Storasyskon är superhjältar och bästisar på samma gång

Storasyskon är superhjältar och bästisar på samma gång
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 29 april, 2023

Storasyskon är alltid lite som superhjältar även om vissa hävdar (med all rätt) att de är superskurkar. Den speciella statusen av att vara det första barnet kommer med en hel del privilegier, men på samma gång ansvar och svårigheter. Med det första barnet lär sig föräldrarna, ofta genom försök och misstag, den svåra konsten med att vara förälder. Samtidigt lär sig barnen också “att växa upp”:

De äldre syskonen är de som banar väg för dem som följer. Det är de som måste gå till skolan själva för första gången. På så sätt kan de tala om för sina småsyskon hur de hanterar den dagen. De kommer också att finnas där för att försvara sina småsyskon från eventuella faror under skoltiden. Det är de som lär de hur man lekar olika lekar, spelregler eller att stå upp för sig själva. Storasyskon visar alltid vägen.

Rätt ofta blir de äldre syskonen en sorts förlängning av mor/fadersfiguren, en allt-i-allo. Det är de som bestämmer när föräldrarna inte är där. Men eftersom de varken är mamma eller pappa blir de också nära vänner som hjälper till att sopa igen spåren efter bus och påhitt.

Storasyskon som tar hand om de mindre

Det första som många föräldrar ingjuter i de äldre syskonen är att de bör fungera som exempel för de små. Detta innebär att de övervakas närmare och att det finns mindre tolerans för deras handlingar. Han eller hon är den som måste möta riskerna och svårigheterna för de andra. Det är också dem som förväntas ta hand om de små och svara för dem.

Storasyskon visar vägen

I dagsläget har reglerna blivit striktare där vi bor, men för några årtionden sedan, eller i stora delar av övriga världen, är det inte ovanligt att en 8-åring tar hand om en 5-åring. Det varierar från familj till familj, men i nästan alla har föräldrarna en tendens att be det äldsta barnet att anta visst föräldraansvar. Detta ger det barnet speciell auktoritet men skapar också press och ibland ångest.

Ansvar och skyldigheter

Ett äldre syskon som känner sig överbelastad med ansvar, eller orättvist behandlad vad det gäller respekt kan utveckla flera olika karaktärsproblem. De kan ta ut det på sina yngre syskon på grund av den alltför tunga börda han eller hon bär. Om barnet ifråga är rädd för sina föräldrar kan det utföra saker som är till skada för det självt istället för sina syskon.

Det är väldigt vanligt för en äldre bor eller syster att utveckla en rädsla för att bryta mot reglerna. Detta är speciellt på grund av faktumet att föräldrarna konstant påminner honom att han finns där för att upprätthålla dem. Detta är varför äldre barn har en tendens att bli konservativa eller mogna fortare, men ofta på ett konstgjort sätt.

Å andra sidan kan de känna sig skyldiga om de inte utför sina ansvarsuppgifter. Omvänt borde föräldrar, precis som de ger dem mer ansvar, även belöna dem mer när de utför betrodda uppgifter.

Vad bara storasyskon vet om

Enbart storasyskon kan uppleva och förstå hur det känns att möta vissa situationer. De kommer alltid att vara lite av en superhjälte på grund av det. Det är sant att de ibland, eller ofta, drar nytta av sin position. Men de är även räddaren i nöden som dyker upp och räddar det yngre syskonet från någon hemsk fara. Yngre syskon älskar och hatar dem på samma gång. Men i vilket fall som helst är de en referenspunkt för dem.

Storasyskon hjälper till

Våra unika storasyskon

Dessa är några av de saker som gör dem unika:

  • Även när de är mycket äldre förväntar sig de andra syskonen att de ska agera som väktare eller beskyddare
  • De måste lära sig att ge upp leksaker, sin frihet och sina önskningar till fördel för sina yngre syskon
  • Det är svårt för dem att förstå hur ett yngre syskon kan vinna ett spel eller uppnå något innan de själva.
  • Djupt inom sig vet de att de var deras föräldrars försökskanin för åtskilliga misslyckade experiment.
  • De  ger sig själva rätten att pina sina yngre syskon men de skulle aldrig tillåta en främling att göra de det minsta illa.
  • När de blir tonåringar skryter de för sina yngre syskon med sina nyvunna förmåner.

Våra storasyskon förtjänar ett stort tack  från djupet av deras yngre syskons hjärtan. De skyddar oss mot fara, de gav oss en livlina i oräkneliga situationer när vi växte upp. De var som en bro för oss när vi var tvungen att erkänna fel vi begått för våra föräldrar och hjälpte oss att bemöta dem. De har försvarat, tagit hand om och uppmuntrat oss. Våra äldre bröder och systrar är, utan tvekan en av hörnstenarna vi hade äran att växa upp med.

Storasyskon finns alltid där


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.