Hur kommer det sig att du sårar dem du älskar?

Hur kommer det sig att du sårar dem du älskar?
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 16 december, 2022

Även om din hjärna är programmerad att känna empati för nära och kära så hamnar du ofta där. Du sårar dem du älskar. Men forskare från University of Virginia har visat att ditt sinne i en farlig situation inte skiljer mellan sin egen säkerhet och den för de du bryr dig om.

Din förmåga att sätta dig själv i någon annans skor beror oftast på om personen är en främling eller någon du känner. Enligt forskarna skiljer din hjärna kända människor från andra. Det betyder att människor i din sociala miljö är sammanflätade med din självkänsla på en neurologisk nivå.

I den meningen bekräftar James Coan, professor vid University of Virginia, att “med förtrogenhet blir andra människor en del av oss själva“. Faktum är att det verkar som att människor har utvecklats till att ha sin egen identitet där nära och kära utgör en del av deras eget neurala nätverk. Det är därför du behöver vänner och allierade.

Svaret på ett hot

Forskarna fann att de områden i din hjärna som är ansvariga för att svara på hot blir aktiverade när en vän är i fara på i stort sett samma sätt som när hotet är riktat mot dig. Men när hotet gäller en främling visar dessa områden i hjärnan lite aktivitet.

Hur kommer det sig att du sårar dem du älskar?

Enligt Coan visar dessa fynd hjärnans enorma förmåga att integrera andra, på ett sådant sätt att människor som står dig nära, effektivt blir en del av dig. Därför känner du dig också hotad när en vän eller älskad är i fara.

Med Coans egna ord, “Om en vän är hotad, tolkar vi det på samma sätt som om vi själva är hotade. Vi kan förstå smärtan och svårigheten personen går igenom på samma sätt som vi förstår vår egen smärta”.

Varför sårar du dem du älskar?

Ovanstående fynd gör att vi kan ställa oss följande frågor. Hur kommer det sig att du emellanåt sårar dem du älskar? Varför blir du arg på dem? Vad händer när du uppträder känslokallt mot dem?

I själva verket visar dessa attityder, som vanligtvis är korta och förekommer episodiskt, den mest sårbara delen av att vara människa. Faktum är att de är ett svar för att skilja den andra personen från ditt neurala nätverk. Detta är ett naturligt svar av självbeskydd.

En lösning för att bryta detta beteendemönster är att stärka din självkänsla. Dessutom måste du inse att dina negativa beteenden mot dina nära och kära faktiskt är en manifestation av det hat du känner mot dig själv.

Dessa beteendemönster lärs ofta in i familjen och överförs från generation till generation.

Denna studie ger några intressanta tips för att bryta cykeln. Till exempel, om du inte försöker försvara dig själv kommer du att kunna behålla de andra som en del av ditt eget neurologiska nätverk. Detta kommer att stärka din känsla av att vara värd kärlek. På så sätt kommer både du och den andra personen att känna sig tryggare.

Kvinna som tittar i spegeln

Du behöver andra människor mer än något annat

En av de mest intressanta aspekterna av denna studie är att den tyder på att det att inte vara empatisk med nära och kära speglar brist på självkärlek. Detta hat du känner mot dig själv är neurobiologiskt. Dessutom är det anledningen till att du sårar dina nära och kära. Men att förstå det borde innebära att du inte fortsätter med denna cykel av ilska mot dem.

När du känner dig hotad är din instinktiva reaktion att försvara dig själv. Om du hatar dig själv är det väntat att ditt empatiska svar på dem du älskar kommer att misslyckas. Det är därför det är så viktigt att bygga upp sin självkänsla och självkärlek.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arango-Dávila, C. A., & Pimienta, H. J. (2004). EL CEREBRO: DE LA ESTRUCTURA Y LA FUNCIÓN A LA PSICOPATOLOGÍA: Primera parte: Bloques funcionales. Revista colombiana de psiquiatría33, 102-125.
  • Beckes, L., Coan, J. A., & Hasselmo, K. (2013). Familiarity promotes the blurring of self and other in the neural representation of threat. Social cognitive and affective neuroscience8(6), 670-677.
  • Hardee, J. T. (2003). An overview of empathy. The Permanente Journal7(4), 51.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.