Omvändbart tänkande: att bekämpa kognitiv lathet

Omvändbart tänkande: att bekämpa kognitiv lathet
Sara Clemente

Skriven och verifierad av psykologen och journalisten Sara Clemente.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Då du tror på något och någon annan sedan ger dig bevis som får dig att tvivla så har du två val. Det ena valet är att inse att du kan ha fel, acceptera att din åsikt inte är rätt och sedan ändra detta. Detta kan innebära att du använder ett omvändbart tänkande.

Det andra alternativet är det som de flesta av oss oftast använder oss av: det motsatta till det första. Du håller dig till dina uppfattningar och vägrar att ändra på dem. Du stänger dina ögon för andra möjligheter och håller fast vid ditt synsätt. Och allt detta är en del av den fantastiska komplexiteten i den mänskliga hjärnan.

Omvändbart tänkande: varför är det så viktigt?

Omvändbart tänkande är förmågan att kunna resonera i olika riktningar. Det är förmågan att kunna se saker från ett perspektiv men även från ett annat perspektiv. Denna förmåga hjälper dig att lösa komplexa problem och se alla positioner på spektrumet mellan två motsatta poler.

Det är en typ av tänkande som breddar ditt perspektiv och gör det enklare att lösa problem, oavsett om det är personliga eller professionella. Tack vare denna “omvändbarhet” så kan du hantera dina problem på ett mer logiskt och direkt sätt.

Å andra sidan så finns det också ett polariserat tänkande som är väldigt utmattande. I detta faller så är det antingen det ena eller det andra. Det finns inga mellanlösningar eller någon debatt. Polariteten kommer få dig att fastna. Den paralyserar dig.

Om du lyckas placera dig själv på en av medelpunkterna på detta spektrum så kommer du kunna dra nytta av det omvändbara tänkandet, den typ som verkligen får igång dig igen.

Man med två utgångar.

Blind för bevis

Föreställ dig att du har gått igenom skogen under flera timmar och du är riktigt hungrig. På ett berg långt bort så ser du ett äppelträd. Du börjar springa mot det. Du är bara fokuserad på den goda frukten.

Men då du når toppen så ser du att äpplena är ruttna. Du kan inte äta dem. Men längs den väg du precis sprang så fanns det många olika typer av fruktträd. Om du bara hade stannat och tittat runt omkring dig!

Det är så den mänskliga hjärnan fungera ibland. Och det är därför som vi beter oss så dumt ibland: vi tittar rakt fram utan att vända våra huvuden och se vad som pågår omkring oss.

Vi går runt och är blinda. Det är inte precis envishet för det har mer att göra med karaktärsdrag. Det som vi egentligen gör att vi inte låter oss själva omvändas.

8 sätt som du kan reagera på bevis som går emot dina uppfattningar

Det finns 8 möjliga reaktioner då man har fått se bevis som går emot det som man tror på (Chinn och Brewer, 1933). De första tre reaktionerna går under det bestående tänkande: att ignorera fakta, förneka fakta och utelämna fakta.

De andra fem reaktionerna faller under det omvändbara tänkande: man dömer inte, man omtolkar fakta, man acceptera fakta, man gör mindre förändringar rörande ens uppfattningar eller så accepterar man fakta och förändrar sin idé eller uppfattning.

Kvinna som funderar.

Varför använder vi inte omvändbart tänkande?

Våra hjärnor är inte lika perfekta som vi tror. Man ser hjärnan som en perfekt maskin, som rationellt analyserar saker. Men när det kommer till att förändra tänkandet så inser du att den är långt ifrån perfekt.

Man gör mycket för att hitta fakta, bevis och teorier som kommer bekräfta ens uppfattningar. Det är inte ofta som man går i en annan riktning. Om du har försökt att leta efter bevis som går emot det du tror så kommer din hjärna se detta som självsabotage och försöka få ut idén ur ditt huvud.

“Reversibilitet är intelligensens klaraste egenskap.”
-Jean Piaget-

Allt det tar är ett litet tecken för att du ska känna att dina uppfattningar är bekräftade. En person som är övertygad om att tobak inte är dåligt för hälsan kommer att leta igenom tusentals webbsidor tills personen hittar en enda som säger att rökning får en att leva längre.

Och även då detta inte är sant så kommer du ändå att tro på detta om du inte har ett omvändbart tänkande. Av alla de tusentals sidor som sade det raka motsatta och de studier som visade att det är dåligt för hälsan så håller du dig till den som förstärker dina uppfattningar.

Personer som går på block.

Kognitiv lathet

Har du någonsin hört talas om heuristik? Det är en form av mental genväg som din hjärna använder för att spara energi. Om det finns två vägar till samma utgång så kommer din hjärna att försöka ta den som involverar minsta möjliga ansträngning.

Och det innebär att du styrs av en princip för att spara energi. Den är okontrollerbar, osynlig och omedveten. Det är också en förklaring på varför våra hjärnor tycker om att leta efter fakta som validerar våra teorier trots att det finns många bevis på att det motsatta är mer sant.

Om du vill ha ett omvändbart tänkande så måste du tänka på ett logiskt och rationellt sätt. Det innebär att du anstränger dig på ett sätt som din hjärna inte alltid vill. Det tar mindre energi att bekräfta sin egen åsikt och hålla fast vid detta. Våra hjärnor är kognitivt lata! Det är extremt viktigt att få ut alla de andra myterna ur huvudet och komma ihåg att din hjärna kommer göra allt för att göra mindre arbete.

Det händer konstant i våra dagliga liv. Det kan verka konstigt, men det är något som ingen kan fly ifrån. Då du får höra fakta så har du två val. Antingen håller du dig till din åsikt och bryr dig inte om resten, eller så breddar du ditt perspektiv och överväger andra idéer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.