Räcker det att veta vad du vill ha?

Räcker det att veta vad du vill ha?
Maria Fabregat Giribet

Skriven och verifierad av psykologen Maria Fabregat Giribet.

Senaste uppdateringen: 20 december, 2022

Till att börja med vill vi att du avvarar några minuter för att svara på dessa två frågor: 1) Är du lycklig med ditt liv? 2) Känner du dig nöjd med vad du uppnått? Ibland är det svårt att veta vad du vill ha. Kanske lämnar inte livets raska takt någon tid över för att reflektera över livet du lever.

Du har ingen chans att tänka på huruvida det finns mål du vill nå. Eller kanske har du tydliga mål, men vet inte hur du ska slå in på vägen som leder dit. Om så är fallet, om du har specifika mål i åtanke, kommer du i denna artikel få några väldigt hjälpsamma råd som kommer hjälpa dig att nå dem. Men låt oss först ta en titt på ditt liv.

Vi ska titta på vägen du befinner dig på och hur du tar beslut. För vi vet att kunskap om vad du vill ha, att använda din bedömningsförmåga och att vara på “rätt” väg är grunden för att ge målen faktisk betydelse i ditt liv.

Har du en kompass som vägleder dig på vägen mot vad du vill ha?

Vare sig du har specifika mål eller inte så ska du försöka att förbli fokuserad på ett generellt mål. Gör en kompass som vägleder dig så att du alltid vet var dina riktningar är. Du kanske inte helt kan undvika hinder, men det kommer hjälpa dig att inte gå vilse.

Din väg kan ta många svängar. Den har sina upp- och nedgångar, och det finns gott om hinder och stormar att härda ut. Det viktiga är att du vet att du är på “rätt” väg och att du vet vad du vill ha. Hur du går framåt kommer betona vad som är värdefullt för dig och viktigt för att berika ditt liv.

Skapa en inre kompass

Hur vet du att du är på rätt väg?

Till att börja med känner du dig ofta osäker på huruvida du tar rätt beslut eller om det du gör är det bästa. Detta är normalt. Ovisshet är en del av risken som kommer med många av besluten vi tar.

Det finns ingen i världen som med säkerhet kan säga till dig att du befinner dig på rätt väg. Som tur är finns det fler än en korrekt väg. Det finns till och med flera sätt att komma till samma plats. Hursomhelst är det faktum att du väljer din egen väg ett gott omen.

Det är inte svårt att veta vad du vill ha och att finna din egen väg, men du kanske inte är van vid det. Så ofta låter vi andra människor vägleda oss. Kanske gör vi det för att det är enklare, för att vi är rädda för att inte få resultaten vi väntar ossIbland litar vi på andra personer mer än oss själva. Men ingen vet bättre än vi vad som är bäst för oss.

Lyssna på dina känslor – de kommer ge dig information om vad du behöver. Detta kommer få dig att lita på din egen bedömningsförmåga, vilket kommer låta dig nå ett tillstånd av självgående. Självgående har en förenande funktion i det moraliska regleringssystemet, vilket beskrivs av Villegas (2011).

Beslutar du med sinne eller hjärta?

När du lyssnar på dina känslor ska du använda logiskt tänkande för att följa signalerna de ger dig. Det handlar om att finna balansen mellan informationskällorna (känslor) och att jobba med dem (logiskt tänkande och intuition). Det är vad som kommer hjälpa dig att öka chansen för framgång.

I denna balans spelar motivation en viktig roll. Som M. Grad (2015) säger: du kommer inte tro att du är kapabel att göra det förrän du gör det. Å andra sidan är det dock även bra att analysera dina mål för att se huruvida de är realistiskt möjliga.

“Följ ditt hjärta, men ta hjärnan med dig.”

-Alfred Adler-

Räcker det att veta vad du vill ha?

