7 tecken på att du är en spänningssökare
Hoppa fallskärm, klättra i berg, resa till ogästvänliga delar av världen, ta en selfie i höga och farliga miljöer… Identifierar du dig med någon av dessa beteenden? Om så är fallet, är chansen stor att du är en spänningssökare. Det här är typen av beteende där du längtar efter det där intensiva adrenalin- och dopaminpåslaget som kommer från riskfyllda upplevelser.
Att finna nöje i situationer som andra betraktar som hotfulla har fördelen av bättre stresshantering. Men om du uppvisar dessa karaktärsdrag har du sannolikt funderat över en viss aspekt… Finns det ett problem med att alltid leta efter situationer som framkallar intensiva känslor?
Egentligen har det en viss negativ komponent, men också ganska positiva aspekter. I denna artikel ger vi dig all information du behöver.
Tecken på att du är en spänningssökare
Om du aldrig har hört talas om denna psykologiska term kan vi meddela dig att det är vanligare än du tror. Om du uppfattar dig själv som en spänningssökare, är det du längtar efter att engagera dig i nya eller utmanande upplevelser så att din hjärna belönar dig. Dessa boosters består av högre doser av neurokemikalier, såsom endorfiner, dopamin och adrenalin.
Den som har studerat detta fenomen mest är psykologen Marvin Zuckerman, professor emeritus vid University of Delaware. Hans bok Sensation Seeking and Risky Behavior (2007) är den bästa referensen på detta område.
Något intressant som sticker ut från denna psykologs arbete är att det visar att detta fenomen motsvarar ett mycket användbart motiverat beteende, genom vilket vi avancerar som art. Tack vare detta beteende kunde vi också övervinna många hinder. Nedan kommer vi att gå igenom dess huvuddrag.
1. Du söker äventyr
Vem gillar inte äventyr? Sanningen är att inte alla människor gillar dessa utmanande upplevelser som tar dem ur deras komfortzon. Men om det finns en aspekt som exalterar och motiverar spänningssökare och får dem att känna sig levande, är det att ta risker i nya miljöer där allt är oförutsägbart.
Det är intressant att känna till att ett instrument för att utvärdera detta beteende publicerades i tidskriften Behavioral Sciences. Därför har vi för närvarande “Adventure Behavior Seeking Scale (ABSS)” för detta ändamål. Tack vare detta verktyg har man observerat att de som uppvisar denna profil längtar efter att känna nya förnimmelser utomhus. Detta kan vara ditt fall.
2. Rutin och tristess gör dig desperat
Om du är en person som behöver en hög nivå av stimulans för att må bra, är din största fiende tristess. Rutiner och dagar då du måste utföra samma uppgifter och du inte har några incitament eller utmaningar i sikte, är exempel på sådant som gör dig desperat.
Samtidigt kan dessa sammanhang av monotoni och brist på stimuli ta ut sin rätt på ditt sinnestillstånd. Ett arbete publicerat av Motivation and Emotion belyser att denna upplevelse kan leda till frustration och tecken på depression. Detta förklarar varför du omedelbart försöker påbörja någon spännande aktivitet när du känner dig nedsänkt i tristess.
3. Du söker nya upplevelser
Det finns ett karaktärsdrag som kan definiera dig om du är en spänningssökare: Öppenhet för upplevelser. Denna egenskap är mycket positiv eftersom den definierar beteendet som gör att du kan ansluta till din omgivning och lära av den. Du gillar att sondera, undersöka, prata med människor och insupa nya förnimmelser, nya perspektiv och ny kunskap.
Ett arbete publicerat i Psychological Reports rapporterar något intressant i detta avseende. Sådant beteende är förknippat med en utåtriktad personlighet som ofta känner en känsla av förundran. All denna kombination av positiva variabler leder till en större känsla av subjektivt välbefinnande.
Om du identifierar dig med den här profilen, är det därför troligt att du kommer att uppleva följande:
- Du älskar att träffa nya människor.
- Förändringar skrämmer dig inte; du styrs alltid av nyfikenhetsinstinkten.
- Ofta bearbetar du verkligheten som ett barn som är förvånat över de enklaste sakerna, de som inte alla ser.
- Du försöker göra olika saker när det är möjligt, som att idrotta, resa, lära dig nya saker med mera.
Spänningssökare gillar att komma ur sin komfortzon och engagera sig i aktiviteter som ger dem glädje, eufori och tillfredsställelse. Men ibland kan detta leda till riskabla beteenden som äventyrar deras egna liv.
4. Som spänningssökare hänger du dig åt riskfyllda beteenden
Det kan vara så att du, i ditt sökande efter att uppleva starka känslor, har varit oförsiktig mer än en gång. Men trots detta var känslan av glädje över att du tog den där risken fantastisk. Det stämmer, ett av särdragen med detta beteendemönster är tendensen att anta utmaningar och försätta sig själv i farliga situationer emellanåt.
