Hur kan man hantera förtvivlan när man drabbas av den?

Hur kan man hantera förtvivlan när man drabbas av den?
Adriana Díez

Skriven och verifierad av psykologen Adriana Díez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Hur kan man beskriva förtvivlan? Vi kan säga att det är att inte ha hopp, att känna en inre tomhet, att tänka att det inte finns något kvar. Att känna att man är i en öken och att alla ens ansträngningar är förgäves. Hur kan vi hantera faktumet att vi saknar styrkan att fortsätta framåt? Hur kan vi hantera förtvivlan?

När man börjar känna detta så börjar man tvivla och man undrar varför man överhuvudtaget bör anstränga sig. Varför bör man fortsätta stiga upp ur sängen varje morgon? Människor med denna känsla känner att de inte kan utföra sitt arbete. De kan inte uppfylla de skyldigheter som de har under dagen, och de känner att den bästa lösningen kanske hade varit att ge upp och sluta lida.

Vår förtvivlan kan bli vår värsta fiende, för denna känsla sätter en ögonbindel på oss och tar bort både vår styrka och vår vilja att fortsätta. Den gör att vi inte kan se bortom den vägg som stänger ljuset ute. Den viskar i våra öron att inget kommer hända. Att inget kommer bli bättre, att allt är över och att vi måste nöja oss med att leva på detta sätt och bli bittra. Så hur kan vi hantera förtvivlan?

Förtvivlan måste bekämpas med tålamod; med arbete, men med stora ansträngningar, med små steg, med små framgångar. Med bra personer som hjälper oss att resa oss från gropen och se att det fortfarande finns fantastiska saker att leva och fortsätta kämpa för.

Förtvivlan, vår värsta fiende

När förtvivlan invaderar oss bör vi aldrig vara snälla mot denna ovälkomna gäst. Den kom in, men lösningen är att vara smart och sparka ut den så snart som möjligt. Förtvivlan är smart och den känner till våra rädslor och den utnyttjar dem. Om vi lär oss att hantera våra rädslor så kommer vår förtvivlan inte att ha någon mat och det kommer sluta med att den försvinner.

Man kan därför använda sig av metoder för känslohantering för att hantera förtvivlan. Det finns olika typer av metoder. Vissa av dem stoppar våra negativa tankecykler. Andra gör oss bättre på att välja sociala och intellektuella strategier.

Man kanske inte kan se bortom det som man har nu när man befinner sig i mörkret och det är svårt att se ljuset på andra sidan. Men låt oss inte glömma att vi själva kan bli en väldigt kraftfull ljuskälla. Förtvivlan flyr alltid från personer som har ägnat sig åt att få ordning på sina sinnen.

“Den väg som byggs med hopp är trevligare för den resande än den väg som byggts med förtvivlan, även om de båda leder till samma mål.”

Marion Zimmer Bradley

Målning av kvinna.

Ditt bästa vapen för att hantera förtvivlan är din vilja att leva

Detta är det viktigaste: du är mer än din nuvarande situation. Du har gått igenom svåra situationer och du har klarat av dem. Du kan uppnå väldigt värdefulla mål. Vårt sinne arbetar med det som händer oss, men det arbetar mer med vad det tror kommer hända. Vi är inte bara det som vi tänker, utan vi är även det som vi tror eller det som vi är villiga att tro.

Vi har tidigare gått igenom väldigt svåra situationer, men vi har tagit oss igenom dem. Detta har också lett till att vi nu har resurser som gör oss starkare. Vi har nu möjligheten att fortsätta leva i nuet, men för framtiden kan vi skapa planer. Våra drömmar har en stor kraft.

Kvinna som känner sig glad.

Detta är en metod som är väldigt enkel att använda sig av, men den är samtidigt svår att upprätthålla på grund av våra rädslor och de gånger som lyckan har vänt ryggen mot oss. Men det är ändå värt besväret.

Vi påminner oss själva om personerna som har stannat kvar vid vår sida, även under de svåra perioderna, då vi vet och kan erkänna att man inte alltid själv är ett så trevligt sällskap. Om de tror på oss, varför skulle vi då själva inte också kunna göra det?

Låt oss se det på följande sätt: förtvivlan är alltid en illusion. En omöjlighet där vi är blinda för alla alternativ som hjälper oss att hitta en utgång. Den kommer dock fly när vi är modiga och vågar bemöta våra rädslor och känner självförtroende trots att vi är rädda eller har ångest.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.