Nu inser du hur viktigt det är att följa din egen väg ur en generell synvinkel. Du har förmodligen även några mer praktiska mål du vill nå. Praktiska, men samtidigt kommer de ta dig närmare en känsla av välmående och uppfyllande. Dessa mål kan vara väldigt mångfacetterade: att vilja träna mer, att lära sig ett språk, att organisera ditt rum eller ditt hus, att meditera varje dag etc.

Men det räcker inte att bara veta vad du vill ha. Att stanna vid den generella idén är lika värdelöst som “jag vill träna mer”. Det är som om du inte ens satt upp ett mål. För att verkligen nå dina mål är det första steget, utöver motivation, att planera. Det är vad dr. Diaz refererar till i sin artikel “Att tänka på framtiden under hela livscykeln”.

Skriv ned dina mål

På så sätt är det konkreta mål som kommer ge form till det generella mål som vi talade om i början. Toja och Bravi (2015) förklarar att det istället för att säga “jag ska träna mer” är bättre att vara mer specifik. “Jag ska göra tio set sit-ups varje dag”.

På så sätt lämnas du inte med en abstrakt bekräftelse, utan något konkret du kan hänge dig till. Som du kan se räcker det inte att veta vad du vill ha.

“Att sätta mål minskar avståndet som separerar dig från dem.”

-Anxo Perez-

Hur kan du nå dina mål?

Ibland är din utmaning mycket svårare. Till exempel “jag vill springa ett maraton”. Bara att tänka på detta mål kan vara överväldigande, och därför börjar du lata dig. Det är därför det är viktigt att dela upp målen i delar. Till exempel “jag ska träna 30 minuter per dag”. Allt handlar om att börja med mål inom räckhåll. När du nått dem kan du börja med svårare varianter.

Det är användbart att sätta en specifik tidpunkt på dagen för att utföra dina mål. Kanske gör du det när du vaknar på morgonen eller när du kommer hem på kvällen. Detta är väldigt viktigt, för om du inte har en konkret plan för när du ska skrida till handling, kanske du aldrig får tid.

Enligt Perez (2014) är en av nyckelstrategierna för att nå sina mål att sätta mål med “nolltolerans”. Detta är inte ditt primära mål, utan mycket enklare. Men det är enkelt av en anledning. Du måste göra det utan undantag så att du förblir konsekvent.

Om ditt mål till exempel är att träna 30 minuter om dagen men detta är för svårt för dig, bör ditt mål med nolltolerans vara att träna 5 minuter per dag. Du kan säkerligen klara 5 minuter! Detta kommer hjälpa dig att förbli konsekvent.

Vad behöver man för att gå från planering till handling?

När du vet vad du vill ha, lyssnar på dina känslor och planerar dina mål, är nästa steg att agera. Om du vill nå dina mål framgångsrikt så rekommenderar vi att du följer alla dessa tips. Nyckeln är framförallt optimism. Om du tror på en bättre framtid så kommer du kunna sträva efter mål med högre ihärdighet.

Utöver att veta vad du vill ha bör du även ha en tydlig förståelse för varför du vill nå dessa mål. Att tänka på det kommer ge styrka och betydelse till din ansträngning. Ge inte upp, du kommer allt närmare att nå dina mål.

“Kom ihåg dina drömmar och kämpa för dem. Du måste veta vad du vill ha från livet. Det finns bara en sak som gör din dröm omöjlig: rädslan för misslyckande.”

-Paulo Coelho-

Bibliografiska referenser:

-Grad, M. (2015). La princesa que creía en los cuentos de hadas. Barcelona: Ediciones Obelisco.

-Pérez, A. (2014). Los 88 peldaños del éxito. Barcelona: Alienta Editorial.

-Toja, O. y Bravi, S. (2015). Actitud positiva para perezosas. Barcelona: Editorial Planeta.

-Villegas, M. (2011). El error de Prometeo: Psico(pato)logía del desarrollo moral. Barcelona: Herder.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.