Respekterad förlossning och dess psykologiska betydelse
Förlossningen är ett viktigt ögonblick i en kvinnas liv och ett där hon är extremt känslomässigt sårbar. Det är en process som kroppen är förberedd på, men där den ofta inte får agera naturligt. Faktum är att den ofta accelereras med överdrivna ingrepp. Vidare åsidosätts ofta kvinnans egen vilja, vilket kan få allvarliga psykiska konsekvenser för henne. Av denna anledning är det viktigt att vi är medvetna om vikten av respekterad förlossning.
Det var inte förrän nyligen som det utbredda så kallade obstetriska våldet började bli synligt. Faktum är att miljoner kvinnor har upplevt traumatiska och känslomässigt smärtsamma förlossningar på grund av medicinsk felbehandling, förlossningar som de idag minns som extremt negativa. Även hos dem som klarade sig undan uppenbara övergrepp eller försummelse, kan insatserna ha varit överdrivna eller olämpliga.
Dessa konsekvenser är allvarliga och får effekter både på kort och lång sikt. Det är därför man anser att respekterad förlossning alltid ska vara en rättighet. Låt oss ta en närmare titt.
Traumatisk förlossning och dess konsekvenser
En icke-respekterad förlossning är en där man inte tillåter den naturliga utvecklingen av processen att fortlöpa och kvinnan blir berövad sin förmåga att veta, bestämma och bli lyssnad på. När detta händer kan hon uppleva förlossningen med känslor av stor rädsla, ångest och lidande.
Utöver det upplevda obehaget kan en rad allvarliga psykologiska konsekvenser också uppstå. Faktum är att risken för förlossningsdepression ökar avsevärt. Detta ger upphov till en rad svårigheter för modern att knyta an till sitt barn. Dessutom kan kvinnan undvika att bli gravid igen eller till och med utveckla tokofobi. I de allvarligaste fallen kan posttraumatiskt stressyndrom uppstå.
I den här typen av fall är det också troligt att mamman inte kommer att få stöd under postpartumperioden och att hennes omgivning kommer att minimera de negativa aspekterna av hennes upplevelse. Många av dem håller fast vid tanken att när modern har sitt barn i famnen så borde hon försöka glömma allt som hände under förlossningen. En förändring av synsätt skulle dock förhindra att dessa obehagliga konsekvenser inträffar överhuvudtaget.
Respekterad förlossning
Lyckligtvis är det allt fler kvinnor, föreningar och barnmorskor som förespråkar och kämpar för vikten av respekterad förlossning. I stort sett är det en där kvinnans egen kropp får styra processen, som sker i en varm och välkomnande miljö. Under dessa premisser är vårdpersonalens arbete inte att ingripa utan att följa med, observera och övervaka.
Förlossningen tillhör kvinnan och hennes barn. För att garantera deras rättigheter bör man vidta en rad åtgärder:
- Att respektera förlossningens fysiologi, dess tider och krav. Därför bör man, när det är möjligt, undvika att ingripa, applicera syntetiska hormoner, utföra onödiga kejsarsnitt eller episiotomier, eller tvinga kvinnan att stanna i ställningar som inte är de mest lämpliga (till exempel sängliggande).
- Att alltid ge modern tydlig och pålitlig information. Hon behöver veta vad som händer, om det föreligger några komplikationer, vilka alternativ hon har och alla deras för- och nackdelar. Det bör verkligen vara moderns rätt att bestämma. Hon bör inte infantiliseras av personal som gör val utan hennes samtycke.
- Att välkomna och respektera hennes känslor. Att tillåta uttryck av rädsla, ångest, trötthet eller smärta och bekräfta dessa känslor. Tyvärr döms, kritiseras eller förtrycks gravida kvinnor vid alltför många tillfällen i detta avseende.
- Att tillåta kvinnan att äta eller dricka om hon vill, att byta ställning vid behov och att åtföljas av vem hon vill.
- Att respektera moderns och barnets rätt att vara tillsammans efter förlossningen, att ha hud-mot-hud-kontakt och att etablera och njuta av amning utan inblandning.
En fri, individuell och positiv förlossningsupplevelse
Om ovanstående krav är uppfyllda är det mycket mer sannolikt att mamman kommer att uppleva förlossningen med mindre ångest. Hon kommer att ha större förtroende för sin kropp såväl som för personalen som hjälper henne. Hon kommer också att känna sig respekterad, lyssnad på och välkomnad i denna process som kan ha en så potentiellt enorm psykologisk inverkan.
Därmed blir förlossningsupplevelsen mycket trevligare och tiden efter förlossningen mer positiv. Faktum är att mamman kommer att känna sig mer ansluten till sin bebis och mer kapabel att klara av amning och föräldraskap i allmänhet. Dessutom är hon mycket mindre benägen att drabbas av psykologiska störningar som utlöses av händelsen.
Slutligen, respekterad förlossning är en rättighet som, även om den nu blir alltmer närvarande i dagens samhälle, måste fortsätta att gå i samma riktning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Creedy, D. K., Shochet, I. M., & Horsfall, J. (2000). Childbirth and the development of acute trauma symptoms: incidence and contributing factors. Birth, 27(2), 104-111.
- Martinez-Vázquez, S., Hernández-Martínez, A., Rodríguez-Almagro, J., Delgado-Rodríguez, M., & Martínez-Galiano, J. M. (2022). Relationship between perceived obstetric violence and the risk of postpartum depression: an observational study. Midwifery, 108, 103297.