Ludvig XIV av Frankrike: Solkungens biografi

Ludvid XIV, även känd som Solkungen, var en av de stora franska monarkerna. Frankrike åtnjöt oöverträffad välgång under hans styre.
Ludvig XIV av Frankrike: Solkungens biografi
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Camila Thomas

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Ludvig XIV var son till Ludvig XIII av Frankrike och hans fru drottning Anne av Österrike. Ludvig XIII och Anne försökte skaffa barn i många år innan Ludvig XIV äntligen föddes den 14 maj 16423. Han döptes som Louis-Dieudonné.

Hans länge efterlängtade ankomst sågs som en välsignelse, vilket är anledningen till varför de valde ett namn som betyder “gåva från Gud” på franska.

Ludvig XIV växte upp med tron att hans existens var en gudomlig gåva. Denna övertygelse blev speciellt relevant i framtiden, när en ung Ludvig övertygades om att alla som gick emot konungen även gick emot Gud. Han trodde, precis som många omkring honom, att hans befallningar var gudomliga sådana.

Under årens lopp fick Ludvig XIV smeknamnet “Solkungen”. Han är otvivelaktigt en av de mest ikoniska monarkerna i människans historia, men vad var hemligheten bakom hans långa styre? Influerade hans tro om gudomlig härkomst hans politik? I denna artikel ska vi upptäcka mer om denna franska kung, som var ett perfekt exempel på absolut monarki.

Ludvigs död

En problematisk barndom för Ludvig XIV

När Ludvig XIV endast var fyra år gammal blev han kung av Frankrike. Enligt dåtidens franska lagar var pojkkungen därefter ägare och herre över kropparna och egendomen hos 19 miljoner individer.

Han var uppenbarligen för ung för at sätta sig på tronen, så hans mor, Anne av Österrike, blev styrande drottning. Hon utsåg kardinal Jules Mazarin till premiärminister för at överse statliga beslut fram tills att Ludvig blev tillräckligt gammal.

Hans lärare fokuserade på att utbilda honom om politik och ekonomi. När han fortfarande var en pojke drabbades han av en olycka och drunknade nästan. Folk beskyllde hans mor för att inte vara tillräckligt uppmärksam. Ludvig upplevde minst sagt sin beskärda del av motgångar från väldigt ung ålder, och det kommer inte som en överraskning att många inte ville att han skulle nå vuxen ålder.

När han bara var nio år gammal gjorde adelsmännen i det franska parlamentet uppror mot kronan och premiärminister Mazarin. Detta var starten på ett långt inbördeskrig, känt som “Fronde”. Under denna period i sitt liv drabbades Ludvig XIV av förödmjukelse, fattigdom, rädsla, kyla och hunger.

Kriget formade monarkens karaktär och omvandlade hans tänkande och handlingar. Som en konsekvens förlät han aldrig Paris, adeln och folket som stödde dem.

Mazarin vann till slut konflikten och påbörjade en ekonomisk och administrativ reform som Ludvig XIV slutförde under sitt styre. Ludvig beundrade kardinalen och lät honom faktiskt behålla sin position som premiärminister när han blev tillräckligt gammal för att sätta sig på tronen.

Ludvig var en utbildad diplomat, men även soldat. Han förstod de politiska kugghjulen i landet perfekt. Det var därför han gick med på att gifta sig med kungen av Spaniens dotter istället för kvinnan han älskade. Det var ett arrangerat giftermål för att bibehålla freden mellan Frankrike och Spanien, samt öka Frankrikes kontroll i Europa.

Målning av Ludvig XIV

Starten av hans styre: Frankrike efter Mazarin

Efter Mazarins död beslutade sig Ludvig för att axla alla regeringsmässiga ansvar. Denna beslut överraskade många rådgivare och alla i adeln, eftersom kungen traditionellt sett var en social figur. Men Ludvig, säker på sin gudomliga rätt, försvarade sin position som den absoluta makten i Frankrike. Han etablerade en regim som skulle komma att vara i sekel i många delar av Europa.

I 54 år hängav Ludvig XIV tio timmar om dagen till att styra sitt kungarike. Ingen detalj var för liten; Ludvig delegerade inte något, utan kontrollerade allt.

Kungen visste att hans kungarikes största svaghet var adeln, som enkelt kunde vända sig mot honom, som de gjorde under Fronde. För att förebygga detta tog han all adel till Versailles för att bo där i hans gigantiska palats. Alla försökte konstant att vinna kungens gunst.

Arrangemanget gjorde det lätt för honom att bibehålla kontroll. Han hade en stor cirkel av spioner som höll honom informerade om eventuella planer som adeln hade mot kronan.

Versaille var höjden av den centraliserade staten. Det var även ett centrum för kultur och inlärning i många decennier.

Ludvig XIV: soldat och välgörare

Ludvig XIV var en supporter av och välgörare för konsten. Han anlitade stora litterära figurer, såsom Molière, den inflytelserika pjäsförfattaren. Ludvig skapade Académie des Inscriptions et Belles-Lettres och Académie Royale de Musique. Han var även den primära välgöraren för Paris observatorium.

Han anlitande även många andra av Frankrikes viktigaste konstnärer och artister. De sjöng, skådespelade och målade i Versailles. Trädgårdarna i Versailles kan vara några av de största konstverken under bar himmel i hela Frankrike. Men trots kungen och palatsets storslagenhet, blev monarken mer och mer isolerade från folket och konsten.

Frankrike var en självförsörjande nation, men dess kung var fortfarande en soldat i hjärtat. Han beslutade sig för att invadera Holland och återta franskt territorium i ett misslyckat försök. Kort därefter gick Frankrike ut i krig mot den Stora alliansen, som bestod av Spanien, Storbritannien och det romerska riket.

Landet försätts i fattigdom

Även om Frankrike inte förlorade mycket territorium på grund av kriget så hade man finansiella problem – bankerna var tömda. Ludvig XIV hade gått från att vara kung över ett rikt land till att regera över en svag och miserabel nation som präglades av fattigdom.

Han dog några dagar efter sin 77:e födelsedag. Att leva så länge var väldigt ovanligt på den tiden, och han var en av de längst regerande monarkerna på den tiden. Efter sin död gick tronen till den siste sonen till Bourgognes hertig, som endast var fem år gammal.

Ludvig var en utmärkt kung och folk beundrar honom fortfarande för hans bidrag till konsten och kulturen. Men han var även en levande inkarnation av absolutism. Han hade en djup tro på den gamla världens värderingar om att ens öde och natur var fastslaget i ögonblicket man föddes.

Ludvig XIV gav storslagenhet och rikedom till sitt land, men han berövade det även på det. Solkungen var och kommer fortsätta att vara en ikonisk figur i Frankrikes historia.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lossky, A. (1994) Luis XIV y la monarquía Francesa. Nueva Jersey: Rutgers University.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.