Dessa typer av beteendemönster har alltid väckt vetenskapens uppmärksamhet. Faktum är att människor som utövar extremsport är ett tydligt exempel på spänningssökare. Så pass att de i Journal of Behavioral Addiction beskrivs som “adrenalinjunkies”.
Här är de riskbeteenden som är vanliga hos den här profilen:
- Testa droger
- Köra väldigt fort
- Utöva extremsport
- Uppvisa riskfyllt sexuellt beteende
- Att utsätta sig själv för fysisk fara bara för att känna hur det känns
5. Ett behov av konstant stimulans
En spänningssökare längtar inte bara efter äventyr, nya utmaningar och upplevelsen av att ta risker. Om det är en aspekt som kännetecknar denna profil så är det behovet av att känna konstant psykofysiologisk stimulans. Detta är en speciell egenskap som du kan känna igen genom följande beteenden:
- Du behöver kontinuerlig social kontakt.
- Du lyssnar på musik när det är möjligt.
- Du lever ett aktivt liv och gillar bland annat sport, dans och promenader.
- Det är möjligt att du har svårt att hålla dig stilla och att du använder de klassiska antistressföremålen.
- Du gillar stimulansen som produceras av parfymer eller dofterna från naturen.
- Du gillar ASMR-videor tack vare den stimulerande känsla de producerar i din hjärna.
6. Du finner nöje i självupptäckt
Självupptäckt har att göra med nöjet att bli medveten om vissa realiteter och skaffa ny kunskap. Denna dygd tillskrivs också dem som vill uppleva intensiva förnimmelser.
Att ständiga möta utmaningar och uppleva äventyr låter dig lära känna dig själv bättre och bli medveten om världens skönhet. Några fler av dess fördelar är följande:
- När du tar risker får du reda på var dina gränser går.
- Detta riskabla men modiga beteende är det som har gjort det möjligt för dig att känna till dina styrkor.
- Din nyfikenhet har gjort att du upptäckt människor och platser som har berikat dig som människa.
7. Som spänningssökare är du en motståndskraftig person
Denna information kommer att intressera dig. Om du söker intensiva upplevelser är en av dina förmågor att hantera stress effektivt. Rädsla blockerar dig inte, utmaningar stoppar dig inte, och osäkerhet håller dig inte tillbaka alls; tvärtom motiverar det dig ännu mer. Denna mycket fördelaktiga psykologiska kompetens är direkt kopplad till motståndskraft.
Motståndskraftiga personer kan, som framhålls i en studie publicerad av BMC Nursing, återhämta sig från alla stressiga scenarier och upplevelser. Detta är utan tvekan ett karaktärsdrag som verkar till din fördel.
Upptäck mer: De stoiska tänkarnas hjälpsamma läror
Vikten av att hitta en balans
Som du kan se finns det flera fördelar med denna beteendeprofil. Om du identifierar dig med ovanstående drag finner du nöje i att ta risker, ge dig ut på äventyr och utsätta dig själv för nya situationer. Allt detta ger dig inte bara stora – men korta – doser av adrenalin och endorfiner. Dessutom låter det dig växa som människa.
Men oavsett fall är det bäst att upprätthålla en adekvat balans mellan risk och självskydd. Leta alltid efter säkra situationer där du kan känna kittlingen av eufori eller ruset av dopamin. Ibland är något så enkelt som att träffa en annan person mer spännande än att bestiga Mount Everest.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dong, R., & Ni, S. G. (2020). Openness to experience, extraversion, and subjective well-being among Chinese college students: The mediating role of dispositional awe. Psychological Reports, 123(3), 903–928. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30741089/
- Heirene, R. M., Shearer, D., Roderique-Davies, G., & Mellalieu, S. D. (2016). Addiction in extreme sports: An exploration of withdrawal states in rock climbers. Journal of Behavioral Addictions, 5(2), 332–341. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5387785/
- Klainin-Yobas, P., Vongsirimas, N., Ramirez, D. Q., Sarmiento, J., & Fernandez, Z. (2021). Evaluating the relationships among stress, resilience and psychological well-being among young adults: a structural equation modelling approach. BMC Nursing, 20(1), 119. https://bmcnurs.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12912-021-00645-9
- Próchniak, P. (2017). Adventure Behavior Seeking Scale. Behavioral Sciences, 7(2), 35. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485465/
- van Hooft, E. A. J., & van Hooff, M. L. M. (2018). The state of boredom: Frustrating or depressing? Motivation and Emotion, 42(6), 931–946. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208645/
- Zuckerman, M. (2007). Sensation seeking (psychology revivals): Beyond the optimal level of arousal. Routledge. https://www.taylorfrancis.com/books/mono/10.4324/9781315755496/sensation-seeking-psychology-revivals-marvin-zuckerman