Känner du till rädslans förklädnader?

Känner du till rädslans förklädnader?
Alicia Escaño Hidalgo

Skriven och verifierad av psykologen Alicia Escaño Hidalgo.

Senaste uppdateringen: 08 september, 2023

Rädslans påverkan på oss är stor. Det kan kännas som en regnskur som löper genom vår kropp och ett tecken på svaghet. Men ingenting kunde vara längre från sanningen än det. Det är viktigt att känna till rädslans förklädnader för att inse detta.

Att vara rädd är en av de mest naturliga delarna av att vara mänsklig, och en av de mest fördelaktiga när det gäller överlevnad. Om vi inte upplevde denna obehagliga men användbara känsla så skulle vi förmodligen inte vara här idag. Det är rädslans sätt att utmana oss att vara modiga som hindrar oss från att vara oförsiktiga.

Även om vi alla upplever rädslans effekter så är det fortfarande svårt att normalisera. Vi är rädda för att rädslan ska vara ett tecken på svaghet och att människor kommer att se ner på oss på grund av det.

Få människor sympatiserar med människor som är rädda. Men ändå är vi alla rädda för någonting. Vi föredrar bara att dölja det eftersom vi inte vill bli dömda negativt. Vi vill inte framstå som svaga eller mindre värdefulla än andra. Därför maskerar vi vår rädsla och skjuter undan den. Många gånger gör vi det genom att vägra att möta situationer som vi finner skrämmande.

Resultatet är att rädslan döljer sig och blir ännu starkare. Det är mycket svårare för oss att övervinna situationer vi inte vill möta. Läs vidare om du vill lära dig hur man känner igen rädslans förklädnader.

Den första av rädslans förklädnader är lathet… “Jag orkar inte”

När vi är rädda för någonting väljer vi ibland lathet som inställning för att befria oss från ansträngningarna med att möta våra rädslor. Lathet ger oss ett enkelt sätt att dölja vår rädsla. Det är en ursäkt för att undvika situationen som gör oss rädda. “Jag orkar inte” eller “Jag gör det imorgon” är bara en del av rädslans förklädnader. I grund och botten kan vi med lathet undvika de eventuella negativa konsekvenserna av att möta våra rädslor.

Om vi vill ta bort denna förklädnad måste vi ändra vår inställning. Vi måste främja förmågan att röra oss mot vårt mål, även om det blir mörkt, skrämmande eller obehagligt. 

Tristess… “Jag blev uttråkad”

En annan av rädslans förklädnader är tristess. Om vi har ett problem som vi uppfattar som farligt, oavsett om det verkligen är det eller inte, blir det mycket lättare och bekvämare att säga att vi blev uttråkade istället för att våga bekämpa det.

Person i gräset

Om jag till exempel är rädd för att prata om ett ämne som jag är bekant med bara för att jag är rädd för att höra kritik så blir det lättare för mig att säga att ämnet är tråkigt (även om det egentligen för mig är mycket intressant).

På så sätt har jag en ursäkt för att inte prata och inte visa min rädsla. För att uttrycka det på ett annat sätt kommer jag inte att bedömas lika negativt eller pressas så mycket som om jag hade sagt att offentliga tal ger mig ångest. Tyvärr så erkänner vi det förstnämnda lättare än det andra.

Vi kan bekämpa rädslans förklädnad genom att fokusera på hur mycket vi egentligen tycker om det vi gör. Var uppmärksam på det positiva vi får ut av varje upplevelse.

“Ingen kommer att märka något”

Syftet med denna lögn är att komma undan med konsekvenserna av att ha gjort ett misstag. Det tillåter oss att sätta på ett ansikte som vi tror lättare accepteras. Så även om vi inte använder denna lögn särskilt ofta så är det en flyktväg som faktiskt ger bränsle till rädslan.

När vi ljuger så skildrar vi en del av oss själva eller vårt liv som inte är autentiskt och människor kommer att lära känna den här påhittade delen av oss själva.

Rädslans förklädnader har många former

Att dölja att något skrämmer oss eller ljuga om det hjälper oss bara på kort sikt. Det hindrar vår oro från att komma fram i ljuset så att vi kan känna oss mer avslappnade. Problemet är att vi, som i de tidigare fallen, på lång sikt inte kan övervinna de situationer vi behöver övervinna.

Om du använder rädslans förklädnader emellanåt kan du också inse att du gör det svårare för dig själv att faktiskt möta dina rädslor och gå vidare med livet. Det mest förnuftiga, men svåra, är att acceptera att vi alla känner rädsla ibland. Ta vara på din rätt att uppleva rädslan och sluta dölja den med lathet, tristess eller lögner. Vågar du visa din rädsla?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.