Tankefällor: vad de är och hur man upptäcker dem

Tankefällor: vad de är och hur man upptäcker dem
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Tankefällor är negativa resonemangsmönster. Du kan föreställa dig dem som labyrinter där ditt sunda förnuft och din förmåga att se saker med perspektiv, på ett logiskt och lugnt sätt, fastnar. Istället triumferar kognitiva förvrängningar och känslofilter, vilket underblåser dina olyckliga känslor.

Alla har upplevt den här typen av mentala fenomen någon gång. De tenderar att indikera att du som människa är en rationell varelse. Ändå passar den här bilden inte riktigt in i verkligheten. För som människa är du en känslomässig varelse som resonerar. Faktum är att det är dina känslor som dominerar ditt sätt att tänka och agera.

Ibland inser du inte att du är skyldig till din olyckliga tillvaro. Detta eftersom ditt sinne inte alltid är objektivt eller logiskt, och du glider ofta in i en självdestruktiv spiral. Låt oss ta en närmare titt.

“Det finns tre måsten som håller oss tillbaka. Jag måste göra det bra. Du måste behandla mig väl. Och världen måste vara lätt.”

-Albert Ellis-

Huvud med åska för att representera fälltankar

Tankefällor

Tankefällor finns i nästan alla scenarier, inklusive känslomässiga relationer. Faktum är att fördomsfulla och förvrängda idéer på detta område tenderar att bli dominerande, vilket hindrar dig från att undkomma smärtsamma band.

University of North Carolina i USA genomförde forskning som hävdade att kognitiva förvrängningar hos många unga leder till dejtingvåld. Att ta itu med dessa förvrängningar skulle således förbättra både den mentala hälsan och den mänskliga potentialen.

Din förmåga att vara lycklig och upprätthålla tillfredsställande relationer hänger till stor del på din förmåga att upptäcka och ingripa i dina tankefällor. Låt oss ta en titt på de vanligaste och mest utmattande.

Att stämpla och döma dig själv

“Jag är värdelös”, “Jag är dum”, “Jag kan bara inte göra det”… En av de vanligaste tankefällorna är att du tilldelar dig själv ett kvalificerande adjektiv varje gång verkligheten motsäger dina önskemål. Du gör verkligen en snabb bedömning utan att ens analysera vad som ledde dig in i situationen. Dessutom ser du inte på dig själv på ett respektfullt eller medkännande sätt.

“Osäkra människor som jag kommer ingenstans i livet”. Den här typen av tankar definierar stämplande, en extremt vanlig och invalidiserande fälla för din självkänsla.

Personifiering tillhör våra vanligaste tankefällor

“Min sambo har kommit hem från jobbet väldigt irriterad. Det är för att han egentligen inte vill vara med mig.” “Min chef har varit riktigt stressad idag. Jag måste ha gjort något fel.” “Min vän gäspar. Jag måste tråka ut henne.” Ibland placerar du verkligheter på dig själv som är helt främmande för dig. Personifiering är ett värdelöst sätt att tortera dig själv genom att tro att du är orsaken till och ursprunget till allt som händer omkring dig.

Övergeneraliserande och katastrofalt tänkande

“Om jag får en ångestattack till så dör jag.” “Jag kommer att få sparken. Då kan jag inte betala bolånet och jag förlorar huset.” Övergeneralisering uppstår när du tar för givet att en negativ händelse kommer att föra med sig en hel kedja av katastrofer.

Filtrering

Filtrering är en annan av de vanligaste tankefällorna. Det innebär att du bara uppmärksammar de negativa aspekterna av vardagen samtidigt som du ignorerar allt positivt. Det spelar således ingen roll att saker börjar bli bättre, ditt sinne fångar bara det negativa och det jobbiga.

Tyrannin av måste och borde

Hela listan över tankefällor eller kognitiva förvrängningar fick vi först av Albert Ellis och den utökades senare av psykoterapeuten Aaron T. Beck. Ellis var dock den första som uppmärksammade oss på tyrannin av “måste” och “borde”.

“Jag måste” och “jag borde” utgör stela och krävande regler som ditt sinne skapar för att påminna dig om hur (enligt det) det mesta ska vara. Att ta dig ur dessa ramar är outhärdligt och får dig att känna dig felbar eller värdelös.

Ett exempel på detta är att tänka att din partner ska vara på ett visst sätt. Dessutom borde livet vara lättare och du borde vara mycket skickligare och mer produktiv.

Tankefällor i form av känslomässiga resonemang

Denna typ av tankefälla kapar ditt rationella sinne och den domineras av negativa känslor. Känslor som ilska, sorg och besvikelse. Dessa får dig att bearbeta världen genom dessa känslomässiga tillstånd.

Känslomässiga resonemang får dig att hamna i oändliga slingor av lidande. Om du till exempel tänker på något negativt mår du dåligt och eftersom du mår dåligt ser du verkligheten genom en undergångslins. Då förstärker du din rädsla ännu mer, och ditt sinne fängslas av detta bedrägliga fokus.

Ansikte i solnedgång

Hur man inaktiverar den här typen av tankar

Det viktigaste i dessa fall är att vara medveten om att alla förstärker och faller i sina egna tankefällor. Faktum är att ingen är immun mot dessa typer av kognitiva enheter som ger obehag och lidande. Att veta att de existerar är därför viktigt. Att avaktivera dem är dock en något mer komplex uppgift. Det beror på att du som regel har förstärkt dem i flera år.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) använder en extremt effektiv resurs i dessa situationer. Detta är kognitiv omstrukturering. Denna terapi hjälper dig att arbeta igenom dina tankar, känslor och beteenden för att underlätta kontrollen över ditt liv och återfå en känsla av välbefinnande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Miller, A. B., Williams, C., Day, C., & Esposito-Smythers, C. (2017). Effects of Cognitive Distortions on the Link Between Dating Violence Exposure and Substance Problems in Clinically Hospitalized Youth. Journal of clinical psychology73(6), 733–744. https://doi.org/10.1002/jclp.22373
  • Rnic, K., Dozois, D. J., & Martin, R. A. (2016). Cognitive Distortions, Humor Styles, and Depression. Europe’s journal of psychology12(3), 348–362. https://doi.org/10.5964/ejop.v12i3.1118
  • Ruiz, M. A., DIíaz, M. I. & Villalobos, A. (2012). Manual de Técnicas de Intervención Cognitivo Conductuales. Bilbao: Desclée De Brouwer

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.