- Tvångsbeteende
Biverkningar
De biverkningar som kan uppstå när man använder detta läkemedel är väldigt likartade dem som uppstår när man använder sig av andra medel av samma typ. De är inte alltför allvarliga, men allt beror på hur länge behandlingen varar. De vanligaste biverkningarna är följande:
- Torr mun
- Halsbränna
- Förstoppning
- Utmattning
- Dåsighet
- Huvudvärk
- Viktökning
En av de vanligaste effekterna som kan uppstå är sexuella problem, men detta är något som återgår till det normala när man slutar med behandlingen. Tänk även på att dessa läkemedel bara kan skrivas ut av läkare och att du inte bör kombinera dem med andra antidepressiva medel. Rådgör med din läkare.
Det är även viktigt att ta reda på om patienten har problem med levern eller njurarna, för det kan i så fall vara bättre att prova andra lösningar. Gravida och äldre kommer alltid att få en lägre dos. Du bör därför alltid följa läkarens råd och instruktioner. Glöm inte att man inte bara använder läkemedel för att behandla mentala problem. De är nämligen bara en del av ett holistiskt tillvägagångssätt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Álvarez, E., Vieira, S., & García-Moll, X. (2014). Citalopram, escitalopram y QT largo: ¿alerta o alarma? Revista de Psiquiatría y Salud Mental, 7(3), 147-150. https://www.elsevier.es/es-revista-revista-psiquiatria-salud-mental-286-articulo-citalopram-escitalopram-qt-largo-alerta-S1888989114000032
- Pastoor, D., Gobburu, J. (2014). Clinical pharmacology review of escitalopram for the treatment of depression. Expert Opinion on Drug Metabolism, 10(1), 121-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24289655/
- Rodríguez, N. (2015). Efectividad de los antidepresivos atípicos e inhibidores de la recaptación de serotonina y noradrenalina frente a los clásicos inhibidores de la recaptación de serotonina. PHARMACIENCIA, 3(1), 39-42. https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/farmabioq/article/view/1086
- Vademecum (2019). Escitalopram. Vademecum. Consultado el 13 de octubre del 2023. https://www.vademecum.es/principios-activos-escitalopram-n06ab10