Vad du ska göra om du känner att du hatar din kropp

Vad ska du göra om du känner att du hatar din kropp? Ska du göra något för att förändra den eller är acceptans bättre? Ta reda på det här.
Vad du ska göra om du känner att du hatar din kropp
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykologen Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2024

Någon gång i ditt liv har du förmodligen sagt till dig själv att du hatar din kropp. Det är inte lätt att älska den varje dag eller att uppskatta alla dess brister och former. Men dessa ögonblick passerar och i slutändan accepterar vi den som den är eftersom detta fantastiska fysiska kärl är det som låter oss känna, andas, kramas, arbeta, njuta av livet och interagera med andra.

Men de senaste åren upplever alltfler människor en dålig relation till sin kroppsuppfattning. De avfärdar sig själva och de hatar varelsen som reflekteras i spegeln eftersom den inte harmoniserar med de förmodade “idealkroppar” de ser på sociala nätverk eller med de som säljs in till oss i vårt konsumtionssamhälle. Hur ska man hantera dessa situationer? Läs mer om det i följande artikel.

Du behöver inte älska din kropp, men du måste respektera den och acceptera den. Kultur och till och med utbildning har dock gett alltfler unga människor en negativ kroppsuppfattning, vilket leder till självdestruktiva beteenden.

Hur vet du om du känner att du hatar din kropp?

Det är möjligt att du varje gång du tittar i spegeln eller på dina selfies säger till dig själv att du hatar din kropp. Dessutom kan du ha ett tonårsbarn som uttrycker det ofta. När börjar vi oroa oss för våra egna eller andras uppfattningar? När går vi över gränsen från “normalt” till “patologiskt”?

En studie publicerad i Indian Journal of Psychiatry belyser att även om det är normalt att ha oro över det fysiska utseendet, kan vi vara inom spektrumet av kroppsdysmorfofobi (body dysmorphic disorder (BDD)) när den är överdriven.

Följaktligen är det viktigt att uppmärksamma de negativa och problematiska känslorna och tillskrivningarna till ens egen kroppsbild. För att göra dig mer medveten om dessa typer av situationer och negativa känslor listar vi dem nedan:

  • När du ser dig i spegeln ser du bara brister.
  • Du skäms över ditt fysiska utseende.
  • Du är besatt av ditt ansikte, ditt hår, din näsa och din hud.
  • Du jämför dig hela tiden med andra.
  • Du upplever känslor av osäkerhet och underlägsenhet.
  • Du känner sorg och brist på motivation på grund av din kroppstyp.
  • Ditt romantiska eller sexuella liv är mycket begränsat av detta problem.
  • Tanken på att tillgripa operation förföljer dig ihärdigt.
  • Du begränsar ditt sociala liv på grund av missnöje med din egen kroppsbild.
  • Dessa farhågor om din egen kropp upptar en stor del av dagen.
  • Du glider in i tvångsmässiga beteenden som att ständigt titta i spegeln eller borsta håret.

Du kanske också vill läsa: Att acceptera sin kropp är inte lätt

Åtgärder att vidta om du hatar din kropp

Trots det faktum att du blir tillsagd att “acceptera dig själv som du är”, är det inte lätt att göra det. Det beror på att sinnet domineras av kognitiva biaser som matar den negativa synen på ens egen kroppsbild.

Det finns också inlärda föreställningar och många omedvetna irrationella föreställningar som inte är lätta att avaktivera. En sådan omformulering kräver tid och arbete. Låt oss se vilka strategier som är användbara om du känner att du hatar din kropp.

Öva kroppsneutralitet

Tillstånd som kroppsdysmorfofobi, liksom ens egen ihållande motvilja mot sin fysiska gestalt, har en del av sitt ursprung i låg självkänsla. Metaanalys som den som rapporterats i BMC Psychiatry visar att samma faktor vanligtvis är ett transversellt element.

Ett sätt att avaktivera avslaget när du säger till dig själv att du hatar din kropp är att utöva kroppsneutralitet. Det är en emotionell och motiverande strategi som syftar till att förbättra relationen du har med din kroppsbyggnad. För att göra detta, notera följande rekommendationer:

  • Gör en lista över allt du kan göra med din kropp: Andas, se, gå, arbeta, köra bil, kramas, kyssas, skriva, läsa, leka med ditt husdjur, dansa och mycket mer.
  • Gör givande aktiviteter: Ta en promenad, njut av avkopplande bad, dansa, sjung etc. Utför aktiviteter som låter dig njuta av varje fysisk känsla som din kropp ger dig.
  • Acceptera din kropp utan att behöva älska varje del av den: Bara uppskatta allt som din kropp tillåter dig att göra, vilket inte är en liten sak. Denna uppgift innebär att utveckla god empati med dig själv och tillåta dig själv att existera i din kropp utan att döma den.

Ett sätt att förbättra din relation till din kropp är att utöva kroppsneutralitet. Det går ut på att sluta döma dig själv, lära dig att leva eftertryckligt med din kropp och njuta av vad den låter dig göra.

