Hur man upptäcker osäkerhet hos barn

Hur man upptäcker osäkerhet hos barn

Senaste uppdateringen: 03 januari, 2022

Vi är vana vid att prata om osäkerhet när det kommer till vuxna, men hur är det med barn? De är också del av denna värld och många av dem lider av stress, osäkerhet och till och med depression.

“Barn lär sig inte mycket från ord; det är bara dina handlingar som kommer att hjälpa.”

-Joan Manual Serrat-

Varför känner mina barn osäkerhet?

Barn är ganska försvarslösa, speciellt de som är under 6. Deras brist på förmåga att hantera vissa emotionella problem gör dem till enkla måltavlor för manipulation, både fysisk och mental.

Vi föds inte vetande och det är bara erfarenheten som kan visa oss det bästa sättet att hantera olika situationer. Barn absorberar allt runt omkring dem. Du har säkert hört att de är “som svampar”.

Familjegräl, press, brist på uppskattning från deras föräldrar… Alla dessa saker kan göra dem osäkra. Ger du dem den uppmärksamhet som de behöver? Oroar du dig över deras problem?

“Det bästa arvet en far kan ge till sina barn är lite av sin tid varje dag.”

Ibland tror vi att allt som de oroar sig över är löjligt, och för det mesta är det så! Men för dem är det inte lika löjligt. De är nya i denna värld och de håller att på att lära sig. Barn behöver förståelse och att du kommunicerar med dem. Om du inte gör detta kommer de att bli osäkra.

Hjälp dina barn komma över sin osäkerhet

Det är viktigt att du alltid ger dina barn en hjälpande hand så att de kan komma över sin osäkerhet. Om du inte gör detta kan de bli osäkra som vuxna och de kommer inte att veta hur man löser detta problem.

Om man upptäcker detta problem är det bra om man börjar jobba med det så snart som möjligt och tar steg för att återställa barnens emotionella säkerhet. Tänk då de kommer in i tonåren. Om de tidigare problemen inte är lösta vid detta stadium så kommer de behöva hantera ännu fler problem.

Hur märker jag att mina barn lider av osäkerhet? Vilka är tecknen på detta?

  • De visar beteenden som domineras av emotionell instabilitet och aggression.
  • Under lektiden tenderar de att upprepa samma aktiviteter om och om igen eller visa rädsla.
  • De lider av irrationella rädslor och gråter för att få uppmärksamhet.
  • De börjar prata i sömnen, lider av sömnlöshet, ber om att få sova med lampan tänd eller att du berättar en saga.
  • De har problem med att koncentrera sig i skolan.
  • De har uttryck som inte är normala.

När dina barn har problem ska du inte kalla dem “löjliga”, för du kanske hindrar dem från att få en bra framtid.

Att bygga självförtroende

Istället för att bli arg på dina barn för att de är olydiga är det viktigt att du pratar med dem. Att skälla på dem kommer inte att lösa några problem; våra barn behöver vår empati, inte att vi blir till deras värsta fiender.

Om vi inte vet hur vi ska hantera situationen kan vi prata med deras lärare eller med en specialist. Dessa kan lära oss hur man förbättrar barns självförtroende så att de inte längre känner sig osäkra. Självförtroendet kommer att bli den bästa lösningen på denna situation som är så svår att lösa, även när vi är vuxna.

Flicka med sin mamma

Tänk på faktumet att om du väljer att inte lägga märke till dessa symptom så kan dina barn få väldigt lågt självförtroende med en tendens för depression. Detta kommer därmed att göra livet till en smärtsam upplevelse, fullt av begränsningar och känslor som de inte vet hur de ska hantera.

Som föräldrar har vi ett ansvar att lära våra barn att bli lyckliga.

Vi är alla barn en gång, men vi glömmer bort vikten av allt vi känner och upplever under den första tiden i livet. Vi glömmer också bort hur allt vi upplever som barn influerar oss i ett senare skede i livet, och att detta kan orsaka problem som är svåra att komma över. Det är med andra ord dags att lösa allt detta nu!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.