Överdriven snällhet: en väg till självsabotage

Överdriven snällhet: en väg till självsabotage
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Senaste uppdateringen: 29 april, 2023

I livet möter vi alla sorters människor. Vissa av dem uppmuntrar oss att gå vidare med sin snällhet och hjälp. Andra gör det tvärtom bara svårare. Var och en av oss väljer vilka vi håller nära och vilka vi motar bort för att undvika bakslag. Ibland kan det dock vara oss själva som vi behöver arbeta med – så kan vara fallet vid överdriven snällhet.

Du har förmodligen frågat dig själv varför vissa människor alltid är villiga att hjälpa. Och du har förmodligen frågat dig vad det är som motiverar dem att göra det, även när du inte ber om hjälp. Dessa människor karaktäriseras av sin snällhet. De är alltid villiga att ge dig en hjälpande hand.

Vi skulle kunna tro att deras vänlighet alltid är bra eftersom den får oss att må bra. Dock bör vi, som med allt annat, undvika för mycket av det goda. Det kan övergå till en giftig snällhet, ett sätt att ignorera dina egna behov för att kunna hjälpa andra.

Ibland är vi så snälla att vi glömmer bort oss själva och låter andra trampa på oss. Vi tror på att alltid vara snälla och som resultat kommer vi att göra oss osynliga.

Överdriven snällhet: ett sätt att göra dig osynlig

Ibland ger vi för mycket till andra och slutar att tänka på oss själva. Överväg den typiska situationen där en mor gör allt för sina barns välmående och oroar sig så mycket för dem att hon glömmer bort sina egna behov.

Vi menar inte att det är fel att göra detta för andra människor. Men att enbart fokusera på det kan vara skadligt i längden. Du märker att du gör allt för andra, vare sig de ber om det eller du gör det av egen vilja för att du tror att de behöver det. Därför förbinder du dig till att hjälpa dem att må bättre till varje pris.

När vänlighet går överstyr

Vare sig du tror det eller inte kan för mycket snällhet vara obekvämt och obehagligt eftersom du inte låter mottagarna göra vad de vill genom att alltid vara till hjälp för dem. Du kanske fokuserar så mycket på vad de behöver att du kanske börjar ignorera vad du behöver.

På så sätt bidrar du till att göra dig själv osynlig genom dina egna handlingar. Att alltid vara orolig för andra är ett sätt att sätta dig själv sist, att nedvärdera dig själv.

När din snällhet gör det svårt att säga nej till andra

Det kan också vara så att du värderar snällhet för mycket. Eftersom du tror att du måste vara snäll sätter du inte upp gränser och börjar säga ja till varje litet krav. Och naturligtvis är du villig att göra allt bara för att vara en bättre person.

Vad är felet med det? Om du gör saker som inte är ett problem för dig så är uppenbarligen allt som det ska. Men föreställ dig att du måste genomgå en obehaglig situation bara för att du vill vara snäll. Är du villig att må dåligt bara för att kunna vara snäll?

Många gånger går vi i den här fällan och tror att vi måste acceptera allt vi blir ombedda att göra; att vi måste behaga andra så att de tycker om oss. Och du själv? Det finns inget bra med extremer. Du kan vara snäll och fortfarande etablera dina egna gränser.

Nackdelar med överdriven snällhet

Giftig snällhet innebär många svårigheter. Reflektera över följande nackdelar med att vara för snäll så att du inte försummar dig själv.

  • Osäkerhet.
  • Låg självkänsla.
  • Mindre autentiska relationer.
  • Skuldkänslor.
  • Mer beroende i förhållanden.
  • Ökad ångest.
  • Behov av godkännande.
Ledsen kvinna

Dessa är enbart ett axplock nackdelar med överdriven snällhet. Det är en ond cirkel där vi förnekar oss själva. Vi känner att vi inte är värdiga och upprättar relationer där vi alltid förväntar oss att den andra behöver något. Så när den andra personen inte finns i närheten vet vi inte vad vi ska göra. Att vara ensamma med oss själva börjar bli svårt.

“Jag avlägsnar mig från mig själv när jag sätter andra först hela tiden.”

Strategier för att hjälpa dig undvika överdriven snällhet

Även om överdriven snällhet kan bli en del av oss själv finns det saker vi kan göra för att börja bete oss på ett hälsosammare sätt. Genom att förändra den här aspekten kan vi värdera oss själva som vi förtjänar och ha mer äkta relationer.

  • Sätt gränser. Låt folk få veta vilka dina gränser är. Tala om för dem vad du inte gillar, saker du inte är villig att göra, vad som gör dig obekväm osv. Genom att göra det vet de vad de kan och vad de inte kan be dig om.
  • Känn dig inte skyldig. Ibland måste du säga nej. Sluta känna dig skyldig för att du inte gör någon en tjänst eller för att du inte finns där hela tiden. Du måste inte finnas där hela tiden, och det innebär inte att du inte är godhjärtad.
  • Gör en lista över prioriteringar. Du kan finnas där för andra utan att försumma dig själv. Organisera dina prioriteringar och bestäm vilka som kommer först. Genom att göra det kommer du att veta hur mycket tid du har över till andra.
  • Var mer självmedveten. Lär dig om dig själv och vad du vill så blir det lättare att sätta gränser. Du kommer att förstå dina känslor och tankar och varför det är så svårt för dig att sätta dig själv i första hand på ett bättre sätt.

Lagom är bäst

Som du kan se handlar det om att vara mer uppmärksam på dig själv. Det kommer inte att vara svårt. När allt kommer omkring kan du visa dig själv lite av den snällhet som du visar andra. Glöm inte att snällhet är viktigt, men i lagom mått.

Priset för överdriven snällhet är att du lämnar dig själv bakom dig. Att vara snäll på rätt sätt innebär att lita på och värdera dig själv. Dessutom  är det bra att ha i åtanke att även om dina intentioner är goda så kan många människor utnyttja dig i fall av överdriven snällhet. De vet att de kan få vad de vill av dig eftersom du aldrig säger nej till dem.

Fokusera på dig själv, känn dina prioriteringar och sätt gränser. Du har makten att besluta vad som är viktigt för dig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.