Hur man slutar vara en fånge av sin egen smärta

Ibland kan du bli fängslad av din egen smärta. Här är några tips som kan hjälpa dig.
Hur man slutar vara en fånge av sin egen smärta
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2023

Det sägs att smärta är något som är inneboende i människan. Kanske är det priset för att leva eller ett konstant test för att hämta styrka från svaghet och ta sig framåt. Ingen vet med säkerhet. Men vad vi vet är att den existerar.

Fysisk smärta, existentiell smärta… det är svårt att veta vilken av dem som är mest intensiv. Ibland går de till och med hand i hand.

Depression stör ofta den drabbade med intensiv muskel- och skelettsmärta som ytterligare förvärrar sjukdomen. Sedan finns det fibromyalgi där både fysiska och psykiska dimensioner, enligt experter, deltar sida vid sida.

Ingen är främmande för smärta. Dessutom kan det drabba oss när som helst och av en mängd olika anledningar.

Det är intressant att se hur olika människor möter smärta på olika sätt. Faktum är att vissa lyckas upprätthålla en adekvat livskvalitet och lindra lidandet av de osynliga kedjorna som ibland visar sig vara så immobiliserande.

Låt oss ta en titt på några riktlinjer för att hantera lidande.

1. Din egen smärta kommer inte att vara för evigt

Läkare förklarar ofta detta faktum. Faktum är att smärtan i sig har ett syfte. Den säger oss att något är fel.

Till exempel kan smärta som immobiliserar din arm indikera att du är på väg att drabbas av en hjärtattack. Eller så uppmärksammar ditt bultande huvud dig på att du är trött och stressad.

Smärta är helt klart en indikator, men den kommer inte nödvändigtvis att vara ihållande. Om ursprunget är fysiskt upplever du i regel smärtan i stadier av varierande intensitet och din förmåga att lindra den med tanken är begränsad.

Men i händelse av att tillståndet är psykologiskt, ligger det i hög grad i dina egna händer att lindra smärtan. Du måste inse dess ursprung.

2. Attityd till lidande

Ett av de bästa sätten att möta lidandets verklighet är utan tvekan att förstå dess ursprung och att tro på att lindringen kommer till slut. Faktum är att attityden som du hanterar smärtan med är nyckeln.

Det kan vara svårt att tänka optimistiskt i dessa stunder. Ändå finns det många fall där en individs viljestyrka har fått en sjukdom att vara mycket kortare tid, eller att försvinna av sig själv. 

Modlöshet, negativitet och depression har också en inverkan på smärta. Faktum är att de kan öka den till den grad att du tar till ett smärtstillande medel.

Du måste dock finna ett syfte, ett mål, en dröm. Oavsett om du lider av depression eller migrän eller går igenom en tid av förtvivlan och sorg, är allt bättre att möta med en dos av optimism.

Stärkt självkänsla och viljan att fortsätta leva dina dagar entusiastiskt kommer att göra mycket mer för dig än något vitamin eller smärtstillande medel.

3. Socialt stöd

Att känna sig förstådd och omhändertagen hjälper dig också att fly från ditt smärtsamma fängelse. Dag för dag mildras din smärta och du kan se en lovande horisont framför dig.

Att kunna dela din verklighet och ditt lidande kommer utan tvekan att hjälpa dig att minska bördan.

Sovande kvinna

Ibland är smärtans verklighet inte väl förstådd och kastar in många människor i känslor av ensamhet.

Släktingar som häver ur sig: “Vad är felet med dig nu?”, eller “Det blir inte så illa”, ökar ditt personliga lidande ytterligare. Detta är en extremt vanlig företeelse.

Därför måste du veta hur du söker adekvat stöd. Vänd dig till personer som verkligen kan förstå dig, antingen för att de har varit med om samma sak eller för att de står dig nära.

Smärta är ett övergående tillstånd som talar om för dig att något är fel med din kropp eller i ditt liv.

Att lindra smärta tar tid och kräver mycket hjälp, antingen medicinsk eller personlig. Dessutom behöver du viljestyrka.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.