Peters princip: när befordran leder till ineffektivitet

Peters princip påminner oss om att oavsett hur kompetent en person kan tyckas vara, är det inte alltid det rätta beslutet att befordra denne. Ibland leder en befordran till att en anställd blir ineffektiv.
Peters princip: när befordran leder till ineffektivitet
Gema Sánchez Cuevas

Granskad och godkänd av psykologen Gema Sánchez Cuevas.

Skriven av Valeria Sabater

Senaste uppdateringen: 27 december, 2022

Vid många tillfällen betyder det faktum att arbetstagare förtjänar en befordran inte att de är beredda på det eller att det skulle vara en bra lösning för dem eller för företaget. Det här är vad Peters princip handlar om. Enligt denna teori kan en befordran leda till ett bakslag. Ibland måste arbetare ta utmaningar som de inte är redo att möta. Kanske har de inte tillräckligt med resurser för att hantera de nya utmaningarna eller så vet de inte hur de ska hantera sina känslor på ett lämpligt sätt.

Peters princip blev känd för över 60 år sedan och är fortfarande relevant i dagens samhälle. I slutet av 60-talet skrev doktorerna Laurence J. Peter och Raymond Hull från University of Washington en bok med titeln Peters princip: en hierarkiologisk studie av inkompetensens förekomst och symptom.

När den kom ut gjorde den ett starkt intryck och var mycket kontroversiell. Den talar om de misstag som de mer ofta än sällan kunde se i alla företag, skolor eller arbetssammanhang. I boken fastställde de hur det kan vara ett stort misstag att befordra en anställd.

Peter och Hull betonade också vikten av att placera endast utbildade personer i maktpositioner. Att placera en undermålig anställd i en maktposition kan äventyra ett företag. När det händer är det inte ovanligt att en organisation går utför. Detta leder till konstant obehag, olycka, låg produktivitet och hög grad av inkompetens. Och det leder till dåliga beslut.

“Om du inte vet var du är på väg, kommer du förmodligen att hamna någon annanstans.”

-Laurence J. Peter-

Figurer som symboliserar en hierarki.

Vad består Peters princip av?

Peters princip kan sammanfattas i en grundläggande idé: i varje företags hierarkiska struktur kommer anställda att befordras till en position som de inte är beredda på, och de kommer att ockupera den positionen för resten av sin karriär. Detta innebär i sin tur en annan viktig aspekt: chefer som inte lyckas hantera de ansvarsområden de tog sig an.

Denna teori har många motståndare och anhängare. Forskare vid Harvard Business School genomförde en studie där de påpekade att Peters princip inte fanns i varje företag eller i så många scenarier som vi tror.

Utmaningen att ta sig an positioner med ansvar

Många anställda är mycket effektiva på att göra det de gör. Därför är det mycket möjligt att deras chef kanske vill befordra dem vid en viss tidpunkt. Deras chef kan befordra dem till en position som hjälper företaget att röra sig framåt i olika sammanhang.

  • Att befordra en anställd innebär att de behöver bredda sitt kompetensområde. Kommunikation, ledarskap, konfliktlösning, beslutsförmåga, personalledning, kreativ vision, riskanalys…
  • Inte alla är beredda att möta detta ansvar. Inte alla människor, oavsett hur kompetenta de är på ett bestämt område, kan anta ledarskapspositioner i ett företag.

Med det sagt, gör Peters princip att ledare ofta börjar lida av höga ångestnivåer då de sakta men säkert blir medvetna om sin inkompetens. Andra ignorerar emellertid den inverkan deras dåliga beslut kan ha.

En inkompetent chef som stryker på en hårt arbetande anställd som representerar Peter-principen.

“Kompetensen, likt sanningen, skönheten och kontaktlinserna, ligger i betraktarens ögon.”

-Laurence J. Peter-

Kan det undvikas?

Peters princip har funnits närvarande i näringslivet i flera årtionden nu, och som vi vet är den här världen baserad på konkurrens mellan företag och anställda. Det innebär att chefer ofta föredrar att befordra aggressiva, auktoritära och till och med karismatiska anställda istället för de som är mer skickliga.

Enligt upphovsmännen till denna princip är den mest slående aspekten att chefer sällan avskedar dessa människor. Oavsett vilken skada de har orsakat företaget eller hur icke-produktiva eller negativa de kan vara. Därför ska varje chef, tjänsteman eller anställd beakta följande aspekter.

Vilken typ av befordran leder till Peters princip?

  • Många chefer befordrar anställda eftersom de känner att de måste, kanske av lojalitet. De brukar befordra de anställda som har arbetat i företaget längst.
  • I många länder är det vanligt att befordringar länkas till ledningen.
  • Det är också vanligt att befordra karismatiska, extroverta och till och med psykopatiska människor som chefer på grund av deras obestridliga karisma är iögonfallande ledare.
En kvinna går upp en trappa – Peters princip

Hur man undviker Peters princip

Högt uppsatta chefer och entreprenörer kan använda sig av följande strategier för att undvika Peters princip:

  • Utför bättre befordringar. Undvik automatiska befordringar till varje pris. Verkställande måste tänka igenom saker innan de fattar sitt beslut.
  • Träna bättre. Det är nödvändigt för den befordrade arbetstagaren att få konstant träning. En av de viktigaste aspekterna är att se till att medarbetaren har lämplig ledarskapsförmåga.
  • Degraderingar. I de fall det blir nödvändigt måste varje organisation införa lämpliga tillsynsåtgärder så att en person som inte är produktiv i en befordrad position degraderas.

Det är viktigt att tillämpa dessa steg för att undvika att fatta beslut som kan leda till en negativ arbetsmiljö.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Peter J. Laurence (2014). El principio de Peter. DeBolsillo

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.