Reglera användningen av sociala nätverk

Vi lever i ett samhälle som domineras av kroppsbildens tyranni. Reklam, film, TV och sociala nätverk är medier som påtvingar oss den förvrängda föreställningen att det finns “standardkroppar”. Därför känner sig varje person som inte följer dessa idealiska mått, former och proportioner avvisad. De tror till och med att det är något fel på dem.

En forskningsstudie som publicerats i Clinics in Dermatology ser närmare på detta problem. Användningen av sociala medier och exponering för idealistiska bilder av kroppen ligger bakom många störningar och mycket lidande. Därför är det viktigt att du reglerar användandet av sociala medier och din exponering för deras budskap.

För att uppnå detta mål, notera nycklarna som kan hjälpa till i processen, som vi delar nedan:

  • Omformulera de sociala budskapen som får dig att sträva efter perfektion: Kom ihåg att ideala kroppar inte existerar. Det finns bara verkliga kroppar.
  • Välj konton som hyllar mångfald, kroppshälsa och kroppspositivitet: I samma ögonblick som du börjar följa figurer eller kändisar som värdesätter och respekterar alla kroppstyper kommer algoritmen att fortsätta att visa dig liknande profiler.
  • Begränsa eller reglera användandet av media: Ibland kan du spendera för mycket tid på att utsätta dig själv för budskap som sårar och bilder som omedvetet förstärker avvisandet av din kropp. Använd tekniken väl.

Läk dig själv från de budskap du fått om din kropp under hela ditt liv

Det är möjligt att första gången du sa till dig själv “jag känner att jag hatar min kropp” var i dina tidiga tonår. Ofta förstärker vår närmaste miljö ett avfärdande av vår egen kroppsbild. Det finns budskap som “Du skulle vara snyggare om du gick ner i vikt” som fyller oss med ett mycket tidigt obehag inför vår självbild.

För att läka och bygga upp en bra relation med din kropp måste du omformulera alla dessa verbaliseringar som någon riktade mot dig någon gång. Det är en komplex psykologisk uppgift som till och med innebär att granska trosuppfattningar som du tog för givna. Överväg följande åtgärder:

  • För dagbok och skriv fina fraser om dig själv i den.
  • Skriv ner föreställningarna du har om din egen kroppsbild.
  • Vänd dessa negativa budskap och omvandla dem till positiva.
  • Fråga dig själv var dessa budskap kommer ifrån (från din familj, tidigare partners, vänner etc.).
  • Förstå att missnöje med din kroppsbild är en konstruerad uppfattning som måste omformuleras.

Om du avvisar din kroppsbild kan du ha vuxit upp i en familj som bedömde dig efter ditt fysiska utseende. Budskapen från vår omgivning betingar oss.

Omge dig med människor som har en hälsosam kroppsuppfattning

Du kanske har en vän som är besatt av sin kroppsbyggnad. Att spendera tid med människor som är fixerade vid att gå ner i vikt och alltid visar förment perfektion kan påverka dig på ett negativt sätt. Återigen kan budskapen som kommer från din omgivning förvränga, lite i taget, relationen du har med din kropp.

Det är därför mycket fördelaktigt att umgås med personer som accepterar sig själva som de är och som också värderar dig för den du är. Självkänsla byggs också av orden som kommer från omgivningen. Därför är det väldigt hälsosamt för dig att ha vänner som uppskattar dig, validerar dig och inte dömer dig efter din kropp.

Vad ska du göra om du känner att du ständigt hatar din kropp?

Om du inte kan sluta tänka på din kropp och ditt psykosociala liv är väldigt begränsat, är det dags att söka hjälp. I allmänhet leder detta ihållande avfärdande ofta till självskadebeteende och till och med självmordstankar. Undvik att komma till denna punkt. Det finns personer som är specialiserade på detta område som kan hjälpa dig mycket effektivt.

En forskningsstudie som publicerats i Behaviour Therapy visar att kognitiv beteendeterapi i kombination med antidepressiva medel är lämplig. Även om denna studie fokuserar på den unga befolkningen, bör det noteras att dess fördelar också kan korreleras till den vuxna befolkningen.

Om jag förändrar min kropp, kommer hatet och avfärdandet att försvinna?

Det finns många människor som tar till kosmetisk kirurgi för att få ett fysiskt utseende som de äntligen kan uppskatta. Men kommer den negativa självuppfattningen att förändras om du förvandlar din kropp?

Vi kan alla ta till fysisk träning eller genomgå operation för att bli nöjda med vårt utseende. Det går inte att förneka att dessa förändringar ofta ökar en persons självkänsla. Men vi måste vara försiktiga. Kliniker för kosmetisk kirurgi bör utreda förekomsten av BDD; i dessa fall garanterar inte förändringarna att personen kommer att må bättre. Hatet består och den drabbade fortsätter att behöva alltfler operationer.

Avslutningsvis, om du upplever ett dåligt förhållande till din kroppsuppfattning och de negativa tankarna inte försvinner, ska du inte tveka att söka hjälp. I dessa situationer kommer det att vara värdelöst att förändra din kropp eftersom problemet ligger i ditt sinne. Och det finns hjälp för det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.