De olika typerna av hypnos och hur de fungerar

Hypnos är ett effektivt verktyg som kan förbättra vår hälsa och förändra våra tankar, känslor och vanor. Men vet du vilka olika typer som finns?
De olika typerna av hypnos och hur de fungerar
Elena Sanz

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 07 september, 2023

Hypnos är en av de mest intressanta och kontroversiella teknikerna. Det beror främst på att vi saknar kunskap om ämnet. Faktum är att när vi tänker på hypnos, föreställer vi oss ofta att en individ förlorar kontrollen över sig själv under inflytandet av en tredje part. Inget kunde dock vara längre från sanningen. Faktum är att hypnos är en säker och effektiv metod, med en lång historia och olika typer av tillämpningar. I den här artikeln ska vi prata om de olika typerna av hypnos.

Hypnos är inte en enda och homogen procedur. Olika fält och skolor har skapat sina egna inriktningar. Och trots det faktum att mer forskning krävs, har hypnos hittills visat sig vara användbart inte bara för att förbättra det psykologiska utan också det fysiska välbefinnandet.

Så vilka hypnosalternativ finns och hur skiljer de sig åt? Vi ska utforska detta.

Man under hypnos
Hypnos kan inte bara skapa förändringar i beteende och tankemönster, utan det kan också förändra till exempel vår uppfattning om smärta.

Definitionen av hypnos

Hypnos är ett tillstånd av suggestion som tillåter utföraren att påverka en individs beteende och mentala innehåll. I detta tillstånd hämmas aktiviteten hos personens hjärnbark (den medvetna delen) och tillgången till det undermedvetna området relaterat till den känslomässiga hjärnan eller limbiska systemet främjas.

Faktum är att denna process sker naturligt i olika vardagliga situationer. Till exempel när du kör bil eller är helt uppslukad av en film. Det sker även när du går in i ett flow medan du utför en konstnärlig aktivitet som du älskar.

Hypnos är en uppsättning tekniker som medvetet främjar detta tillstånd och använder det för att generera fördelaktiga förändringar. Faktum är att man har använt hypnos i århundraden i olika kulturer. Med det sagt var det inte förrän på 1700-talet som det började studeras rigoröst och tillämpas i väst. Sedan dess har olika psykologer och läkare använt det i terapeutiska syften.

De olika typerna av hypnos

Det finns flera typer av hypnos. De har olika grader av vetenskaplig giltighet. Du kanske har hört talas om barndomsregressioner och andra liknande kontroversiella förfaranden. Men vi ska prata om de som i större utsträckning har visat sig vara säkra och effektiva med goda resultat.

Traditionell hypnos

Detta är den mest utbredda och populära metoden, använd av många specialister inom olika områden. Den består av direktiv hypnos baserad på suggestion. Som sådan syftar den till att ta individen till ett djupt tillstånd av trans och påverka dennes tankar, attityder eller beteenden genom suggestion. Det är ett organiserat förfarande som följer en rad protokoll, men det har vissa begränsningar.

Med denna typ av hypnos är det viktigt att utvärdera graden av suggestibilitet hos individen, eftersom endast vissa människor är mottagliga för detta tillstånd. Eftersom man ger instruktionerna ganska direkt, kanske processen inte tas emot väl av patienter som inte gillar sådan kraftfullhet.

Ericksons hypnos

Denna variant, som utvecklades av psykologen Milton H. Erickson, kännetecknas av att den är mer naturlig, personlig och fokuserad på nuet. Den söker inte ett transtillstånd, och den är inte heller helt riktad till individen.

Tvärtom handlar det om lättare tillstånd. Element som anekdoter, metaforer och humor används också för att främja reflektion hos individen och låta denne göra sina egna tolkningar. Denna typ av hypnos är mer lämplig när man arbetar med skeptiska personer eller personer med låg suggestibilitet.

Kognitiv-beteenderelaterad hypnos

Trots att hypnos traditionellt är förknippat med personligheter som Freud och Charcot, använder man inte bara denna teknik ur ett psykoanalytiskt perspektiv. Faktum är att många kognitiva beteendepsykologer använder det som en del av mer omfattande interventionsprogram.

I dessa fall behandlar man vanligtvis specifika problem som missbruk, ångest eller smärta. Målet är ett tillstånd av fysisk avslappning. I kombination med fantasi, tillåter det generering av en förändring i grundläggande uppfattningar.

Autohypnos

Detta är en typ av hypnos som man tillämpar på sig själv. Det syftar till att hjälpa individen att själv hantera sin hälsa. Personen lär sig att inducera suggestionen själv, vanligtvis med stöd av ljudinspelningar för vägledning.

Autohypnos går att använda som en del av ett större program som inkluderar kontakt med en specialist, eller på egen hand.

Kvinna som utför självhypnos
Självhypnos är effektivt för att hantera problem som rökning, ångest och kronisk smärta.

Neurolingvistisk programmering

Slutligen är det värt att nämna ett tillvägagångssätt som, även om det inte är ren hypnos, är nära besläktat. Neurolingvistisk programmering (NLP) utvecklades av Bandler och Grinder och är baserad på grunderna i Ericksons metod. Men i det här fallet använder man språket som ett verktyg för förändring.

Detta perspektiv förstår språket som grunden för våra tankar, känslor och beteenden. Därför ses det som att det påverkar hur vi känner och relaterar till andra. Genom intervention i språket kan vi modifiera våra tankar, känslor och vanor.

Trots att man har observerat förbättringar på vissa områden tack vare NLP, har det dock inte tillräckligt vetenskapligt stöd.

Fördelarna med dessa behandlingar

Kort sagt är de olika typerna av hypnos extremt giltiga och användbara verktyg för att förbättra fysisk och emotionell hälsa och uppnå olika förändringar som individen kan behöva få till stånd. Hypnos är särskilt användbart för att arbeta med aspekter där det finns medvetet motstånd eller där ursprunget inte är klart.

Hypnos måste utföras i ett terapeutiskt sammanhang av utbildade och ackrediterade specialister. Dessutom bör det helst utgöra en del av mer kompletta insatser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Díez, E. (2021). Eficacia de un Curso de Programación Neurolingüística en la Autoestima: Implicaciones de la Programación Neurolingüística en el Aprendizaje. Revista de Estilos de Aprendizaje14(27), 97-111.
  • Mendoza, M. E. (2000). La hipnosis como adjunto en el tratamiento del hábito de fumar. Estudio de caso. Psicothema12(3), 330-338.
  • Moioli Montenegro, B. (2017). Eficacia incremental del entrenamiento de autohipnosis en un programa de afrontamiento psicológico de la fibromialgia.
  • Patterson, D. R., & Jensen, M. P. (2003). Hypnosis and clinical pain. Psychological bulletin129(4), 495.
  • Stewart, J. H. (2005, April). Hypnosis in contemporary medicine. In Mayo Clinic Proceedings (Vol. 80, No. 4, pp. 511-524). Elsevier. https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(11)63203-5/fulltext

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.